mLan - vase zkusenosti

Analogové a digitální mixy pro studio i živé hraní
Odpovědět
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 10 pro 2007 13:39

excom : a aky sekvencer konkretne chces pouzit ?

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Příspěvek od EXCOM » 10 pro 2007 13:49

pytkin : bud z XS alebo z EX5, ale skor XS sequencer... a davnejsie som poskuloval po QY700 :)

Obrázek

samozrejme na PC studio mam uz pripraveny Cubase SE3 a Cubase 4AI

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 10 pro 2007 15:31

excom : jasne rozumiem .. potom ale v principe nepotebujes mlan .. ked to chces robit vsetko vonku .. skorej tie midi veci a napchat to vsetko do AW4416 .. a tam miesat ..

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Příspěvek od EXCOM » 10 pro 2007 15:35

pytkin : ano, takto to chcem spravit ako taku moju experience prvotnu, samozrejme po tomto chcem normal to robit cez mLan PC/MAC.. ale chcem si to proste vyskusat len ciste HW bez pomoci pocitaca...

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Příspěvek od EXCOM » 01 úno 2008 10:59

velvet : nerobil si s mLan8P ? nemal si to pod rukou? nevies k tomu dat zopar slov?

Obrázek
http://www.yamahasynth.com/products/mlan8p/index.html

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 01 úno 2008 11:06

excom : to zariadenie vyzera fajn .. fakt by mal zaujimamlo , ci to yamahe funguje .. ako LAN ..
Naposledy upravil(a) Pytkin dne 01 úno 2008 11:11, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Příspěvek od EXCOM » 01 úno 2008 11:10

pytkin : no sak to prave, zda sa mi ze je to ten mLan kvazi server co som tu spominal ze som na to niekde narazil.. cize by stacila tato krabicka a mas celkom fajn pospajane studio...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 01 úno 2008 11:11

excom : neviem .. podla popisu mi to nepripadalo ako server .. skorej ako taky desktop prevodnik .. s mini mixom .. a midi ..

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Příspěvek od EXCOM » 01 úno 2008 11:13

pytkin : no to ani ja neviem, velvet by sa tu mohol zastavit a hodit zopar teplych slov k tomuto milemu zariadeniu od renomovanej znacky YAMAHA 8)

Uživatelský avatar
velvet
Příspěvky: 525
Registrován: 05 bře 2006 01:42

Příspěvek od velvet » 01 úno 2008 21:25

o pár "teplých" slov? to jako že jsem gay :?: :?: :?: :D

mLAN 8P je "First generation" mLAN device, tedy S200 specifikace,
tedy o něm neuvažuj. Je to passé, něco jako Presonus Firestation.
Mám dojem, že je to už tak min. 5-6 let (spíš víc) discontinued.
Drivery asi na něj fungovat budou, ale teď z fleku neřeknu přesná čísla - je to prostě pomalejší, než "současný" S400 standard. Nevím, zda to má co společného s fw400 specifikací. Fakt je, že když propojíš mLAN 200 Device (znám příklady u Firestation) s S400 device, redukuješ tím počet možných connections - např. místo 16 na 8.

jinak se raději budu brzdit, abych o mLAN problematice nepopsal 3 (a více) stran.
Mne ti japončíci fakt "zavařili". Dneska už jsou fakt dobrý a "CPU" friendly ovladače i pro Mac OSX - ale díky těm ovladačům získal mLAN často špatné (velmi) renomé :(
I když třeba Otari má nějaký cca rok/dva starý novinky (velký broadcast mixpulty či co), tak těch výrobců víc z mLANaliance uteklo, než přistoupilo.
Já osobně do něj šel, jelikož Apogee "v tom" byli taky. Tak jsem se těšil na AD a DA 16x , jenomže ouha, oni to zkusili na jedný "krabici" (nevím z hlavy co to bylo) - a po tristní zkušenosti s podporou od Yamahy a / Applu utekli.

Btw - mLAn je jen jeden (principielně).
Pracoval - li jsi s mLanem, je jedno jaké je to zařízení (Kurzweil, Yamaha, Otari, I/O connect apod.), princip a dokonce grafické ovládací rozhraní v compu je stejné... Ovladače jsou stejné pro všechny ( v současné době ovladače vyvíjí jedna JAR firma a jednu dobu se v tom chtělii nějak angažovat i D-Sound z CR).

Na mLANu je vcelku fajn , že lze posílat MIDI a Audio "v jednom"
(já osobně ty řešení typu "Ariel - 3 v jednom" nemusím a stejně používám i MotuMIDI ExpressXT třeba)
Co je (pro mne) na mLAnu SUPER DUPER, je, že je to softwarový patchbay. Nemusím tolik přepojovat kabely, a vůbec, je to flexibilní, to je fakt.
Zajímavý je, že v tom Firewire Chipu DICE II je "implementován" mLAn a asi by stačilo, že by všichni výrobci, kteří jej používají "odblokovali" mLAn , aby bylo možno jej používat (resp. , aby bylo možno použít dané zařízení v mLAN síti).
Jo a pamatuju dobu tak před 6 lety, kdy byly VELIKÉ naděje vkládány do toho, že mLAN bude vlastně computer network - ale nějak z toho sešlo. Ono se není výrobcům co divit - je jasné, že z hlediska dosažení co největších zisků jim všelijaké řešení typu FX Teleport moc nevoní. A mlan počítačová síť by prostě byla úplně skvělá věc pro nás - uživatele , avšak méně tak pro výrobce...

Zpátky k téatu:

a) na mLAnu je super výhoda posílat Audio i MIDI po jednm kabelu
b) na mLAnu je super nevýhoda posílat Audio i MIDI po jednm kabelu
protože tím kabelem (protokolem) je firewire 400

Osobně po mnohaletých zkušenostech s různými fw zařízeními už můj příští setup nebude na bázi firewire.
I když je teď mLAn i na Macu fajn. Tak prostě je tady limitace ISOC streamy - a ty se zaplňují se vzrůstajícím počtem Audio a MIDI propojení. Jak jsem zmínil - situace je teď OK i na MAcu,
pro Vaše Info:

Můj Dual G5 2,5GHz PPC Mac
propoím-li všech 32 Audio kanálů do MAca i z něj (mimochodem výhoda u mLanu je, že z jednoho zařízení je možno poslat signál z jednoho do vícero zařízení najednou) a zapojím i 4 MIDI kanály In/Out ,
žere mi to cca 7-8% CPU

posledním updatem driveru to bylo něco k 50% :!: :evil: :!:

Tak že teď je to fakt brnkačka.
Ovšem pozor! Já třeba nepoužívám nikdy software monitoring.
A když jsem si onehdy zkoušel (a řeším v jiném threadu) zapojit eDrums místo do modulu do Maca a použít "Live mode" plugin BFD nebo Toontrack, tak jsem prostě nedosáhnul uspokojivých výsledků. Ani jako klávesista bych nemohl můj setup asi používat zcela bez výhrad pro nahrávání, kdy bych chtěl poslouchat zvuk z pluginu. Když dám latenci na minimum, tak to "praská" a na tu o něco vyššý latenci už je pocit jako když hraju s latencí :wink:
Já coby NEhráč na klávesové nástroje (tedy - já na ně nahraji s pomocí kvantiizace a tužky kde co) to unesu, ale třeba hrát na kytaru přes Amplitube/Guitar Rig apod. bych nesnesl...

radši končím

a prosím Vás

nepoužívejte už nikde termín mLan - mám pocit, že jsem na tom jak MEl Gibson v tom filmu co hrál taxikáře a měl "od nich" vsugerováno, že kdykoliv uvidí v knihkupectví určitou knihu , tak ji musí koupit - a "oni" tak mapují jeho pohyb ...

Mám Vás všechny (včetně gayů aniž jsem jedním z Vás) rád
-------------------------------------
http://www.markvelvet.com

-------------------------------------

Uživatelský avatar
velvet
Příspěvky: 525
Registrován: 05 bře 2006 01:42

Příspěvek od velvet » 01 úno 2008 21:40

PS- Excome, jsem Ti asi vůbec neodpověděl na otázku

nejlépe bude, když se zeptáš nějak konkrétně (klidně popiš situaci jak chceš/představuješ si)

jelikož konkrétně o 8P nemám co říci - ALE - jek jsem psal
VŠECHNA mLAN zařízení jsou stejná principielně
liší se:
některá zařízení jsou převodníky (Audio / MIDI)
některá převodníky + mixpulty
jiná Synťáky + převodníky
jiná efektové moduly
atd...

o konkrétních funkcích 8P z vlastních zkušeností nevím nic
Nanejvýš se mohu pokusit zjistit od (nešikmookého) ředitele YamahyUS, či jednoho z jeho poddaných

PPS -xenofobní nejsem, jen mne serou jejich "firemní zvyklosti"
-------------------------------------
http://www.markvelvet.com

-------------------------------------

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Příspěvek od EXCOM » 02 úno 2008 13:09

velvet : dakujem ti za super vycerpavajuce info :)

no ja som to posielal len preto lebo som na to narazil a ma to zaujimalo akym presne sposobom to funguje( to len preto lebo som davnejsie narazil, uz fakt ze neviem kde ze existuje nieco ako mLAN server ktory standalone riadi komplet studio a ty len donho napajas mLAN zariadenia a nepotrebujes v podstate PC, asi ho treba cez PC nastavit neviem ale takato nejaka filozofia by tam mala byt.. neviem co je na tom pravy, tak som myslel ze toto co som tera poslal by mohlo byt ono :) )....

ja som v podstate to moje studio uz vyriesil tak( mozes mrknut sem http://www.electrozone.cz/viewtopic.php ... sc&start=0 ), ze som hodil do rack skrinky PC a tam bude vsetko potrebne.. lebo este nedavno som chcel mat studio bez PCcka a ficat ciste HW a ak by mLAN fungoval akom som si ja predstavoval ze by mohol server(host-clients), tak by som len zohnal 8P a nakonektoval mLan zariadenia do toho... ale to uz neni nutne dnes ... to 8P som sa naozaj pytal len z osvety ci to neni nahodou ta serverova standalone masinka...

Uživatelský avatar
velvet
Příspěvky: 525
Registrován: 05 bře 2006 01:42

Příspěvek od velvet » 02 úno 2008 15:21

EXCOM: moc pěkný rack!

Co se týče mLAN serveru: ono v podstatě každé zařízení může být mLAN server. Jde o to, co může dané zařízení přijímat a co odesílat. Jak jsem zmiňoval, některá mLAN zařízení jsou jen převodníky, jiná efektové moduly (odpadá tak např. nutnost poslat signál z DAW do hardware efektového modulu přes DA analogovým kabelem tam a zpátky AD do DAW - vše jede v digitálu z DAW do hardware efektu a zpět po firewire kabelu) Jiná mixáky+převodníky atd...
Např. Yamaha vyrábí tzv. mLAn Yagdai karty. Ty se můžou nainstalovat třeba do jejich mixpultů řady Dm, nebo 01v96, 02R atd. apod. a v tu chvíli je možno mixák propojit s PC, nebo jinými mLAn kompatibilními zařízeními jedním firewire kabelem. Odpadá tak nutnost použít Audio převodník, aby se dostaly signály z mixáku do DAW... Nebo taky takovou kartu vyrábí pro Motif. NEBO bylo možno obdobnou kartu zabudovat do jednoho výrobku od Apogee a použít jej jako převodník (jak jsem psal, pro AD16 a DA 16 už to neudělali...).

Nevím, zda přesně chápu Tvojí otázku a také, zda srozumitelně vysvětluji, tak pro upřesnění raději ještě takto (když by zajímala problematika někoho kdo se s tím ještě nesetkal):

Koukám na Tvůj rack, máš tam dvě i88x a AW4416 recordér.
Pod pojmem "Standalone" ve spojení s termínem mLAN se rozumí, že daná síť může fungovat bez přítomnosti PC.
PC je nutné pouze pro počáteční konfiguraci sítě (tedy routingu Audio popř. MIDI kanálů). V aplikaci Graphic Patchbay (máš?) se Ti zobrazí jednotlivé "Nody" (i88x1, i88x2, PC a pokud máš instalovánu Mini Yagdai mLAn kartu v AW4416, tak se Ti zobrazí i ten AW4416 Rekordér).
Myší propojíš jak potřebuješ jednotlivé vstupy a výstupy jak MIDI tak Audio a zvolíš, jaké zařízení bude Wordclock Master. Pokud Nechceš do sítě zahrnout PC, nepropojíš do PC nic, ani Wordclock kabel (popisuji propojování virtuálními kabely v PC aplikaci - žádný fyzický Audio či MIDI nebo Wordclock kabel není, je jen jeden firewire kabel). Jen teď z hlavy nevím, zda může být i88x Wordclock Master, ale asi ano- ono jde o to, že i88x má i vstup a výstup pro optický ADAT kabel a tyto vstupy a výstupy se Ti v případě propojení s nějakým ADAT zařízením ukazují v Graphic Patchbayi - a pokud je i88x napojena na ADAT, tak MOŽNÁ musí být v módu Wordclock Slave (nevím 100%).
Abych to shrnul - pokud má někdo jedno mLAn zařízení, tak asi nebude uvažovat o "standalone" síti - účelem bude vždy propojit mLAn zařízení s PC (Macem).
Pokud bude mít někdo vícero mLAn zařízení, může je propojit pouze mezi sebou - ovšem pomocí ovládací aplikace Graphic Patchbay, která "jede" v počítači. Propojení se tedy provede S počítačem připojeným do mLan sítě, poté je možno vše vypnout, odpojit firewire kabel z počítače a od této chvíle kdykoliv se zapnou zbylá mLan zařízení, budou nakonfigurována do samostatné mLan sítě.

S termínem mLAN server jsem se mockrát nesetkal - jestli je tento termín použit u 8P, tak to asi má znamenat, že je schopen příjmat / odesílat Audio a MIDI signál po mLan protokolu.
Čili já si myslím, že z tohoto hlediska každé mLan kompatibilní zařízení může být považováno za "server".
A co je myšleno "standalone" mLan síťí jsem popsal výše.

Jistou obdobu mLan protokolu bych shledával v MADI (nevím, zda MADI síť může fungovat bez připojeného computeru).
Mně osobně je MADI sympatičtější, vzhledem k tomu, že do počítače se zapojuje přes PCI (PCIe). Ale na druhou stranu - dnes už mLAn opravdu je o dost dál, co se týče ovladačů a lze jej považovat i za poměrně stabilní řešení. Problém je spíš s tím firewire - některé fw chipsety (spolu)pracují hůře, jiné lépe aq některé fw chipsety nejsou použitelné vůbec.

Pozn.: obecně (z toho co jsem různě vyčetl za posledních pár let všude možně, dle různých testů i vlastní zkušenosti), je mLAn poažován za protokol s velmi nízkým jitterem (chvěním) - vykazuje většinou v tomto ohledu lepší výsledky, než "normální" firewire audio převodníky. Protože mLAn sice "jede" po firewire kabelu, ale není to "normální" firewire...

Zde odkaz na jednoho výrobce "firewire" snaku (hada, patchbaye). Je to mLan kompatibilní zařízení postavené na chipu DICE II : http://www.ioneconnects.com/

Zde Otari: http://www.otari.com/product/audio/db_32/index.html
http://www.otari.com/product/audio/nd_20b/index.html

Zde seznam mLan partnerů:
http://www.mlancentral.com/partners.php

proč tam nejsou tam uvedeni CME nevím...)
-------------------------------------
http://www.markvelvet.com

-------------------------------------

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 02 úno 2008 15:28

velvet " takze tie mlan zariadenia si uchovaju setting , ktory im nakonfiguruje to PC .. a po vypnuti zapnuti stale bezia v tom poslednom nakonfigurovanom mode hej ? to je zaujimave ..

Uživatelský avatar
velvet
Příspěvky: 525
Registrován: 05 bře 2006 01:42

Příspěvek od velvet » 02 úno 2008 15:45

Pytkin: ano, tak to je.
Bohužel zatím je možno použít k tomuto účelu jen Widows - based PC. Protože pod OSX musí (zatím) být Word Clock master vždy Mac (do léta byměl být další update OSX driveru)
Ale zase vlastně když chce někdo standalone síť, tak mu to asi tolik neva, protože nakonfiguruje to s tím PC a je to... stejně má každý Mac user alespoň jedno pohozené pécé ;)

10 most asked questions about mLan: http://www.mlancentral.com/mlan_info/faq.php
-------------------------------------
http://www.markvelvet.com

-------------------------------------

Odpovědět