Mixaz - prosim o rady

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Příspěvek od TOM-Thak » 14 bře 2006 12:54

rastis píše:
TOM-Thak píše:
rastis píše:
Vsak ten mix nebude tak hlasity, ako mas nastavenu master sablu. A tych -6 az -3 mi tak nejak zhruba vyjde samo, ked sa snazim aby to bolo co najhlastnejsie a neklipovalo.
kdyz budes mit naprd smichany nastroje a bude se ti to tam frekvence mlatit jako mluvis o tom, ze chces mi vsecky nastroje nabuseny co to da.. tak se ti toho tam zarucene mlati vic.. dalsi vec je teda jestli to mas vsecko na stredu nebo jestli se poradne vyradis se sterem.. pokud to tam mas namlaceny tak se ti snadno stane, ze se ti tam zacnou generovat neprijemne peaky a sup hned to clipuje a muzes master savli stale stahovat a nakonec ten mix nebudes moct ani poradne vybudit napr. pri maximalizaci, abys to nezkreslil.
Je to dost tezky popisovat michacku..
Neviem, ci si chcel reagovat na mna. Ja som nikde nenapisal, ze chcem mat vsetky nastroje nabuseny co to da !!! A uz vobec nikde som nepisal, ze mam vsetko v strede !!! Pisal som o hlasitosti renderu, pretoze sa niekto pytal, ako ma mat nastavenu master sablu.
sorry to byl preklep to nemelo byt na tebe :) kdyz si prectes zacatek tak tam pise, ze chce mit kopak aby kopal a basu a vse nabuseny a nastroje co to dá. Coz proste neni uplne mozny.

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Příspěvek od TOM-Thak » 14 bře 2006 13:02

Tonysss píše:No podobný probém s mixem i u mně :-)))

prosím o rady a názory :

www.dastudio.kvalitne.cz/ZBRANE.mp3

Asi se mi nedaří při práci s reverby ?? reverbujete i nahrávku celou?? nebo glavně jenom samostaný nástroje v tracku ??
Namísto očekávaného prostoru je to pouze velká koule :-))
LOL to znám.. reverby hehe.. ale jak jsem zjistil kombinace reverbu na nastroji a sterea to dela tu pravou atmosferu.. lidsky uši maj svoje chyby.
Jde o to navodit dojem jaky chces. No mix velka koule to neni vec jenom reverbu ale vseho. Ja si teda davam zalezet, aby kazdy nastroj mel dobrou barvu a zvuk jakej presne chci.. jinak ho proste vyhodim a dam tam jinej.. kdyz mi nesedi. Ja mam proste svuj postup sve zakonitosti jak to zpracovavam, nerikam, ze to je nejaky ucebnicovi a ze ma profesionalni prupravu, ale nejaky vysledek z toho leze, takze to uplne tak spatne asi zas neni. Pro me je ted nejvetsi problem narvat do songu SawPad stringa a pritom ho nezašumět a ostatni nastroje.

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4613
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Příspěvek od Amorph » 14 bře 2006 13:24

Tonysss: posloucham jen na sluchatkach na integrovany zvukovce, ale prijde mi, ze tam mas rozhodne moc nejakych kratkych reverbu. Je tam hodne early reflections, takovy trochu ze sudu. A hlavne mas vsechno hodne uprostred a na sirku sterea to rozhazujes prave pouze ruznyma verbama. Vysledkem je velka hustota a energie uprostred a hluchy mista vsude okolo. Jestli se teda v tomhle nemylim, tak to asi neni nejlepsi postup, tim se skoro vzdycky dostanes k ty kouli. Radil bych nejdriv posadit jednotlivy suchy nastroje ruzne do panorama tak, aby prostor nejak rozumne vyplnily a pritom byly vsechny dobre citelne. A pak pouze neco pomoci reverbu a delaye odsunout dozadu nebo rozsirit do prostoru.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 14 bře 2006 13:36

taktak ;-)

P.

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4613
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Příspěvek od Amorph » 14 bře 2006 13:48

Me osobne vzdy velmi pomaha vzpomenout si na tenhle navod
http://ezone.techno.cz/viewtopic.php?t=1285

Uživatelský avatar
velvet
Příspěvky: 525
Registrován: 05 bře 2006 01:42

Příspěvek od velvet » 14 bře 2006 14:12

Tonysss píše:No podobný probém s mixem i u mně :-)))

prosím o rady a názory :

www.dastudio.kvalitne.cz/ZBRANE.mp3

Asi se mi nedaří při práci s reverby ?? reverbujete i nahrávku celou?? nebo glavně jenom samostaný nástroje v tracku ??
Namísto očekávaného prostoru je to pouze velká koule :-))
Tak vida! Fórum o elektronický muzice a je tu jedna čistě kytaro-baso-bicí záležitost! Kde je zpěv :wink: Kdepak je zpěv?

V rychlosti jsem to poslechnul a srovnal si vedle sebe s "Last man standing" z posledního alba od Bon Jovi (míchal Tom LordAlge)-mám ji taky v zkomprimovanou v compu a tempem trochu odpovídá... Tohle Ti ostatně doporučuju-dát si svůj mix do stopy v čem děláš a pod to nějakou dobrou věc někoho jinýho a přepínat a poslouchat...
Samozřejmě oni to maj zmástrovaný, tak jsem jim ubral cca 6 db abych měl stejný RMS...

Moje rada jak používat Reverby na jednotlivejch stopách nebo na celej mix: ZKUS TO NEJDŘÍV BEZ NICH :shock:

Hned bylo patrný, že to je fakt "koule" . Ty tam máš-v celkovym mixu strašně moc nízkejch frekvencí co jen hučí. Je to "slyšet" a srovnánim s Bon Jovi se mi to potvrdilo. Tak že od 20-40 Hz máš jeden problém... Např. na 25 Hz jsi na cca -35 db, kdežto oni na cca -45 db. U Tebe je pak tahle frekvence (tohle pásmo) víceméně "stojatá" záležitost... Tedy solidní a spíš konstatntní "hučák" . Kdežto jim to víc "pumpuje" jak tam pěkně funguje basa s kopákem... Abych Tě neuváděl v omyl-ty Bon Jovi jsem v rychlosti zmínil jako příměr a nestačí aby jsi na tomhle mixu ubral na EQ pomocí low shelf zmíněný frekvence. Důležitý je, co je jejich zdrojem. To by bylo dobrý vědět jak jsi co nahrál, do kolika stop, jaký mikrofony atd... Ten hučák může bejt i z Reverbu, kterýho (kterých) je tam asi použito několik? Nebo jsi pracoval s dozvukem místnosti? Osobně bych ty reverby všechny zrušil, nejsou hezký (jak říkám "osobně" tak to neber "osobně" proti sobě, mně vadí ten reverb :wink: )

Být Tebou bych se to snažil smíchat úplně suchý bez reverbů a poslechnout si to. Reverb je mrcha. Dáš jeden na jednu kytaru a hned abys dal jinej na druhou no a honem taky na virbl aby nebyl tak sám ...a ještě... a pak je z toho koule :roll: Proto radím nejdřív zkusit smíchat úplně "dry" záležitost... (jak jsem ale zmínil-nevím jak suchej zvuk máš nahranej...). Potom poslechni ten "dry" mix bez reverbů a pak tenhle původní. Pak začni znovu používat Reverby-s citem. A určitě je odroluj vespod... No nic, já prostě nemám rád takovej ten metalovej zvuk pol. 80. let. ( i když tohle zní tak trochu jak nějaký starý HNF) Ty alba mi přijdou jako by byly nahrávaný v jeskynním nahrávacím komplexu Macocha :lol: (přeháním). Mám radši když u takový písně mám kapelu úplně před sebou, ale to je věc momentální nálady...
V čem nahráváš?

PS-taky to je trošku "zadekovaný" jak to málo zní ve vejškách, což může bejt i tou mptrojkou

PPS-a nenech se mnou znechutit, dovedu si představit jakou jsi měl radost když jsi to "dával dohromady" a pak si to poprvý pustil :wink:
Naposledy upravil(a) velvet dne 14 bře 2006 14:18, celkem upraveno 1 x.
-------------------------------------
http://www.markvelvet.com

-------------------------------------

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Příspěvek od TOM-Thak » 14 bře 2006 14:18

Amorph píše:Me osobne vzdy velmi pomaha vzpomenout si na tenhle navod
http://ezone.techno.cz/viewtopic.php?t=1285
Ja cetl kdysi na dreamface nejaky postupy. Tohle je dost dobre napsany.
Chtelo by to jeste jedny monitory :))

Uživatelský avatar
velvet
Příspěvky: 525
Registrován: 05 bře 2006 01:42

Příspěvek od velvet » 14 bře 2006 14:39

TOM-Thak píše:
Amorph píše:Me osobne vzdy velmi pomaha vzpomenout si na tenhle navod
http://ezone.techno.cz/viewtopic.php?t=1285
Ja cetl kdysi na dreamface nejaky postupy. Tohle je dost dobre napsany.
Chtelo by to jeste jedny monitory :))
http://www.globerecording.com/virt/faq.html
Syncro-nemohl by jsi jím s tím jejich softem pomoct aby už byl konečně ready? Slibovali mi demo už před 2 rokama a furt nic... :lol:
-------------------------------------
http://www.markvelvet.com

-------------------------------------

Uživatelský avatar
Tonysss
Příspěvky: 469
Registrován: 16 pro 2005 19:29

Příspěvek od Tonysss » 14 bře 2006 16:50

O.K. to se mě právě nelíbí ,že se nachází všechno ve středu.
Ale jak natáhnout prostor??, jedině verbem,
používám většinou pluginy Waves ,mícháno v Sonaru 4 ,točeno na Delta 1010 ,
Převádíte mono stopy do sterea?? a poté se hrajete s panoramou??
a nebo použít klasický fígl, dát reverb jenom na levý kanál stopy a nástroj samotný dát na stranu druhou??
Jaké používáte verby??

Uživatelský avatar
Tonysss
Příspěvky: 469
Registrován: 16 pro 2005 19:29

Příspěvek od Tonysss » 14 bře 2006 16:53

Byl bych rád ,kdyby jste si někdo,udělali chviličku čas, mi předvést že to z mnou nahraných stop jde vytvořit,velice rád pošlu stopy,...třeba jenom 30s,rychlovka,jenom pro moje popostrčení....díky.
Plácám se v prostoru a nemůžu se nějak vymotat :-)

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4613
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Příspěvek od Amorph » 14 bře 2006 17:20

Predpokladam, ze vsechny stopy z tve skladby jsi nahral mono. A predpokladam, ze vsechny posilas na nejaky stereo vystup. Pak u kazde te mono stopy muzes nastavit jeji umisteni ve stereu - panorama. S tim bys nemel mit zadny problem. Prevod na stereo je zbytecny, pokud z nejakeho duvodu nepotrebujes stopu posilat do stereo insert efektu.

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Příspěvek od TOM-Thak » 14 bře 2006 17:21

Tonysss píše:O.K. to se mě právě nelíbí ,že se nachází všechno ve středu.
Ale jak natáhnout prostor??, jedině verbem,
používám většinou pluginy Waves ,mícháno v Sonaru 4 ,točeno na Delta 1010 ,
Převádíte mono stopy do sterea?? a poté se hrajete s panoramou??
a nebo použít klasický fígl, dát reverb jenom na levý kanál stopy a nástroj samotný dát na stranu druhou??
Jaké používáte verby??
pockej a co treba takovej stereo expander, psp stereo enhancer nebo Waves stereo Imager na roztazeni sterea? to nepouzivas na navozeni lepsiho dojmu a roztazeni nastroje do sterea?

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 14 bře 2006 17:58

roztiahnutim sterea pomocou expanderu mozno nieco docielit u stereo stopy... u mona jaksi nie je z coho, akurat to mono rozfazujes co je velmi nemila vec... minimalne nejaky reverb, phaser, chorus, alebo iny rus pred to treba
ja najradsej vyrabam stereo zdvojovanim, prastara to technika ale znie imho najprijatelnejsie. druha moznost je pingpong delay (dry signal dolava a dozvuk doprava), kde vesiam na delay time random kontroler, ktory meni time v malom rozsahu nahodnym sposobom.

a vobec, je tu o tom dakde patstranovy thread kua, nedavno sme tu o tom filozofuvali a zasa to pisem odznova

rastis
Příspěvky: 2884
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Příspěvek od rastis » 14 bře 2006 18:16

Hlavne je blbost mat vsetky gitary takmer v strede so vsetkym ostatnym a potom riesit nejake zostereofonnovanie pluginom.

<b>Velvet Ti radi dobre.</b> Povypinaj vsetky reverby a najprv zacni s umiestnenim v ramci panoramy - vsak aj to je prisetor, nie len vpredu/vzadu. Az to bude prehladne a citatelne takto, zacni riesit reverby. Nakoniec zistis, ze ich zdaleka nepotrebujes dat na vsetko.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 14 bře 2006 18:18

netreba zabudat na delay ..

Odpovědět