Fillippos píše:To Andrey: tak to skutečně Uff za tenhle post. Super!
Nerad bych zde začínal jiné téma (ale snad to tady nebude tolik vadit

, kdyžtak mě smažte..), ale chtěl bych ještě zareagovat, resp. se zeptat, jestli náhodou netušíš, jak v téhle rovnici vycházejí Genelecy (řada 8000, jelikož mám jedny doma..) a sluchátka AKG 240, popř. SONY V6? ..dík
Pro mě složitá otázka, ptž. nemůžu být přesný. Zvukový charakter konkrétních beden a sluchátek si už nepamatují.
Pokusím se přes to aspoň z 10 procent.. Vím, že starší (2000-2005, té vyšší řady) Genelecs mi vždy zněly trošku hi-fi, a to kvůli silným výškám a basům. Občas mi vadilo to, že ukazovaly dobré "vychytávky" v mixu (třeba silné housle) velmi agresivně a nepříjemně (také zejména crisp efekty, air atd) a průměrné mixy zněly poměrně dobře. Mněl jsem tendenci stáhnout třeba střední výšky.. a celkově mix šel trochu do kupru a nikdy jsem těmto monitorům nevěřil.. takový "smile" monitor. Člověk IMHO se orientuje na středy a má chuť trošku je přidat, a pak ubrat na basech, ubrat na výškách aby to znělo "balanced" - reálně.. no a pak si to pustí doma nebo v autě a zjistí, že na těch středech je fakt nějaký, s prominutím, bordel, a to hlavně kolem 600-1000hz a taky ploché výšky.
Pracoval jsem na těch novějších Genelec 8250 APM a i přes mou nepřízeň k TL audio.. jejích 64 kanálovou konzoly doplňovaly docela zajímavě, hudba zněla jako bychom byli v Rio na karnevalu (včetně toho horka) : ) Opět, mix translation nic moc. Pak jsem chvílí poslouchal 1037CEM, což hraje určitě nejlíp z cele řady genelec (trošku temnějí), a na rock míchačku mi přišly velmi povedené… zvláště kvůli trošku přehnaným nižším basům, což trošku krotí kopák ve výsledku… ale pro elektroniku nebo klasickou hudbu nikoliv (tam naopak subbasy musí vychytat). 8000 z nové školy (pokud se nepletu) nebyli moc jiné, jen trošku ostřejší… takže pokud budu vycházet z toho (a pokud to trošku odpovídá pravdě), těmto bednám bych se raději vyhnul. Je to dobrá alternativa pro budget studio je mít z druhé ruky za super peníz, ptž nelze je označit za ne-studio monitor, stejně jako KH O300.. ale kupovat nové.. za tu cenu dneska? Nevim, obecně platí, že zvukaři časem/zkušenostmi mají tendenci ubírat na výškách a basech, míchat při nižší hladině monitoringu. Jo, ještě jsem něco mastroval/zkoušel vybavení na 1032 BPM, ale opět, přehnané střední výšky a nižší basy zvukaře motivuje být více opatrný a nepřidávat šťávu, jenže o tom ten zvuk tak trochu vlastně je… a opět trošku nedůvěra, naštěstí tam byly NS10, což v kombinaci docela pomohlo.
Cílem firmy Genelec bylo vyřadit JBL a nahradit je aktivními bednami. JBL byli velmi pěkné, poctivé, ruční bedny.. drahé, ale neuměly tak hezké výšky a basy co umějí Genelec.. Takže lidí na to kývly a časem zjistily, že ty mixy jsou mnohem lepší na starých JBL než na Genelec.. i když +- každý má sví.. to otevřelo pole otázek co je lepší a výrobce se chytli. Tomu příkladem je S3A, který byl nasazen vedle BW v Abbey Road (dle doporučení Ruperta Neva).. smíchal se na nich Beatles, zvukaře z toho byli celé unešené, jak skvělé monitorují, ale audiofily a fanoušky re-master odmítly.. tak po roce vrátily BW zpět. Ještě jsem jednou zaslechnul nejmenší 8000 a docela mě překvapily jako tracking-mini monitor do nějakého tv auta.
AGK 240 ani Sony jsem dlouho neměl na sobě. Ale umím to tak trošku nastínit vs Quested. Pokud je dáme vedle sebe 1037CEM vs. 3110, a smícháme podobně znějící mix/master. Tím myšleno, plný, detailní – profi mix od nuly nejprve na „a“ pak „b“ monitoringu.. tak aby mix na „a“ bude znít stejně (podobně) v režií jako mix „b“ na „b“ monitorech.. a pak ve výsledku je pustíme třeba na Geithainech.. najednou mix na Gelelec bude plochý a nezáživný.. basy budou mrtvé, suché výšky a středy trošku zamumlané. Pak se pustí „b“ a mix bude velmi plný, prokreslený, propracovaný ve středech, detailní, s pěkným air.. prostě ve všech ohledech znatelně lepší.
Ale, pokud třeba vezmeme nahrávku zmíchanou na Gen a pustíme ji v quested, bedny jako takové nemusí hrát pěkně. Pokud to otočíme, mix “b“ na genelecs muže znít trošku přehnaně. To je ten zásadní rozdíl. Pokud se bude přecházet z 8000 třeba na 7r bude to bolet, ale výsledky to posune dál. Samozřejmě v „uších“ musíte mít představu toho, co chcete slyšet. Quested vs Genelec budou znít trochu pod dekou. Ale mixy naopak. Co je prioritní je otázkou. Samozřejmě prostor, prokreslení/pravdivost/reálnost 3110 je těžko překonatelná (neslyšel jsem nic lepšího).
Pokud 1037 Genelec vs. PSI A25.. tak PSI budou mnohem detailnější, prokreslenější… charakter podobný, ale ve všech směrech znatelně přesnější.. A25 budou jakoby 1037 na steroidech… transienty jsou mnohem rychlejší = lepší mix, hloubka.. kontrola. Jen extrémně silný, nekompromisní, detailní. No. 1037 jsou skvěle, pro rock super.. ale PSI si umím představit pro elektroniku/rap atd.. mimochodem Snoop Dogg, E-40 a The Game na PSI A25 zněly velmi prokresleně, dobře.. prostě tak, jak ty nahrávky znám. PSI slyším věci a chyby, co jsem nikde jinde neslyšel. Na quested, chyby v balancu.. které jsem si jinde nevšimnul, ale cítil. PSI má podobný prostorový rozsah jako Gen, ale Quested jsou tak 2x větší.. prostě „OBROVSKÉ“ main : )
PS: Snad trošku pomůže. Musím podotknout, už je to nějaký čas co jsem naposled dělal s Genelecs 8000.. a je to jen subjektivní. Bedny vedle sebe jsem neměl možnost slyšet… tak by to bylo víc objektivní.