Monitory Quested & PSI audio - dojmy

Vše co má reproduktor a vydává zvuk, vč. příslušenství
Ivo
Moderátor

Re: Monitory Quested & PSI audio - dojmy

Příspěvek od Ivo »

Já bych byl obecně trošku zdrženlivý a opatrný v hodnocení a vyslovování nějakých konkrétních soudů podle toho (všeho) co jsem "četl" bez toho abych si to sám doopravdy vyzkoušel :wink: Já jsem si jinak už před delším časem na netu našel a pečlivě přečetl v podstatě úplně všechno co se dá o těchto (i jiných) monitorech najít, ale skoro vlastně jediná zmínka o porovnání KH vs V2108 byla v tomto threadu (a to z pera jediného člověka):

http://www.gearslutz.com/board/high-end ... 300-a.html

Pestřejší dojmy od více lidí jsou třeba tady

http://www.gearslutz.com/board/product- ... v2108.html

Případně recenze zde:

http://www.soundonsound.com/sos/apr11/a ... -v2108.htm

Pokud máš nějaké jiné zdroje kde se o těchto věcech píše více (tak jak říkáš), rád si ty reporty přečtu ...

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Ivo, to je nesmyslna reakce. Neocekavas snad, ze si pamatuju do podrobna, kde jsem co cetl, to neni v lidskych moznostech, proste jsem se pred casem o ty 2108 zajimal a hledal kde se dalo, neco z toho bylo myslim v nejaky z poslednich tapeopu (jinak je fajn obcas kliknout i na dalsi stranky s vysledky vyhledavani na googlu ;]). Samozrejme je treba brat vsechny tyhle nazory s rezervou, to je jasny, ale kdyz jsou ty komenty podobny, lze ocekavat, ze na nich neco bude (vesmes to bylo o zrnitejch a malo detailnich vyssich stredech, rozmazlejch a prepalenejch basech a prilis funicich portech). Treba se Ti budou libit, proc ne, hlavni je najit si to co cloveku vyhovuje, ale to co se tady psalo o revoluci v ceskych studiich, to mi prijde jako totalni nicim nepodlozenej nonsens, protoze podle vseho se zda, ze jsou to proste "just another monitors". Ano, je mozny, ze z nich budem vsichni uneseny, to by bylo jedine dobre, rad se nechavam prijemne prekvapovat ;), ale uprimne bych byl hodne prekvapenej, kdyby se tak stalo.
BTW nic ve zlym, ale je docela zabavny sledovat, po jaky kvalitativni krivce se pohybujes ;)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Měl jsem tady spoustu věcí, které byly virtuálně hodně vychvalované (třeba nedávno Pelonis monitory) a co jsem potom slyšel , mě docela zklamalo - a někdy zase naopak. Na Gearslutz atd. se občas toho napovídá páté přes deváté - takže soudit nebo kategorizovat něco jenom podle toho co někdo někde napíše může být trošku zavádějící. Já jsem o žádné "revoluci" nic nepsal (též mi to přijde mimo mísu), jen jsem se pro zajímavost ptal kde konkrétně jsi četl to co zmiňuješ - což mi nepřijde jako nesmyslná, ale jako naopak velmi smysluplná otázka. Za nějaké linky budu proto vděčný, předem díky (možná mi něco při předchozím podrobném googlování uniklo).

Já sám jsem V2108 nikdy neslyšel, proto na ně nemám žádný názor zatím ... ale zajímá mě to (jako spousta podobných hraček) - takže i když to vyžaduje určité úsilí a náklady, tak si to rád čistě ze zájmu poslechnu, proč ne
Kermitak píše: BTW nic ve zlym, ale je docela zabavny sledovat, po jaky kvalitativni krivce se pohybujes ;)
Nic ve zlým ale myslím že skutečnou kvalitativní křivku a vůbec cokoliv člověk může opravdu posoudit jen když si sám něco reálně vyzkouší, porovná a pracuje s tím, ne čtením fór a úsměvným teoretizováním ... :wink: je to navíc subjektivní a každému může vyhovovat trochu něco jiného

Andrey Bobrov
Profesionál

Příspěvek od Andrey Bobrov »

O "revoluci" jsem psal já.. a pokud kvalitativně budeme porovnávat třeba Adamy s PSI, tak PSI jsou někde úplně jinde. Přesnost těchto monitorů je nekompromisní a proto si dovolím tvrdit, že se jedná o revoluční monitor nejen pro česká studia. Pozor, za cenu, která je mnohem dostupnější než třeba Geithainy.

Quested, i přes zmíněnou "moc to nehraje", jsou nejvěrnější monitory, co jsem slyšel. Opět, můžete číst názory lidí, co si něco koupily a teď se k tomu chtějí nějak vyjádřit nebo i těch, kteří tolik vybavení nerozumí a i přesto se k tomu "nějak" vyjádřily. My jsme této bedny měly vedle sebe a dá se říct, že to byl velmi pěkný test.

Záleží jen na Vás, jak se k věci postavíte, zda je to jen zbytečná informace nebo podnět k přemýšlení.
Studiový zvukař, producent a umělec
http://www.soundcloud.com/kaze_records

Fillippos

Příspěvek od Fillippos »

Přesnost těchto monitorů je nekompromisní a proto si dovolím tvrdit, že se jedná o revoluční monitor nejen pro česká studia. Pozor, za cenu, která je mnohem dostupnější než třeba Geithainy.

Quested, i přes zmíněnou "moc to nehraje", jsou nejvěrnější monitory, co jsem slyšel.

Mohl bych se zeptat, jaký je zde rozdíl mezi pojmy - nejpřesnější a nejvěrnější? A co kdo z vás víc upřednostňujea proč? Tak obecně mi to stačí.. Dík

monoque

Příspěvek od monoque »

Ivo prosim te, pro nas je to trochu sklicujici tema/test, jelikoz jsme byli tvi zakaznici a koupili jsme od tebe RL901 a potom ME-800(koncova cena je cca 40k eur). V te dobe jsme chteli to nejlepsi na trhu a to jsi nam i prodal(stejnym stylem jakym nove prezentujes i PSI a Quested). A v teto souvislosti jsem se chtel zeptat na tvuj nazor na tyto bedny s odstupem casu a zda bysme je nemeli radeji prodat a jit do radove nizsi kategorie jako jsou PSI, kdyz jsou tak revolucni. Myslim, ze by to radi slyseli i lide, kterym jsi monitory(near i mid-field), v te revolucni dobe nemeckych "Geithain", prodal(a ze jich je celkem dost). Dekuji.

P.S. Tou revoluci pro ceska studia je myslen pomer vykon/cena?

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Sašo, upřímně - nic oslnivěji znějícího než Geithain 800k jsem zatím neslyšel ... a kdybych na to měl peníze a místnost (doporučená poslechová vzdálenost 5 metrů :) tak neváhám. Geithainy 901k jsou úžasné a velmi speciální monitory (nebo repro soustavy), strávil jsem s nimi skvělé 4 roky ... a kdokoliv sem přišel, byl z toho zvuku na větvi ... jenom jsem po tomhle čase pozvolna pocítil přání malé změny, nové inspirace, nového úhlu a nového impulsu, aby člověk neupadl do určité dlouhodobé rutiny ... (když u toho sedíš denně) to je vše. Nevidím v tom vůbec nic "skličujícího" ...naopak ... nebo by měl člověk sedět u stejného neměnného (byť sebelepšího) vybavení povinně do smrti ? (nebo sebekrásnější přítelkyně ? :) Pořídit si sem tam nový mikrofon, preamp atd. je myslím úplně normální a zdravé a vůbec to neznamená že ty předchozí se staly kvůli tomu méně kvalitní ... Geithain 901k (nebo 906 atd.) můžu kdykoliv doporučit každému jako skvělou volbu. Já jsem je ale nesrovnával ani s PSI, ani s Quested, nešlo o to mít něco lepšího (nebo horšího :) prostě jsem dospěl k přání a pocitu zkusit si zase na čas jiný typ poslechu a trošku zase objevit něco nového a dívat se na věci zase z trochu jiného úhlu ... toť vsjo :wink: a nemůžu tady mít patery monitory ... Kromě toho - když si odmyslíme zjevné kvalitativní rozdíly mezi low end a high end, nejsou ani jednoznačně "lepší" a "horší" věci. Je to věc vkusu, úhlu pohledu (nebo poslechu), individuální afinity atd. Kromě toho je to všechno hodně relativní a přibližné a pojmy jako "nejvěrnějí" nebo "nejpřesnější" tady myslím moc nefungují ... Těším se až si zase poslechnu Geithainy 800k, případně Grimmy (které jsem ještě nikdy neslyšel).

(jinak zkus rozlišovat mezi tím co jsem zmínil já a co někdo jiný :wink:

Andrey Bobrov
Profesionál

Fillippos píše:
Přesnost těchto monitorů je nekompromisní a proto si dovolím tvrdit, že se jedná o revoluční monitor nejen pro česká studia. Pozor, za cenu, která je mnohem dostupnější než třeba Geithainy.

Quested, i přes zmíněnou "moc to nehraje", jsou nejvěrnější monitory, co jsem slyšel.

Mohl bych se zeptat, jaký je zde rozdíl mezi pojmy - nejpřesnější a nejvěrnější? A co kdo z vás víc upřednostňujea proč? Tak obecně mi to stačí.. Dík
Monitor muže být velmi precizní/detailní. Ukazovat i ty nejmenší nuance a detaily audio.. tím vždy myslím preciznost. Pokud ten šum, nebo malá ozvěna na snaru je, tak to bude slyšet.

Věrnost je obecně myšleno tzv. "mix translation". Můžete mít třeba nabušený zvuk na Me Geithain 800k, ale v reálu (sluchátkách, diskotéce, autě) to bude znít nic moc. Takže je potřeba, aby monitor ukazoval chyby a pomáhál udělát lepší výsledek za podmínkou, že to pak bude lépe znít na velkých, nabušených bednách.

"Co slyšíme, lze jen velmi těžko vysvětlit" (Les Paul)

Fillippos

Příspěvek od Fillippos »

Andrey Bobrov píše:
Fillippos píše:

Monitor muže být velmi precizní/detailní. Ukazovat i ty nejmenší nuance a detaily audio.. tím vždy myslím preciznost. Pokud ten šum, nebo malá ozvěna na snaru je, tak to bude slyšet.

Věrnost je obecně myšleno tzv. "mix translation". Můžete mít třeba nabušený zvuk na Me Geithain 800k, ale v reálu (sluchátkách, diskotéce, autě) to bude znít nic moc. Takže je potřeba, aby monitor ukazoval chyby a pomáhál udělát lepší výsledek za podmínkou, že to pak bude lépe znít na velkých, nabušených bednách.

"Co slyšíme, lze jen velmi těžko vysvětlit" (Les Paul)
Vím že to už je trochu OT, ale (děkuji jinak za výstižnou a naprosto srozumitelnou odpověď) vychází mi to, co říkal už Ivo, že výhodné jsou potom dvě různé sady monitorů (pro pohodlnou a rychlou práci..), což je za A: z hlediska finančního celkem kláda a za B: to svědčí o tom, že uvedené monitory samostatně pravděpodobně nesplňují oba požadavky, jak preciznost tak věrnost současně, zcela stoprocentně. Jednomu, či druhému v porovnání mezi sebou něco chybí. To mě skoro nutí se poohlížet po jiných monitorech. Nebo ne? (nebo by pro budgetisty bylo vhodnější hledat preciznost v nějakých dobrých sluchátkách a mix dělat třeba na Quested?

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Fillipos - ano, k tomu jsem taky došel, že je dobré nebo skoro nutné mít aspon dva alternativní poslechy , ale ne nutně stejně velké, ale třeba větší bedny jedné značky a menší jiné ... obojí přinese jiný pohled na stejný zvukový materiál ... což je vždycky poučné ...

JInak jsem měl dost velké dilema jestli si nakonec ve studiu nechat ty velké Quested nebo velké PSI .. pořád je tu mám obojí, ale s odstupem a hlavně v rámci práce a jejích výsledků se finálně přikláním k velkým Quested V3110 ...
Naposledy upravil(a) Ivo dne 17 dub 2013 23:28, celkem upraveno 1 x.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

zítra posílají z Anglie ty V2108, tak příští týden vyzkoušíme

Obrázek
Naposledy upravil(a) Ivo dne 17 dub 2013 23:28, celkem upraveno 1 x.

Andrey Bobrov
Profesionál

Fillippos píše: Vím že to už je trochu OT, ale (děkuji jinak za výstižnou a naprosto srozumitelnou odpověď) vychází mi to, co říkal už Ivo, že výhodné jsou potom dvě různé sady monitorů (pro pohodlnou a rychlou práci..), což je za A: z hlediska finančního celkem kláda a za B: to svědčí o tom, že uvedené monitory samostatně pravděpodobně nesplňují oba požadavky, jak preciznost tak věrnost současně, zcela stoprocentně. Jednomu, či druhému v porovnání mezi sebou něco chybí. To mě skoro nutí se poohlížet po jiných monitorech. Nebo ne? (nebo by pro budgetisty bylo vhodnější hledat preciznost v nějakých dobrých sluchátkách a mix dělat třeba na Quested?
Je to spíše tak, že nic není ideální. To samé platí i při zkoušce - ani měřáky, ani uši nejsou stejné a nějak prokazatelně říct že toto je lepší než toto v této kategorií IMHO nejde. Můžeme však poukázat na rozdíly, i dejme tomu, i v trochu přehnané podobě.. ale tak, aby to pořád bylo pravdou a odpovídalo objektivním dojmům.

Můžeme mít velmi pěkně znějící monitor, který bude hrát báječně, ale mixy na něm (jak už jsem psal) nebudou dobře přenositelné. Takové monitory se využívají spíše pro referenci. Nebo mít monitor, který nezní až tak "brutálně", mohutně.. ale "pravdivě „přehraje informaci, a dá se říct navede člověka pro lepší úkon.

Proto ve většině studií 95-2001 byly velké Main monitory, třeba ATC a NS10 třeba. Dnes se to řeší buď levnými numarky, behritony, nebo avantony.. Ovšem, to vůbec neznamená, že se může masterovat na berhintonech. Vůbec nikdy !!! Ale jen to, že boombox, pomáhá dokončit s jistotou nahrávku.

Quested jsou vlastně první monitory, které v sobě skrývají obrovský potenciál detailnosti, ale zároveň jsou velmi reálné.. jakoby nic nepřidají, nic neuberou.. hrají tak, jak to bude hrát všude. PSI jsou takové trošku nadupané, silné a prokreslené.. o dost víc než třeba sx.. ale zároveň jsou citelně přesnější.. jako LED televize.. Quested jsou jako velký plátno.

Myslím, že nelze použit pro mastering nějakou hi-fi věž (i za milion), ani boombox.. profesionální monitory jsou určené k práci se zvukem, tedy jejích cílem není znít "hezky". Ale poctivě.. a technologický pokrok ukázal, že tyto dva výrobce šly rozdílnou cestou.. ale v něčem jsou shodné - řešení, které pomůže udělat nejlepší zvuk.

Nedávno jsem se bavil s chlápkem z metropolis studio.. a ptal jsem se na dojmy z Rock.. (ptž je tam mají), a řekly ano.. používáme je v jednom našem mastering studiu.. ale rokové nahrávky vždy děláme na velkých PMC, jelikož je to ověřené. Takže taky záleží na žánru.. pro elektronickou muziku bych volil PSI.. pro zkušeného zvukaře s živou hudbou Quested.. to je otázka vkusu, ale kombinace obou se mi jeví jako nekompromisní řešení.

PS: ano, kombinace HD800 + Quested je více než rozumná a efektivní. PSI + HD800 se nedoplní, jelikož charakterově jsou příbuzné - tedy mix nemusí vyznít dobře venku. PSI + behriton - bude fungovat velmi dobře. Qusted + HD650 fajn, ale charakterově jsou příbuzné..

Sluchátka mohou přiblížit, vůbec bych se toho nebál. Ale dynamika se nejlépe dělá přeci jen v prostoru, takže bych volil spíš PSI + behriton. uff.. asi bude lepší zajet k Ivo a poslechnout, záleží taky na tom, na co jste zvykly a co očekáváte.. monitory jsou velmi osobní záležitosti.. také záleži na budget. Ale abych pravdu řekl, na 7r bych se vůbec nebal pracovat.. bude trvat cirka pár dní než je 100% pochopím, ale nikdy bych se nabal mix translation. A také, A25 by mi trošku více otevřely oči na problémy mixu a pomohly je napravit.. jedná se ale o nekompromisní flat monitor, takže někomu muže tahat za uši a motivovat dělat věci pod dekou..

Fillippos

Příspěvek od Fillippos »

To Andrey: tak to skutečně Uff za tenhle post. Super!
Nerad bych zde začínal jiné téma (ale snad to tady nebude tolik vadit :roll: , kdyžtak mě smažte..), ale chtěl bych ještě zareagovat, resp. se zeptat, jestli náhodou netušíš, jak v téhle rovnici vycházejí Genelecy (řada 8000, jelikož mám jedny doma..) a sluchátka AKG 240, popř. SONY V6? ..dík

Andrey Bobrov
Profesionál

Fillippos píše:To Andrey: tak to skutečně Uff za tenhle post. Super!
Nerad bych zde začínal jiné téma (ale snad to tady nebude tolik vadit :roll: , kdyžtak mě smažte..), ale chtěl bych ještě zareagovat, resp. se zeptat, jestli náhodou netušíš, jak v téhle rovnici vycházejí Genelecy (řada 8000, jelikož mám jedny doma..) a sluchátka AKG 240, popř. SONY V6? ..dík
Pro mě složitá otázka, ptž. nemůžu být přesný. Zvukový charakter konkrétních beden a sluchátek si už nepamatují.
Pokusím se přes to aspoň z 10 procent.. Vím, že starší (2000-2005, té vyšší řady) Genelecs mi vždy zněly trošku hi-fi, a to kvůli silným výškám a basům. Občas mi vadilo to, že ukazovaly dobré "vychytávky" v mixu (třeba silné housle) velmi agresivně a nepříjemně (také zejména crisp efekty, air atd) a průměrné mixy zněly poměrně dobře. Mněl jsem tendenci stáhnout třeba střední výšky.. a celkově mix šel trochu do kupru a nikdy jsem těmto monitorům nevěřil.. takový "smile" monitor. Člověk IMHO se orientuje na středy a má chuť trošku je přidat, a pak ubrat na basech, ubrat na výškách aby to znělo "balanced" - reálně.. no a pak si to pustí doma nebo v autě a zjistí, že na těch středech je fakt nějaký, s prominutím, bordel, a to hlavně kolem 600-1000hz a taky ploché výšky.
Pracoval jsem na těch novějších Genelec 8250 APM a i přes mou nepřízeň k TL audio.. jejích 64 kanálovou konzoly doplňovaly docela zajímavě, hudba zněla jako bychom byli v Rio na karnevalu (včetně toho horka) : ) Opět, mix translation nic moc. Pak jsem chvílí poslouchal 1037CEM, což hraje určitě nejlíp z cele řady genelec (trošku temnějí), a na rock míchačku mi přišly velmi povedené… zvláště kvůli trošku přehnaným nižším basům, což trošku krotí kopák ve výsledku… ale pro elektroniku nebo klasickou hudbu nikoliv (tam naopak subbasy musí vychytat). 8000 z nové školy (pokud se nepletu) nebyli moc jiné, jen trošku ostřejší… takže pokud budu vycházet z toho (a pokud to trošku odpovídá pravdě), těmto bednám bych se raději vyhnul. Je to dobrá alternativa pro budget studio je mít z druhé ruky za super peníz, ptž nelze je označit za ne-studio monitor, stejně jako KH O300.. ale kupovat nové.. za tu cenu dneska? Nevim, obecně platí, že zvukaři časem/zkušenostmi mají tendenci ubírat na výškách a basech, míchat při nižší hladině monitoringu. Jo, ještě jsem něco mastroval/zkoušel vybavení na 1032 BPM, ale opět, přehnané střední výšky a nižší basy zvukaře motivuje být více opatrný a nepřidávat šťávu, jenže o tom ten zvuk tak trochu vlastně je… a opět trošku nedůvěra, naštěstí tam byly NS10, což v kombinaci docela pomohlo.
Cílem firmy Genelec bylo vyřadit JBL a nahradit je aktivními bednami. JBL byli velmi pěkné, poctivé, ruční bedny.. drahé, ale neuměly tak hezké výšky a basy co umějí Genelec.. Takže lidí na to kývly a časem zjistily, že ty mixy jsou mnohem lepší na starých JBL než na Genelec.. i když +- každý má sví.. to otevřelo pole otázek co je lepší a výrobce se chytli. Tomu příkladem je S3A, který byl nasazen vedle BW v Abbey Road (dle doporučení Ruperta Neva).. smíchal se na nich Beatles, zvukaře z toho byli celé unešené, jak skvělé monitorují, ale audiofily a fanoušky re-master odmítly.. tak po roce vrátily BW zpět. Ještě jsem jednou zaslechnul nejmenší 8000 a docela mě překvapily jako tracking-mini monitor do nějakého tv auta.
AGK 240 ani Sony jsem dlouho neměl na sobě. Ale umím to tak trošku nastínit vs Quested. Pokud je dáme vedle sebe 1037CEM vs. 3110, a smícháme podobně znějící mix/master. Tím myšleno, plný, detailní – profi mix od nuly nejprve na „a“ pak „b“ monitoringu.. tak aby mix na „a“ bude znít stejně (podobně) v režií jako mix „b“ na „b“ monitorech.. a pak ve výsledku je pustíme třeba na Geithainech.. najednou mix na Gelelec bude plochý a nezáživný.. basy budou mrtvé, suché výšky a středy trošku zamumlané. Pak se pustí „b“ a mix bude velmi plný, prokreslený, propracovaný ve středech, detailní, s pěkným air.. prostě ve všech ohledech znatelně lepší.
Ale, pokud třeba vezmeme nahrávku zmíchanou na Gen a pustíme ji v quested, bedny jako takové nemusí hrát pěkně. Pokud to otočíme, mix “b“ na genelecs muže znít trošku přehnaně. To je ten zásadní rozdíl. Pokud se bude přecházet z 8000 třeba na 7r bude to bolet, ale výsledky to posune dál. Samozřejmě v „uších“ musíte mít představu toho, co chcete slyšet. Quested vs Genelec budou znít trochu pod dekou. Ale mixy naopak. Co je prioritní je otázkou. Samozřejmě prostor, prokreslení/pravdivost/reálnost 3110 je těžko překonatelná (neslyšel jsem nic lepšího).
Pokud 1037 Genelec vs. PSI A25.. tak PSI budou mnohem detailnější, prokreslenější… charakter podobný, ale ve všech směrech znatelně přesnější.. A25 budou jakoby 1037 na steroidech… transienty jsou mnohem rychlejší = lepší mix, hloubka.. kontrola. Jen extrémně silný, nekompromisní, detailní. No. 1037 jsou skvěle, pro rock super.. ale PSI si umím představit pro elektroniku/rap atd.. mimochodem Snoop Dogg, E-40 a The Game na PSI A25 zněly velmi prokresleně, dobře.. prostě tak, jak ty nahrávky znám. PSI slyším věci a chyby, co jsem nikde jinde neslyšel. Na quested, chyby v balancu.. které jsem si jinde nevšimnul, ale cítil. PSI má podobný prostorový rozsah jako Gen, ale Quested jsou tak 2x větší.. prostě „OBROVSKÉ“ main : )
PS: Snad trošku pomůže. Musím podotknout, už je to nějaký čas co jsem naposled dělal s Genelecs 8000.. a je to jen subjektivní. Bedny vedle sebe jsem neměl možnost slyšet… tak by to bylo víc objektivní.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Andrey Bobrov píše: "Co slyšíme, lze jen velmi těžko vysvětlit" (Les Paul)
U tebe to platí nějak míň ? :) Zajímavé postřehy !

Odpovědět