To nejsou moje "domněnky". To je moje mnohaletá přímá zkušenost. S tím, že se ted bavím pouze o (zvukové) kvalitě výrobků, ne o psychologickém marketingu, ekonomice a provozu velké nahrávací firmy dneška. O tom opravdu nemluvím a tam je to asi tak jak říkáš. Za ty léta jsem si velmi obsáhle a podrobně vlastní zkušeností ověřil, že mnoho výrobků, které mají nejsilnější a všudypřítomný marketing a tvrdí že jsou "the best" a svými celostránkovými reklamami kralují Mix a podobným magazínům, the best obvykle zdaleka nejsou ... A je mnoho jiných výrobků, které do marketingu tolik peněz nedávají, ale jde jim skutečně především o kvalitu o posedlost výrobkem jako takovým - a tam začíná úplně jiná úroveň kvality.
Je to přirozené, já jsem byl v začátcích taky běžnou obětí tohoto stavu věcí a začínal tím , o čem jsem se nejvíce v reklamách dočetl: Millennia, Apogee, Neumann atd atd. Ale protože mi šlo o jiné aspekty než o uspokojování formálních potřeb klientů, začal jsem postupně dost zkoumat, porovnávat, zkoušet a prošla mi rukama opradu veliká spousta všech možných preampů, převodníků, mikrofonů atd. A začalo být dost zjevné, že skutečná kvalita je často dost jinde než na reklamních stránkách magazínů ...
Ale je jasné, že pokud klienti jsou oslněni tím, že studio má věci, o kterých se v reklamách nejvíce dočetli a byli by zklamáni kdyby tam viděli věci, které sice znějí mnohem líp, ale v reklamách se moc neprojevovaly, pak asi ekonomicky uvažující studio jim postaví před oči to, co chtějí vidět, aby se zavděčilo ...
Těší mě, že tohle ve svém malém měřítku dělat nemusím (ani bych nechtěl) a můžu si dělat to co opravdu chci a co mě těší ...
Třeba čerstvý příklad - kdybych chtěl mít ve studiu známé bedny, tak tam budu mít PMC, Genelecy, B&W apod. Mám tam bedny, o kterých málokdo slyšel (Geithainy), ale když sem nějaká kapela přijde, tak jen vyvalí oči (pardon uši

, protože se jim ten poslech nesmírně líbí a něco podobného obvykle ještě neslyšeli ... Předtím jsem měl (známé) B&W, ale tam to nadšení nebylo až tak projevované
Ale abych se vrátil k tématu. Pokud tazatel potřebuje mít více kanálů (8-16) slušné kvality, Apogee je celkem dobrá volba (i když samozřejmě domnívat se že je to v něčem nějaký kvalitativní vrchol, je opět spíše věc marketingu než věci samotné), pro čistější zvuk by asi Lynx Aurora mohl být o něco lepší a z hlediska kvantity zase SSL Alpha link ... Pokud by stačilo 8 kanálů s vynikajícími převodníky a velmi dobrými preampy, za zmínku určitě stojí Prism Orpheus... mimochodem také firewire ...