HW synth na plochy ?

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Martin
Příspěvky: 847
Registrován: 04 dub 2004 14:10

Příspěvek od Martin » 23 led 2006 23:36

KAYKO píše:Z Ensoniqom suhlasim, nedoceneny nastroj, ale nesuhlasim, ze Wavestation ma FM plochy, jedine len ako sampel:-)

a ze Vintage board je v podstate JD990.
Akurat mozno pribliznym typom zvukov.

Vintage board ma opacne pre JD990 vyznam v tom, ze mu prida okrem 256 beznych programov, dalsich 256 programov, ktore su specialne nasamplovane a naprogramovane len pre JD990 a daju sa pouzivat len v 990ke.
Mel jsem na mysli "Expansion Vintage Synth SR-JV80 - 04" Pro nastroje JV ( obsahovuje 8 MB vzorku z JD990)
Na JD990 jsem mel expanzi DRUMS&PERCUSSIONS , ale ta stala za velky kulovy. Na JDčku byly vynikajici jen ty plochy a el.pop.piano, ktere proslo vsim. Jinak dalsi zvuky dost na kočku.
Super zalezitost je JD800 , ale pry dost poruchova a trpi na prach :(
Naposledy upravil(a) Martin dne 23 led 2006 23:46, celkem upraveno 2 x.

mpa
Příspěvky: 52
Registrován: 26 led 2005 20:48

Příspěvek od mpa » 23 led 2006 23:40

jasne - ensoniq je super, mam jich doma hned nekolik - ASR10 je na prodej - zajemci na PM :)

k tem plocham. Slysel jsem nejaky dema z SCI Prophet VS. prislo mi to dost dobry. Je tady nekdo, kdo ma/mel Prophet VS ?
kilgore trout forever

Poshook
Příspěvky: 2477
Registrován: 06 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poshook » 23 led 2006 23:43

KAYKO píše:Z Ensoniqom suhlasim, nedoceneny nastroj, ale nesuhlasim, ze Wavestation ma FM plochy, jedine len ako sampel:-)

a ze Vintage board je v podstate JD990.
Akurat mozno pribliznym typom zvukov.

Vintage board ma opacne pre JD990 vyznam v tom, ze mu prida okrem 256 beznych programov, dalsich 256 programov, ktore su specialne nasamplovane a naprogramovane len pre JD990 a daju sa pouzivat len v 990ke.
bol som v tom, ze Wavestation mala vektorovu syntezu, to znamena FM + PCM (pripadne AWM v Yamahach)...ale zda sa, ze mozno aj nie :)

Uživatelský avatar
KAYKO
Příspěvky: 598
Registrován: 19 zář 2005 00:21

Příspěvek od KAYKO » 24 led 2006 02:28

2Martin, obidvaja myslime to iste, 04 board.
Urcite to nie je board z 990, je to ako napoveda nazov board zo samplami vintage analogov. V zakladnom popise toho boardu to je uvedene. Uznavam, lahko sa to zamiena, lebo JDcka maju image analogov.

Pokial viem tak 990 je vylepsena 800. ma viac waveforms, viac vystupov, moznost boardu.....
naopak, 800 ma zas 24db filter vs 12db v 990.

Ja osobne si myslim, ze JD seria je jedna z najvydarenejsich veci v digitalnych dobach Rolandu.
Jedna sa hlavne o samotny charakter zvuku, ktory mi naozaj pripomina hutnost starych analogov.



2Poshook, vektorova synteza vo Wavestatione neznamena spojenie viac syntez, ale pomer hlasitosti(aktivity), medzi jednotlivymi blokmi(stycnimi krajnymi polohami). Su styri: osc-filter-amp-mod, umiestnene v rohoch rovnoramenneho kosostvorca. (Bez strednej zvislej ciarky):-)

Tak teraz si predstav joystick ktory je umiestneny vo vnutri kosostvorca. Ked je presne v strede, tak vsetky styri bloky zneju s rovnakou hlasitostou a ked zacnes s tym stickom hybat smerom k jednemu s blokov, tak ten sa zacne zhlasnovat a ostatne stisovat.

V skutocnosti, sa ale miesto sticku pouziva obalka s piatimi bodmi od nota on az po release. Suradnice tychto bodov sa urcuju hodnotami styroch krajnych poloch(osc-filter-amp-mod), v tomto pripade jednoduchsie A,B,C,D. Suradnice maju rozsah od -127 do 127. Napr. AC-127 BD 0 je horizontalne uplne vlavo a vertikalne v strede, AC 0 BD 0 je pozicia bodu uplne v strede a pod.
Urcuje sa este rychlost pohybu zmien po obalke pomocou styroch casov.
A co je dolezite, daju sa vytvarat medzi bodmi slucky s funkciou Loop Repeats od OFF po nekonecno.

A aby som nezabudol v spominanom Wavestatione sa osc = sampel.
Ale v Yamahe SY-22 to bola kombinacia 2-operatorovej FM a AWM. Asi to ta splietlo.
Zas v prvom vektorovom synte Prophete VS su v osc digitalne waveforms, nieco ako Wavetable na PPG, alebo v Microwave serii.

Takto to teda funguje vo Wavestatione, ktory k tomu pridava este Wave Sequencing, co je vlastne o tom, ze sa zakladny zvuk pocas prehravania meni. Takze udres po klavese ozve sa klavir ktory sa zmeni na sago, to na gitaru, gitara na ozembuch atd. Kazda wavesequence moze mat az 255 zmien.
Pri zmenach zvukov sa da urcit trvanie zvuku(duration), cas prelnutia so susednym zvukom(crossfade), da sa urcit ladenie kazdej jednej zmeny a samozrejme aj tu sa da loopovat roznymi smermi, alebo iba s castami zmien. A je tu aj moznost modulacie startu prehravania sekvencie.

Na Wavestatione, teda aspon na mojom SRku sa da pomocou Wavesquencingu naprogramovat bicia sada aj ked normalne SR, bicie banky nema.
A to tak, ze si urobis Wave Sequence iba so zvukmi bicich, cize kazdy krok bude nejaky bubon:-)
Duration sa nastavi na Gate, cize sa prehra vzdy iba jeden zvuk, Start step na 1 a modulacia pomocou Keybd a je to.

Hlavna sila Wavestationu je v padovych zvukoch, meniacich sa plochach a roznych priestorovych uchylacinach.


Ale aj tak je podla mna Trinity na plochy lepsie :)

nunu
Příspěvky: 1559
Registrován: 23 úno 2003 18:56

Příspěvek od nunu » 24 led 2006 07:10

Poshook:DX7 mam daaavno na samplech,je to bida.Mylis se jestli si myslis ze mi neco chybi.Jsem neustale spis nadseny co dokazu postupem casu z masiny vytahnout.Ja nemam sebemensi duvod menit zatim za cokoliv.I kdyz Dano napsal ze se z k2500 nepodelal,verim mu to.Ona totiz v tovarnim nastaveni neni to prave orechove a setupy v ni jsou tak nejak pro mne nepouzitelne.Cest nekolika vyjimkam.Na plochy dnes pouzivam VAST spolu se samplama.Hodne mam rad JD800,i kdyz jenom vysamplovanou.Naprosto skvele se doplnuji,je to frekvencne vyvazene kdyz to nakopu do vrstev a velmi hutne a pusobive.To juno v primem srovnani zni jak mrzak,ale ma svoje kouzlo,zvuky v bankach 21,22 jsou hodne pouzitelne.ALe samo o sobe je to malo.Nema to drive,netahne to.Mam mozna vyhodu nebo nevyhodu v tom,ze posloucham pres plnorozsahove tripasma (v ramci moznosti toho slova plnorozsahove,protoze nemam zadne 15" basaky,ale jenom slusne 8") a moznost primeho srovnani.Srovnavat nekde na ksefte s celou kapelou je strasne osemetne,zapocitava se do toho atmosfera,muzikanti atd.Ale doma v obyvaku je to fakt drasticky rozdil.

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Příspěvek od Ondra P. » 24 led 2006 07:23

Clavia Nord 3........

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 24 led 2006 09:10

kazdyho bavi neco jinyho, me bavi na plochy starej dobrej korg 01W, studeny, syrovy, zly, brrr 8)

Uživatelský avatar
KAYKO
Příspěvky: 598
Registrován: 19 zář 2005 00:21

Příspěvek od KAYKO » 24 led 2006 10:36

Nie som si isty, ale sa mi zda, ze je moznost FM na VASTe naprogramovat. Samozrejme az po ukonceni vysokej skoly VASTu, ale ta moznost by tam mala byt.

Uživatelský avatar
MonkeyFighter
Příspěvky: 733
Registrován: 28 úno 2003 12:17

Příspěvek od MonkeyFighter » 24 led 2006 11:02

zajíc zvědavec píše:No de o to že ve vedlejším vlákně o NordLead2x tam pár lidí psalo že je na plochy naprosto nevhodný. Mě ale příjde že Rick Smith z Underworldů používá Nordy právě na ty plochy. Nebo se pletu ?
No možna je to mojí neschopností že sem z něj žádný nevyloudil:) ale než sem ho kupoval tak sem se probíral haldou recenzí a dost často to i v nich bylo napsaný že zrovinka plochy moc neumí...

A.P.
Příspěvky: 62
Registrován: 22 kvě 2003 13:44

Příspěvek od A.P. » 24 led 2006 11:05

Co se ploch tyce, pak nedam dopustit na D-50. A celkem pekny plochy lezou z Korgu Z1

Martin
Příspěvky: 847
Registrován: 04 dub 2004 14:10

Příspěvek od Martin » 24 led 2006 11:24

JD 800/990 jsou vyrchol Rolandu - je to vazne super stroj , vsechny dalsi pokracovani (JV,XV,Fantom) uz jsou jen pouhy odvar.

Je smutne, ze za 15 let tajle firma s nicim lepsim uz neprisla.

Vzpomenu například VP-9000. Jeste pred 3 roky se hovorilo o novem zazraku za 120 nebo za 150 tisic ( s knihovnou samplu)
Dneska VP-9000 poridite v bazarech za 15 tisic i s komplet knihovnou :(
Nikdo to nechce ...

Uživatelský avatar
KAYKO
Příspěvky: 598
Registrován: 19 zář 2005 00:21

Příspěvek od KAYKO » 24 led 2006 11:34

2Martin, uplny suhlas.

Hawkens

Příspěvek od Hawkens » 24 led 2006 11:48

Mne sa paci Fantom resp. jeho XV engine. Ak ho predam (jeho sampler moc nepouzivam), neviem neviem co by sa mu vyrovnalo a bolo mu nejakou solidnou nahradou ...

Uživatelský avatar
a.tom.x
Příspěvky: 2694
Registrován: 06 zář 2002 16:55

Příspěvek od a.tom.x » 24 led 2006 12:32

JD990 - super Nr.1 (vylepšená JD800, má víc paramaterů (hlavně teda cross-mod) a lze do něj dát board, akorát jí chybějí ty potenciometry - ideální kombinace je JD800+JD990)
Korg 01w super studený plochy s amplitudovou modulací
Yamaha AN1x - kosmický plochy
Kurzweil K2000/2500 (je těžký ho plohy naučit, ale pak to stojí za to)
DX-7 je fajn, ale udělat na tom pěkný plochy už chce zkušenýho programátora FM a možná SY-99 bude lepší neb tam jsou ty filtry
Jupiter 8 - analogová extáze !!!
Art of Sound - Professional Soundware Solution
http://www.aos-pro.com

Martin
Příspěvky: 847
Registrován: 04 dub 2004 14:10

Příspěvek od Martin » 24 led 2006 12:41

presne tak - promluvil znalec!

Pokud ma clovek tyhle nastroje + jeden jeste jeden emu nebo Ensoniq ... tak je zvukove tezce za vodou. Pritom dneska staci docela malo.
JD990 -8tisic , 01w (10t) , An1 (8t), K2000R (10t) , Dx-7 (8t),
Proste do 50 tacu je vyreseno.

Odpovědět