mLan - vase zkusenosti

Analogové a digitální mixy pro studio i živé hraní
Odpovědět
Uživatelský avatar
Pavel Vantuch
Příspěvky: 1278
Registrován: 23 úno 2003 12:07

mLan - vase zkusenosti

Příspěvek od Pavel Vantuch » 08 dub 2005 10:51

Pouzivate nekdo mLan karty s digi mixy Yamaha nebo Tascam?
Jake mate zkusenosti s provozem a spolehlivosti?

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Příspěvek od EXCOM » 09 pro 2007 18:05

nebudem vytvarat novy thread pre mLan kedze tu uz je co ma aj tesi.. narazil som na nieco taketo:
Obrázek

http://www.presonus.com/firestation.html

celkom by ma aj zaujimalo ci tu ma niekto standalone mLan siet vo svojom studiu( asi nikto ale zo slusnosti sa pytam :) )
s pytkinom sme viedli jednu debatu o MIDI portoch a tento mLan je v suvislosti s tymto tiez velmi zaujimavy

Uživatelský avatar
velvet
Příspěvky: 525
Registrován: 05 bře 2006 01:42

Příspěvek od velvet » 09 pro 2007 23:10

EXCOM píše:nebudem vytvarat novy thread pre mLan kedze tu uz je co ma aj tesi.. narazil som na nieco taketo:
Obrázek

http://www.presonus.com/firestation.html

celkom by ma aj zaujimalo ci tu ma niekto standalone mLan siet vo svojom studiu( asi nikto ale zo slusnosti sa pytam :) )
s pytkinom sme viedli jednu debatu o MIDI portoch a tento mLan je v suvislosti s tymto tiez velmi zaujimavy
jo, ja delam s mLAN nekolik let

takze zkusenosti asi nejaky mam

byl jsem betatester noveho driveru pro OSX - praci s mLAN na WindoZe jsem jiz par let nedelal, ale rozdily (i kdyz jsou), tak uz nejsou zasadni

Jestli chces neco vedet, napis mi mail nebo PM , je to spis na telefon

Uz se mne ty veci o mLAN nebavi psat, ale co muzu, reknu

Jinak mam dojem, ze Firestation je "stary" mLAN device (o rychlosti ci specifikaci S200)

No ale neda mi to - mLAN je dost rozporuplna zalezitost. Reputaci mu asi kazily hlavne drivery, "porodni bolesti" opravdu nic moc... Yamaha je typickou Japaneese spolecnosti... Tak ze jim dost dlouho trvalo, nez "neco" zmenili. V pripade mLAN pro Macy je situace komplikovana politikou Apple nic nezverejnovat dopredu - coz ztezuje praci vyvojarum ostatnich firem. Ovladac mLAN pro OSX byl zavisly na streaming protokolu obsazenem v nativnim OSX driveru a to byl pruser a zdroj problemu vssech firewire audio zarizeni spolehajicich na native firewire driver v OSX. Apple tak zcela v klidu ponechal napospas Apogee s - jak samotni moštaři inzerovali - "prvni nativne integrovanym audio interface pro Logic" - Enssemble.
No nic, psal bych dve hodiny.

mLAN je super idea. Audio + MIDI po jednom firewire kabelu. Coz mne zas tolik nebere, protoze mam Motu MIDI EXpress XT - no i kdyz par portu v mLANu taky obcas obsadim (asi 5).
Vyhoda nastava, ze je to "virtualni patchbay" v pripade, ze mas vicero zarizeni a muzes mit nastalo zapojeny hardware a patchovat ne fyzickym kabelem, ale v software aplikaci.
mLAN ma low jitter.
A zajimavy je novy chip DICE II - s "integrovanym" mLANem. TC, Alesis a spousta jinych (mam dojem, ze Focusrite Liquid Mix?) firem uvedla v poslednim roce audio hardware postaveny na tomhle firewire chipu. Vsechna tato zarizeni by teoreticky (ale asi i prakticky) mohla fungovat na "jedny siti". Propojeni s computerem jsou jen jednim kabelem (zarizeni1 do zarizeni2 do zarizeni3 do compu - jsem v tomhle trochhu dyzlectyc - se tomu rika v serii?)

PS- tohle je lepsi nez ten Presonus (ten uz se asi nevyrabi):

http://www.ioneconnects.com/

je to regulerni mLAN zarizeni postaveny na DICE II chipu. Jen pouzivaji termin "Firewire Snake" - termin mLAN nebyl pred jeste nedavnem prijman s prilisnou duverou prave kvuli ovladacum... Musim rict, ze situace s ovladaci jak pro Win tak pro OSX je uz MNOHEM lepsi nez treeba pred 3 roky (Win) a pul rokem (OSX)
-------------------------------------
http://www.markvelvet.com

-------------------------------------

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 09 pro 2007 23:38

velvet : ale funguje to teda tak , ze mas FW radic v pociaci .. za FW zbernicu zapojis 10 mlan zariadeni a vsetky uvidis a budu fungovat ? funguje to aj v asio ? ak ano tak to je super ..

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Příspěvek od EXCOM » 10 pro 2007 00:35

velvet : dik, FireStation sa asi uz fakt nevyraba lebo ani v ponuke ju uz nevidim... ja som si zohnal i88x od Yamahy ale ze nie je StandAlone som zistil az potom :) ale to neva, moj druhy krok bude uz vsetko cez PC ( moje studio, aby si bol len v obraze, chcem si spravit studio ciste bez PC ktore slape na sequencery, tak preto ten standalone :) ) no a potom ked sa mi toto podari, a vyskusam si spravit veci takto tak az potom naskocim do pohodlia PC.. chcem si oddret oldschool....

Uživatelský avatar
velvet
Příspěvky: 525
Registrován: 05 bře 2006 01:42

Příspěvek od velvet » 10 pro 2007 09:55

Pytkin píše:velvet : ale funguje to teda tak , ze mas FW radic v pociaci .. za FW zbernicu zapojis 10 mlan zariadeni a vsetky uvidis a budu fungovat ? funguje to aj v asio ? ak ano tak to je super ..
ano.
-------------------------------------
http://www.markvelvet.com

-------------------------------------

Uživatelský avatar
velvet
Příspěvky: 525
Registrován: 05 bře 2006 01:42

Příspěvek od velvet » 10 pro 2007 10:05

EXCOM píše:velvet : dik, FireStation sa asi uz fakt nevyraba lebo ani v ponuke ju uz nevidim... ja som si zohnal i88x od Yamahy ale ze nie je StandAlone som zistil az potom :) ale to neva, moj druhy krok bude uz vsetko cez PC ( moje studio, aby si bol len v obraze, chcem si spravit studio ciste bez PC ktore slape na sequencery, tak preto ten standalone :) ) no a potom ked sa mi toto podari, a vyskusam si spravit veci takto tak az potom naskocim do pohodlia PC.. chcem si oddret oldschool....

mLAN zařízení by mělo být možné uvést do stavu standalone. Nejdřív ale musíš nastavit v PC, že WordClock Master je mLAN a ne PC a pak můžeš systém vypnout a PC už nepotřebuješ a po zapnutí systému si mLAN pamatuje nastavení propojení.
Potřebuješ k tomu ale alespoň jedno zařízení mLAN, co může být WordClock Master - z hlavy teď fakt nevím, zda to je možný s i88x samotnou.
WordClock Master ability je funkce, na kterou ovladač pro OSX stále čeká. Při tom pro WinDoze byla tahle funkce možná hned.

Jinak fórum pro mLAN komunitu je www.01xray.com, popř. fórum na http://www.mlancentral.com
-------------------------------------
http://www.markvelvet.com

-------------------------------------

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 10 pro 2007 12:00

excom : co chcepes ze neni standalone ? i88x pre teba predsa asi nema zmysel inak ako pripojit k PC .. ne ? k comu si to chcel pripojit ? jedine AW44 , neviem ci ma Mlan kartu ..

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 10 pro 2007 12:02

velvet : tak to je super potom .. i ked teda ja mam s yamaha drivermi dost zle skusenosti , ze im dlho trva nez to vyladia .. ale snad to funguje .

excom ked to citam , nevidim zmysel v tom aby si mal standalone studio .. napojis na mlan motif XS , 2xi88x do nich napichas ostatne syntaky .. a pekne ti to vsetko pojde v cubase ..

hubert
Příspěvky: 1298
Registrován: 13 lis 2002 13:12

Příspěvek od hubert » 10 pro 2007 12:30

Standalone je dobre na to ze ti karta funguje ako monitor-mix bez zapnutia pocitaca......nastavi sa raz setup...ten sa ulozi do zariadenia....a potom ked chce clovek len hrat, alebo nieco vyskusat na nastrojoch, nemusi zapinat PC....co je podla mna celkom uzitocna vec....samozrejme nemusi to tak byt pre kazdeho

Uživatelský avatar
velvet
Příspěvky: 525
Registrován: 05 bře 2006 01:42

Příspěvek od velvet » 10 pro 2007 12:35

Pytkin píše:velvet : tak to je super potom .. i ked teda ja mam s yamaha drivermi dost zle skusenosti , ze im dlho trva nez to vyladia .. ale snad to funguje .

excom ked to citam , nevidim zmysel v tom aby si mal standalone studio .. napojis na mlan motif XS , 2xi88x do nich napichas ostatne syntaky .. a pekne ti to vsetko pojde v cubase ..
Pytkin, máš úplnou pravdu s Yamahou. Ovladače -to je v jejich případě horror show! Obzvlášť v případě mLAN a OSX.

:!: NICMÉNĚ je to už nějaký ten rok, tak že už ovladače jsou celkem OK i pro OSX. ASIO drivery pro WinXP nemají myslím zásadnější problém.
Yamaze trvalo snad 4 roky, než se rozhoupala k tomu, aby zaplatila vývoj vlastních ovladačů pro OSX. Během těch 4 let buď sliby, nebo odkazy, že je třeba urgovat Apple, nebo taky silence... Během těchto několika let se stačil náhled na mLAN jako na velmi nadějný protokol změnit na "slyšel jsem, že velmi nestabilní" apod. A partneři Yamahy jako Presonus, Apogee a někteří další potichu ukončili výrobu mLAN kompatibilních produktů... Což mně osobně dost mrzelo, v současnosti jsou od Apogee mLAN kompatibilní pouze Trak2 a AD8000. A já bych chtěl i na DA16.
Samotná Yamaha nové produkty neoznačuje mLAN, ale spíš "peer to peer" device nebo jak- a přitom co jsem četl, jsou mLAN kompatibilní - snad se jen čeká na update driveru - haha to znám :twisted: No zkrátka samotná Yamaha radši ani o mLANu u nových produktů nemluví, spíš zmiňují "Audio MIDI network" nebo tak :wink:
Ty nové ovladače pro OSX začala Yamaha vyvíjet až poté, co jsme s jedním klukem z Francie napsali (no napsal ji on na můj popud) petici a rozvěsili po všech možných webech. NAJEDNOU během několika dní se Yammy JApan rozhoupala, uvolnila prostředky na vývoj a během půl roku byla první verze nových ovladačů pro OSX. Dokonce vydali i driver development official schedule. A to je OK, jelikož když oni něco potvrdí, tak to tak taky udělají, to zase ano! Důležitým faktorem úspěchu petice byl fakt, že jsme pohrozili žalobou a získali podporu renomované právní kanceláře se sídlem v New Yorku, Londýně, Paříži aj. Před pár lety byla taková "class legal suite" ještě nemožná. Díky změnám v právních normách jak států kontinentálních, tak v US už se musí firmy v podobných případech obávat hromadných žalob "spolužalovatelů = poškozených" z několika států. Došlo to tak daleko, že mi byl za další nečinnost a mlčení v této záležitosti nabídnut jakýkoliv výrobek (audio) od Yamahy za směšný pakatel. Bez díků jsem odmítnul, jelikož můj vztah k této firmě se vyvinul v čirou nenávist a nikdy už nic od ní nechci - "POUZE" aby fungovalo to, co mi prodali tak, jak inzerovali...
-------------------------------------
http://www.markvelvet.com

-------------------------------------

Uživatelský avatar
velvet
Příspěvky: 525
Registrován: 05 bře 2006 01:42

Příspěvek od velvet » 10 pro 2007 12:38

hubert píše:Standalone je dobre na to ze ti karta funguje ako monitor-mix bez zapnutia pocitaca......nastavi sa raz setup...ten sa ulozi do zariadenia....a potom ked chce clovek len hrat, alebo nieco vyskusat na nastrojoch, nemusi zapinat PC....co je podla mna celkom uzitocna vec....samozrejme nemusi to tak byt pre kazdeho
to máš pravdu. Vlastně jsem to dřív (WinXP) takhle hodně používal, když jsem si chtěl jen zahrát na nějaký nástroj, nebo zkouška s kapelou bez nějakého natáčení...

i88x samotná bohužel nestačí. Resp. - lze použít pouze její Mic preampy (insert výstupem vyvést signál někam dál)...
-------------------------------------
http://www.markvelvet.com

-------------------------------------

Uživatelský avatar
velvet
Příspěvky: 525
Registrován: 05 bře 2006 01:42

Příspěvek od velvet » 10 pro 2007 12:51

Ještě jsem zapomněl napsat, že se taky (zatím) vytratila původní idea Audio "COMPUTER" network, kdy by bylo možné propojit navzájem i několik Audio zařízení a / nebo computerů různých platforem. Pokaždé, když se Yamahy zeptáme, zda "už?" tak odpoví "zatím ne"...

Jen jsem četl, že na Linuxu běží beta verze takovéto sítě...

Bylo by to super, taková audio síť, Macy, WindoZe pécé, véestéčka, AudioUnits, cokoliv kamkoliv. Jakmile je něco "in", posílá se to mLANem digitálně kamkoliv jako v rámci jednoho DAW... Jenom že je to zřejmě něco, co si žádný výrobce vlastně nepřeje...
Zrovna tak ty nový zařízení postavený na DICE II chipu - četl jsem zprávu od výrobce DICE II, jak implementovali mLAN do tohoto čipu a zkoučeli s nějakými mLAN zařízeními a v podstatě řekli, že všechna zařízení s tímto chipem by mohla fungovat v mLAN síti, jen potřebují firmware upgrade - což je patrně jinými slovy "odblokovat" :roll: :?:
-------------------------------------
http://www.markvelvet.com

-------------------------------------

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Příspěvek od EXCOM » 10 pro 2007 12:55

velvet : ja som niekde zachytili nieco ako mLan server.. nevis o tom nieco? a on by vlastne bol centralou pre vsetky mLan zariadenia a nemuselo by byt PC..

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Příspěvek od EXCOM » 10 pro 2007 13:01

pytkin : ano pre Aw4416 je mLan, uz som na to pozeral..

to standalone studio je akasi moja, jak to povedat... ani neviem, proste ma to hrozne laka spravit svoj prvy album ciste cez sequencer bez pomoci tych paradnych pohodlnych veci co poskytuje cubase a pc a mac :) ak to dokazem spravit takto tak dalsie veci uz takto robit nebudem, chcem si to len vyskusat, zazit to..

k tej i88x.. kebyze ja tlk si dobre precitam ze to neni standalone, tak to asi nekupujem, ale je to paradna vec aj napriek tomu a ak som uz niekde pisal vyuzijem to prave v spojeni s PC/MAC a spravim setup cez mLan..

ale v jednom mas pravdu, ak ma to nasere, ta to nahadzem vsetko cez Cubase a valam sunky :D ... lebo tak to v podstatemozem zapojit uz teraz..

no a dost cakam teraz na mLan podporu pre EX seriu co ohlasia Yamaha, ze ma vyjst ku koncu roku.. to by bola fakt pecka ak by to nebola nejaka kachna... lebo to mam dalsie 3 masiny do mLan zapojene.. a to uz potom neriesim asi standalone :D

Odpovědět