mLan - vase zkusenosti

Analogové a digitální mixy pro studio i živé hraní
Odpovědět
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 21 úno 2009 21:59

velvet : ked mas len motif, tak to neni problem .. ide skorej , ked chces pouzivat inu kartu s tym . cize ASIO je RME a motif ide cez VSTi .. Uz sme to tu raz riesili a dost sme sa posekali .. asi bude to najrozumnejsie u kayka otestovat :)

Uživatelský avatar
SoundsFine
Příspěvky: 511
Registrován: 28 črc 2008 15:29

Příspěvek od SoundsFine » 22 úno 2009 00:18

Přesně tak.
Pokud se používá pouze Motif a Cubase, tak to funguje excelentně.
16 výstupů přímo do Cubase. Paráda. Ale stane se z tohouzavřený systém. Nic víc už do Cubase nedostanu.

Potřeboval bych do Cubase vložit Korg, Roland, Ensoniq, a externí HW efekty. A to bez ASIO zvukové karty (např.RME) nevím, ale asi nejde?
Takže pokud by někdo přišel jak to vyřešit, dejte vědět.
Já myslím, že to nejde, a že si Cubase s mLan a ASIO kartou současně neporadí.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 22 úno 2009 00:47

soundsfine : prave ze to ide .. uz si presne nepamatam ako .. RME das ako ASIO .. tam je to jasne .. a Motif ide cez VSTi .. nema to samozrejme tolko moznosti , ako ked motif das ako asio zariadenie , ale pouzitelne to je .. cize mas tam midi do motofu a navrat audioa do mixu ..
ale len tak strielam od boku .. konkretne ti budem vediet povedat , ked to u kayka rozbehame ..

Uživatelský avatar
velvet
Příspěvky: 525
Registrován: 05 bře 2006 01:42

Příspěvek od velvet » 22 úno 2009 02:40

kluci fakt radim napiste si dotaz sem:

http://www.01xray.com/forums/index.php?Cat=7 je to sice 01x forum, ale motif se tam resi casto a hlavne mLan princip je stejnej...

popripade je jeste forum motifator

http://motifator.com/index.php/forum/

proc vynalezat neco, na co se uz prislo :wink:

poradil bych rad, ale Vy asi resite Win a PC a jak pod Cubase spustit najednou nejakou audio kartu jako RME, ktera bezi v cubase diky ASIO driveru a zaroven mLan Motif audio zarizeni (coz je podle mne taky ASIO zarizeni)?

Ja uz si na ty zalezitosti s mLan na Win nepamatuju, ale sam jsem na tom foru psal pred asi 6 lety navod, jak mLanem dostat do Cubase externi HW efekty a urcite je toho tam na to tema spousty a lidi jsou tam ochotny.
-------------------------------------
http://www.markvelvet.com

-------------------------------------

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 22 úno 2009 20:31

velvet : naco pisat na forum ? Staci to nainstalovat a odskusat .. a hned bude jasno ..

Uživatelský avatar
SoundsFine
Příspěvky: 511
Registrován: 28 črc 2008 15:29

Příspěvek od SoundsFine » 22 úno 2009 21:50

pročetl jsem motifator.com fórum
pročetl jsem manuály k mLAN a AI driveru.

nikdo tam moc neřeší integrování 16 vstupů z Motifu po mLAN do Cubase při současném spuštění "hlavní asio zvukovky".
hodně se tu chválí, jak je mLAN bezvadná a perfektně fungující záležitost, ale zkoušel jsem mLan zapojit všelijak, různě nastavit, ale bohužel buď v Cubase využívám mLAN16E2, nebo RME.
Souběžný chod, propojení, integrace obojího do VST mixu v Cubase se nekoná. :-(

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 22 úno 2009 22:31

soundsfine : a skusal si ten VSTi pouzit ?

Uživatelský avatar
SoundsFine
Příspěvky: 511
Registrován: 28 črc 2008 15:29

Příspěvek od SoundsFine » 22 úno 2009 23:12

nevím jestli rozumím co myslíš VSTi?,
ale k Motifu a mLAN měl jsem nainstalováno následující:

1)MOTIF-RACK XS Editor VST 1.20 (VST3). (zkoušel jsem i starší verzi 1.11 se StudioManager2.3) verze 1.2 už funguje bez S.M. a je to jako VST3
2)MOTIF-RACK XS AI Driver V1.6.3
3)Extensions for Steinberg DAW
4)The mLAN Tools/mLAN Driver (ten jsem pro jistotu nainstaloval taky.)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 22 úno 2009 23:16

SoundsFine : no ten XS Editor VST to asi bude .. on by mal mat midi aj audio porty do mixu ..

Uživatelský avatar
SoundsFine
Příspěvky: 511
Registrován: 28 črc 2008 15:29

Příspěvek od SoundsFine » 22 úno 2009 23:47

V XS Editoru je záložka "VSTi Setup" a v něm se routují kanály.
Celkem můžeš ve VST mixu v Cubase otevřít 1 až 8 stereo "Audio Return Ports" každému portu zde pak můžeš přižadit jeden z šestnácti nabízených mLAN výstupů z Motifu.
Tohle není problém. Je to logické přehledné a funguje to skvěle.

Problém je v tom, že routování mLan kanálů můžeš "asi" provádět "pouze" za předpokladu, že v Device Setup v Cubase vybereš jako VST audio system zařízení mLAN16E2.
Pokud tam máš danou například kartu RME, pak se ti v "Audio Return Ports" nezobrazí nabídka mLAN kanálů, ale všechny kanály ze zvukovky RME. A tím celá sranda pro mě končí.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 23 úno 2009 00:28

soundsfine : Hmm .. NO ak je to tak ako hovoris , tak je to v prdeli .. Ale riesili sme to nedavno u KAYKA s HUBERTOM a on hovoril ze by tam mali byt porty z mlanu .. kuknem sa na to dakedy tento tyzden u kayka ..

Uživatelský avatar
SoundsFine
Příspěvky: 511
Registrován: 28 črc 2008 15:29

Příspěvek od SoundsFine » 23 úno 2009 00:30

Tak to díky.
Mrkněte na to a dej prosím vědět.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 23 úno 2009 00:33

soundsfine : potom jedine kupit k motifu ten yamaha 1U rack prevodnik .. Motif bude ako master .. A ten prevodnik to prevedie do adatu .. adat dat do RME .. urcite este nastane daky problem s clockovanim ..

neviem .. fakt je tato mlan idea dost nestastna .. EXCOM sa dovtedy tesil z mlanu , kym vsetko nenakupil .. ked to konecne pozapajal , tak zistil ze to vobec nefunguje ..

Uživatelský avatar
velvet
Příspěvky: 525
Registrován: 05 bře 2006 01:42

Příspěvek od velvet » 23 úno 2009 02:57

no Pytkine napriklad mne to funguje uz par let v poho ( v ramci obvyklych hovadin a naschvalu, ktery jsem zazil/zazivam i s PT HD, nebo driv s motu aj.)

problem, ze v cubase nejde pouzit vicero audio zarizeni je asi TEN problem a neni to podle mne problem mLanu , ale Cubase/PC/ nebo Win architektury. Mozna se mylim. Na tech win je nekolik druhu driveru, ktery lze v cubase pouzit - WDM, ASIO Direct X nebo tak nejak. Pokud si pamatuju, tak jen "true ASIO" poskytnou low latenci, ale snad jsem nekde cetl, ze pri pouziti WDM driveru lze v Cubasi pouzit vicero zvukovek.

Soundsfine, asi u Tebe doslo k lehkemu informacnimu nedorozumeni proc je mLan "bezvadná a perfektně fungující záležitost"... Je to "pouze" protokol, ktery umoznuje prenos Audio a MIDI dat mezi mLan kompatibilnimi zarizenimi po jednom firewire kabelu. V PC po Win se to tedy chova jako de facto regulerni zvukove rozhrani s ASIO ovladacem, popr. WDM driverem. Jako MOTU, RME atd. Nemyslim, ze bylo nekde napsano, ze mLan zarizeni muze v Cubase na PC fungovat ve stejnem case najednou i s jinym zarizenim... Netusim, zda vubec je v Cubase na PC s Windows mozne, aby "jela" Cubase na dvou zvukovkach najednou - napr. motu i RME zaroven. Jak ksem psal - dlouho uz na Win nejsem a co si pamatuju, tak to neslo. Jestlize se nic nezmenilo, tak to neni vinou mLanu...
Vyhoda mLanu je mj. i v tom, ze muze fungovat jako digitalni patchbay, kdy treba do I/O fyzickych vstupu jsou natrvalo pripojena zarizeni a nemusis je prepojovat manualne, kdyz chces signal nekam poslat jinam. Krome toho dalsi vyhodou je, ze muzes propojit nekolik mLan zarizeni spolu jednim kabelem a virtualni MIDI a Audio kabely propojovat mezi nima a computerem v graficky aplikaci.
Nevzpominam si, ze by Yamaha nekdy oznamila, ze ten system bude kompatibilni i s RME a ostatnimi vyrobci.
Nektery mLan zarizeni maji ADAT a SPDIF rozhrni a lze je propojovat se zarizenimi jinych vyrobcu a to uspesne. Wordclock I/O nemaji zdaleka vsechny mLan krabice, ale synchronizace alespon u mne docela ujde pres SPDIF nebo ADAT. Pisu "docela", protoze mam zkusenost obdobnou treba s PTHD a Apogee dohromady a taky to neni vzdy perfektni - kdyz je den blbec, tak se tomu proste nechce :roll:

Mozna jsem Te blbe pochopil, ale podle mne Tvuj problem opravdu spis spociva v otazce, zda je pod Win na PC v Cubase mozne mit pouzito ve stejnem case najednou vicero zvukovych zarizeni najednou. Pokud jo a RME a Motu to umi, pak by to melo byt mozne i s mLan zarizenim.

Na MAcu tohle mozny je od uvedeni OS X diky funkci Aggregate device - je to editor, ve kterem se mi ukazou vsechny zvukovy zarizeni [a jejich Vstupy a vystupy] momentalne k Macu pripojeny, vcetne vestavene zvukovky. Oznacim, co chci mit jako agregovany zarizeni, ulozim a tohle agregovany zarizeni zvolim pak jako audio driver v Logicu a muzu tak mit treba motu, RME a nekolik mLan zarizeni dohromady. Ale je to mozny jen diky OS X a podle mne to nema s ovladacema jednotlivych zarizeni moc co do cineni ( pominu-li skutecnost, ze ty ovladace musi splnovat standardy pro OS X).
-------------------------------------
http://www.markvelvet.com

-------------------------------------

Uživatelský avatar
velvet
Příspěvky: 525
Registrován: 05 bře 2006 01:42

Příspěvek od velvet » 23 úno 2009 03:09

po par vterinach mi google vyplivnul toto:


Those with several entirely different interfaces should find that Windows will run them all separately, but whether or not you can use them all simultaneously in your chosen audio application is another matter. Unfortunately (despite many requests from users), ASIO still doesn't officially support multiple devices, so if you have several completely different models of interface with ASIO drivers, while all will appear in the list of available devices, you can only choose one at a time. Sadly, some musicians don't realise this before buying an expensive second interface and then finding that they can't add it to their existing one inside their audio application.

cili pokud se neco nezmenilo, nemuzes v cubase mit zaroven mLAn zarizeni a treba RME kartu ve stejnem case jako audio device.... a neni to chyba mLanu, rekl bych :roll:
-------------------------------------
http://www.markvelvet.com

-------------------------------------

Odpovědět