Apogee převodníky ... jak na to?

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Johnny_Tiss
Příspěvky: 137
Registrován: 03 srp 2006 12:24

Apogee převodníky ... jak na to?

Příspěvek od Johnny_Tiss » 21 led 2010 18:18

Zdravím všechny :)

Mám takovou prosbičku. Chystám razantní upgrade studia (pokud se tomu tak dá říci) a rád bych tam měl převodníky od Apogee. Jenže jsem na ně kouka a mám naprostej zmatek v tom, co a kam zapojit. Vážně tomu nevím hlavu ani patu a byl bych rád, kdybyste mi sem napsali cestu co kam patří ... (např. preamp zapojíš skrz ten a ten konektor do AD, to potom do počítače a pak tím a tím konektorem do DA a do toho monitory atd atd)

Mnohokráte díky za postřehy ... :)
http://www.sebastienofficial.com
http://www.wishmasters.cz
http://bandzone.cz/psproject

Logic, M-Audio 1814, sE Z3300 a, Beyerdynamic DT770, Yamaha HS80 ...

Liquid Sound
Profesionál
Příspěvky: 1075
Registrován: 17 čer 2002 17:39

Re: Apogee převodníky ... jak na to?

Příspěvek od Liquid Sound » 21 led 2010 18:27

Johnny_Tiss píše:Zdravím všechny :)

Mám takovou prosbičku. Chystám razantní upgrade studia (pokud se tomu tak dá říci) a rád bych tam měl převodníky od Apogee. Jenže jsem na ně kouka a mám naprostej zmatek v tom, co a kam zapojit. Vážně tomu nevím hlavu ani patu a byl bych rád, kdybyste mi sem napsali cestu co kam patří ... (např. preamp zapojíš skrz ten a ten konektor do AD, to potom do počítače a pak tím a tím konektorem do DA a do toho monitory atd atd)

Mnohokráte díky za postřehy ... :)
Pomalu pomalu...

Jseš si jistej, že to opravdu potřebuješ? (Odhaduji, podle toho že nevíš co a kam zapojit...)

Chceš stereo only vybavení nebo multitrack?

chceš to rovnou jako zvukovku nebo jenom adda?
Sound engineer & producer
Smecky Music Studios | CoPPO | IMDb | ALLMUSIC | ARTIST direct

Johnny_Tiss
Příspěvky: 137
Registrován: 03 srp 2006 12:24

Re: Apogee převodníky ... jak na to?

Příspěvek od Johnny_Tiss » 21 led 2010 18:38

Multitrack ... a apogee vybírám kvůli doporučené kvalitě ... přečetl jsem si toho opravdu dost a jelikož jsou doporučený pro Mac, je to jasná volba ... co se týká zkušeností s různými ADATy a dalšími věcmi tohoto ražení, tak jich opravdu moc není ... ale všechno je jednou poprvé, že? :) proto potřebuju vědět co kam "píchnout", aby celej systém šlapal ... tzn. celkovej systém a v tom řetězci budou zmiňované Apogee převodníky
http://www.sebastienofficial.com
http://www.wishmasters.cz
http://bandzone.cz/psproject

Logic, M-Audio 1814, sE Z3300 a, Beyerdynamic DT770, Yamaha HS80 ...

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Re: Apogee převodníky ... jak na to?

Příspěvek od Kermitak » 21 led 2010 18:51

- kolik kanalu potrebujes?
- jaky Apogee konkretne myslis? (Apogee je firma, ktera dela ruzny prevodniky od spotrebky typu solo po spicku AD/DA16X, neda se obecne rict "Apogee je super")
- co tam chces vsechno pripojit? co do toho budes nahravat?
- chces jen prevodniky, nebo to chces jako zvukovku?

Johnny_Tiss
Příspěvky: 137
Registrován: 03 srp 2006 12:24

Re: Apogee převodníky ... jak na to?

Příspěvek od Johnny_Tiss » 22 led 2010 09:12

Chci 16 kanálů do začátku ... co chci nahrávat? Co bude třeba ... bicí, kytary, basu, synths, případně dechy atd ... koukal jsem také na Apogee Ensemble, což by byla možná taky slušná volba, ne? ... ale co bych chtěl vědět je, když bychom se bavili o převodníkách té vyšší třídy, jaký preamp a jak bych ho tam mohl zapojit ... na youtube jsem koukal jak to připojit přes PCI express do MacPro, ale o preampu se tam nebavili ... chtěl bych vědět jak to funguje, přes jaké konektory ... prostě jak to zapojit ... třeba i s insertama atd ...
http://www.sebastienofficial.com
http://www.wishmasters.cz
http://bandzone.cz/psproject

Logic, M-Audio 1814, sE Z3300 a, Beyerdynamic DT770, Yamaha HS80 ...

Uživatelský avatar
mando
Příspěvky: 327
Registrován: 13 srp 2008 09:29

Re: Apogee převodníky ... jak na to?

Příspěvek od mando » 22 led 2010 10:05

v zasade Ensemble dovoli nahravat 18 kanalov naraz ale z toho iba 8 kanalov ma prevodniky zvysnych 10 kanalov pripajas cez digitalne vstupy ADAT (8 kanalov pri 44-48kHz alebo 4 kanaly pri 88-96kHz) a coax. SPDIF (2 kanaly)
4 z 8 vstupnych kanalov na ktorych su prevodniky ma preampy, zvysne 4 su linkove vstupy na ktore mozes napojit externe preampy
zvysne vstupne kanaly vyuzijes iba ak mas preamp s ADAT a SPDIF vystupom alebo ADAT/SPDIF prevodnik na ktory napojis dalsie externe preampy
je to aspon trochu zrozumitelne ? :)

Johnny_Tiss
Příspěvky: 137
Registrován: 03 srp 2006 12:24

Re: Apogee převodníky ... jak na to?

Příspěvek od Johnny_Tiss » 22 led 2010 10:56

2Mando: jasný ... tomu rozumim ... a co se týká pouze těch převodníků, řekněme X série ... jaké je tam zapojení?
http://www.sebastienofficial.com
http://www.wishmasters.cz
http://bandzone.cz/psproject

Logic, M-Audio 1814, sE Z3300 a, Beyerdynamic DT770, Yamaha HS80 ...

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Re: Apogee převodníky ... jak na to?

Příspěvek od Kermitak » 22 led 2010 11:24

Hele neber si to zle, ale kdyz ctu tyhle otazky, tak mi prijde, ze nemas moc zkusenosti a ze to pro tebe budou vyhozeny penize...
Ale je to tvoje vec, takze - AD16X ma bezny linkovy vstupy na kabelu, preampy pripojis normalne pres linku. BTW uvedomujes si, ze AD16X stoji asi 90k, k tomu potrebujes jeste nejakej AES/EBU nebo ADAT interface (20k) a adekvatni preampy budou taky pekna palka... A je to jen AD, DA musis poresit zvlast.

Uživatelský avatar
mando
Příspěvky: 327
Registrován: 13 srp 2008 09:29

Re: Apogee převodníky ... jak na to?

Příspěvek od mando » 22 led 2010 11:32

AD16x - 16 vstupov/prevodnikov cez 2x D-sub kabel s XLR vstupmi a vystup cez adat alebo firewire kartu ktoru si mozes dokupit, kedze to su iba vstupne prevodniky budes potrebovat aj kvalitne vystupne prevodniky na monitoring ktore musis riesit samostatne

ono by bolo dobre si tieto veci nastudovat lebo su aj dolezitejsie casti nahravacieho retazca...

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: Apogee převodníky ... jak na to?

Příspěvek od matucha » 22 led 2010 12:16

Je to klasickej system, kdy ty 16x prevodniky zapojis budto do ADAT karty (jako RME HDSP9652 nebo podobny) nebo do nejaky AES/EBU karty (jako treba RME HDSPe AES). Na analog pak koupis D-Sub>XLR a do tech XLR napichas jednotlivy vystupy z preampu. Preampu je cela rada... hromady a hromady... API, Daking, GML, Millenia, Great River, TAB, Mercury, Pendulum, Manley, DAV, Therimionic Culture... atd atd to neni ani spicka ledovce, vsechny tyhle firmy delaj kvalitni predzesiky a v ekonomictejsich pripadech je to okolo $500 na kanal, ale spis vic. Treba za 4 x 4kanal od Dakingu das $9000. Ted jakej z nich si vybrat? Muzes zkouset? Je o tom napsano nepreberny mnozstvi (des)informaci vsude po netu, jak tady tak treba na www.gearslutz.com.

Nebude to levny, ale ten system ocenis, kdyz s tim teda po tejdnu neseknes, protoze te to nebude bavit ;).

Jinak bacha na firewire pripojeni tech apogee veci na PC, ma to tendenci nestihat a byt nestabilni. Na macku je to lepsi, ale nespolehal bych na to.

Uživatelský avatar
carloff
Profesionál
Příspěvky: 2224
Registrován: 05 čer 2002 17:57

Re: Apogee převodníky ... jak na to?

Příspěvek od carloff » 22 led 2010 12:36

je tady moznots jeste Apogee symphony do ktereho zapojis primo Apogee rosettu 800 x 2- ma to i svuj ovladac.
Abys ovsem nahral kvalitne 16 stop potrebujes i 16 dobrych preampu coz je celkem drahe--
byt tebou tak investuju driv do nich nez do Apogee...
Hudebník a producent, majitel studia Soundevice
http://www.boriscarloff.com | http://www.soundevice-studio.cz

Johnny_Tiss
Příspěvky: 137
Registrován: 03 srp 2006 12:24

Re: Apogee převodníky ... jak na to?

Příspěvek od Johnny_Tiss » 22 led 2010 12:43

Sláva :) díky za info ... co se týká cen, to jsem tu neřešil ... stále jsem ve fázi přípravy na upgrade, tzn. sbírám info ( a v mém případě nic nechci uspěchat, mám na to opravdu dost času ;)) ) ... ještě jednou díky za info, mrknu po tom všem co jste mi tu napsali a třeba budem za chvíli v threadu pokračovat :) ... samozřejmě téma otevřené, veškeré postřehy se hodí, a to jistě nejen mně :)

2carloff: rozumím ... jinak co se týká Rosetta serie, chápu dobře, že je to AD/DA v jednom? a X serie je AD jedno zařízení a DA druhé?
http://www.sebastienofficial.com
http://www.wishmasters.cz
http://bandzone.cz/psproject

Logic, M-Audio 1814, sE Z3300 a, Beyerdynamic DT770, Yamaha HS80 ...

Uživatelský avatar
carloff
Profesionál
Příspěvky: 2224
Registrován: 05 čer 2002 17:57

Re: Apogee převodníky ... jak na to?

Příspěvek od carloff » 22 led 2010 18:10

Presne tak:)
Hudebník a producent, majitel studia Soundevice
http://www.boriscarloff.com | http://www.soundevice-studio.cz

Uživatelský avatar
KAYKO
Příspěvky: 598
Registrován: 19 zář 2005 00:21

Re: Apogee převodníky ... jak na to?

Příspěvek od KAYKO » 23 led 2010 01:17

Viac menej vsetko podstatne zatial uz asi odznelo a tak by som si dovolil maly off topic, ale mozno bude k veci.

Takisto rozmyslam casom o upgrade na kvalitnejsie prevodniky, ale mam nedoveru k pripojeniam cez dsub ako je to aj v pripade AD16X. V kvalitnom audio retazci sa nahanaju co najkvalitnejsie kable s co najneutralnejsimi vlastnostami dobrou priepustnostou, tienenim atd.(vacsinou cim hrubsi tym lepsi:-)) a zrazu na konci je tenucky kablik, ktory minimalne pocitovo degraduje ako doterajsiu audio cestu tak aj samotny prevodnik.

Prirodzene ma to viac taha k prevodnikom ktore maju vstupy priamo na krabici.
Mate prosim na to niekto nazor, popripade skusenost? Thx.

Liquid Sound
Profesionál
Příspěvky: 1075
Registrován: 17 čer 2002 17:39

Re: Apogee převodníky ... jak na to?

Příspěvek od Liquid Sound » 23 led 2010 01:38

Mám přímou zkušenost s DA16X, AD16X a s AD16 stejně jako s audio DSUBama na mnoha dalších zařízeních (Alesis Adaty, Tascamy DTRS, Digidesignovský ADDA, na konzolích jsou, co si pamatuju tak i Sadie, atp.) a nikdy jsem nespozoroval jedinej problém co se týče ztráty audio kvality. Jedná se o zcela běžné řešení v profi branži.

Co se týče kavlity záznamu, myslím si že je stamilionkrát důležitější jak se muzikant/ka a zvukař na den natáčení vyspali, než skrze jaký konektory to lezlo. :wink:
Sound engineer & producer
Smecky Music Studios | CoPPO | IMDb | ALLMUSIC | ARTIST direct

Odpovědět