Tak je pravda, ze Dexibell by mohl jeste nasamplovat daleko vic vselijakych nastroju, treba mi ve VIVO chybi pedal steelkytara, irské housle, vic rejstriku klasickych varhan, pruraznejsi saxofony atd, kvuli tomu si stale musim nechat na live kšefty XP-30

ale jinak kvalita interního zpracování včetně kvality samplů, EFX, full polyfonie a neuvěřitelná reakce na dynamiku hry i jednotlivými prsty - stejně jako u akustického klavíru, je opravdu, ne jen trochu dál než dosavadní konkurenční workstationy a VA synty, ale začínám mít skutečně falešný pocit u hry, že je to analog...
Nicméně tak jako třeba u Korgu Polysix jsem nikdy reálně nepoužil ani jeden z továrních presetů, ale svoje vlastní zvuky minimálně o 100% lepší, tak i u VIVO je nutno brát vsechny interní továrně přednastavené presety jen jako základ pro vlastní zvuky. Např žadne interni piana nemaji vubec použité žádné hammer, strings, pedal atd noise, varhany nemají clicky atd. Navic jsem museĺ opravdu vyhodit vsechny tovarni epiana i klaviry a dve tretiny dalsich multisamplu a misto nich jsem dal ty Platinum vzorky (např Steinway, epiana Wurli, Rhodes i FM nebo i B3 simulace) - tyto vzorky jsou jeste o tridu vyse. To je ale jedine dobre, kazdy si muze udelat svoje idealni zvuky na míru.
A malo user pamětí - na prvni pohled proti konkurenci slabina, ale je to slabina nebo spis vyhoda? Zalezi jestli nekdo preferuje spis jeden nebo dva poradny, naprosto dokonaly zvuky v kazde kategorii, nebo stovky ruznych zvuku a nuanci, ale ani jeden z toho dokonaly, viz konkurencni soudobe workstationy. Jinak si nepamatuju, ze by me treba na Polysix nebo Poly61 bavilo hrat na ruzne zvuky polysyntu celou noc, jako na Dexibell a multisamply OB-X v kombinaci s ruznymi jinymi synth samply, co jsem tam dohrál z ext knihoven. Kvalita DAC je u VIVO uz opravdu dokonalá, navic snad vubec poprvy u digitalu je kazdy zvuk, i polysyntů udelany jako dokonale znejici jak v basech, tak v prostrednich oktavach, tak i v nejvyssich castech klavesnice - ve vsech polohach maji stale stejny pocet vyssich harmonickych alikvotu, takze zvuk neni v zadne casti ani vykradeny, ani umělý nebo tupý, a výšky mají naprosto čitelný a silný základ tónu, takže nejsou usyčené ani tenké jako u standardní kvality VA a workstationů veskere konkurence.
Podle me podobna technologie stejne kvality zpracovani zvuku - samplu, FX jednotek i DAC se urcite brzo stane beznym standardem i u konkurence, jinak by to mohl Korg, Kurzweil, Yamaha nabo Roland asi uplne zabalit.. Je to asi jen otazka casu, kdy to od Italů prevezmou cinani a zacnou to osazovat standardne do workstationů, samohrajek a VA.