Logic 9 vs. Cubase 6 Vs. Presonus Studio One

Ostatní audio software, obecná diskuse
Uživatelský avatar
JohnyDeza
Příspěvky: 130
Registrován: 17 říj 2010 11:36

Logic 9 vs. Cubase 6 Vs. Presonus Studio One

Příspěvek od JohnyDeza » 22 led 2011 19:06

Zvažuju, které DAW mít jako hlavní... Jako "pomocné" mám Ableton Suite, u "primárního" se rozhoduji mezi Cubase 6, Logic 9 a teď mi pod ruku přišlo demo Presonus Studio ONE PRO... V jednu dobu jsem hodně zvažoval i FL studio, nicméně protože pracuju na Macu, tak jak se říká smůla (windows virtuálizovaně nechci)...

Věc se má tak - zkouším teď Presonus studio ONE demíčko... K Logicu mám přístup, ke Cubase maximálně na PC a jen velmi omezeně, takže jej nemohu pořádně testnout a demo není k sehnání (respektive je třeba si koupit nějaký USB klíč)...

Presonus Studio ONE - zatím se mi jeví jako velmi rychlý, dobře napsaný, nicméně asi nedostačující SW (nemůžu zde najít notační záležitosti, často jej musím restartovat např, při přidání MIDI kláves...), zkrátka rozvíjející se (a snad nadějný) DAW.

Logic 9 - Jeví se mi jako bombastický soft s mnoha možnostmi a obsáhlou zvukovou knihovnou, nicméně mě chvílemi irituje práce s audiem (hlavně při přesném skládání malých kousku k sobě) a také mi zde chybí pořádný browser (což bych asi řešil extrením programem Audio Finder od Iced Audia)

Cubase 6 - Měl jsem možnost si jej oťukat jenom hoďku a to ještě na PC a "try before you buy" verzi, takže tady zatím pořádný názor nemám... Zajímalo by mě hlavně, jak fičí na MACu a co ten USB klíč? Jelikož mám MacBook pro a 2 USB, tak mi to trochu vadí...

Primární určení je pro tuto chvíli elektronická taneční hudba, nicméně také potřebuji, aby soft uměl dostatečně pohodlně pracovat například s kapelou, či případně byl schopný vyjet noty pro klavír (či jiný akustický nástroj). Momentálně tedy hlavně práce s pluginy a audiem (recording), časem i HW synťáky.

Doufám, že jsem to, co se chci dozvědět, dostatečně osvětli...
Zajímají mě vaše zkušenosti a poznatky, a to především k těm bodům, které jsem výše jmenoval... Díky :wink:

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: Logic 9 vs. Cubase 6 Vs. Presonus Studio One

Příspěvek od matucha » 22 led 2011 19:32

Na tohle ale bohuzel neumi odpovedet nikdo jinej nez ty sam. Ja dosel k tomu, ze mi vyhovuje cubase, kamarad z cubase presel na logic a i kdyz mu tam nesedi tolik prace s audiem, tak zas midi mu vyhovujou mnohem vic. Jsou lidi, co zas maji zasek na reasonu nebo je pro ne praktickej ableton live... no a zhury na ne vsechny casto s posmeskem koukaj lidi s protools.

Hodne me pobavilo a znechutilo zaroven, kdyz vysly PT9, za tu cenu, za kterou jsou a bez limitace HW a hromady PT zastancu zacaly vykrikovat "tak ted konecne nuendisti a cubasisti muzou prejit na ten spravnej soft bez toho, aby se museli vymlouvat na to, ze cubendo je lepsi" misto "nemam na to musim se spokojit s cubasi".

No a sonaristi a sekvojisti taky nekde delaj tu svoji hudbu a vyhovuje jim jejich volba softu... malem bych na ne zapomel.. no jo a vlastne Reaper taky...

Uživatelský avatar
JohnyDeza
Příspěvky: 130
Registrován: 17 říj 2010 11:36

Re: Logic 9 vs. Cubase 6 Vs. Presonus Studio One

Příspěvek od JohnyDeza » 22 led 2011 19:49

Jj, to je mi jasné, že to bude na mě :wink: No co se Logicu týče, tak MIDI a automatizace mi tam přijdou téměř dokonalé... Reason považuji za bombastický SW, možná si jej časem pořídím, ale "pouze" jako plugin... Pro Tools mi nesedly vůbec, působily na mě user unfriendly...

Vím, že jsou i další softy, nicméně třeba Samplitude, které se mi také zamlouvalo, je jen na PC...

Ty pracuješ s Cubase na PC nebo MACu? Na dost fórech jsem totiž narazil na to, že Cubase na MACu docela ztrácí (ale třeba Hans Zimmer si jej pochvaloval a ten pokud vím, tak dělá na MACu)...

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Re: Logic 9 vs. Cubase 6 Vs. Presonus Studio One

Příspěvek od Kermitak » 22 led 2011 19:53

Jak ztraci? V cem by to melo ztracet? Dyt je to uplne stejne software..? Mam C4 na Win a chvilku jsem si s ni hral i na Macu a zadny rozdil jsem nepostrehl (cimz netvrdim, ze tam neni, ale moc tomu neverim).

JInak teda zadnej sw neni dokonalej a kazdej ma svoje vychytavky a vady na krase, nicmene se vsema zminenejma muzes vicemene s podobnym penzem namahy dojit ke stejnemu vysledku, takze je to hlavne o preferencich a podle toho, co jsi napsal, pro tebe imho bude asi vhodna volba Logic, si myslim. Prace s audiem je tam pry teda trosku pain in the ass, ale urcite nic neprekonatelnyho.

BTW - try before buy C6...? ;]

Uživatelský avatar
JohnyDeza
Příspěvky: 130
Registrován: 17 říj 2010 11:36

Re: Logic 9 vs. Cubase 6 Vs. Presonus Studio One

Příspěvek od JohnyDeza » 22 led 2011 19:58

Kermitak: No, já se dočetl, že snad na MAC je to "méně odladěné", a údajně sntím mělo dost lidí i nějaké problémy... Ne že by byl nějak osekaný, ale zkrátka údajně je na MACu docela problémový... Proto se ptám na zkušenosti někoho, kdo jej osobně používá pod Mac OS, snad se tu někdo najde :wink: Bohužel na svojem noťasu ho nemám jak vyzkoušet, kvůli demu si nehodlám kupovat USB klíč...

Btw. Nn, 5ka, nicméně tam by ty rozdíly neměly (snad) být nějak markantní...

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Re: Logic 9 vs. Cubase 6 Vs. Presonus Studio One

Příspěvek od Ondra P. » 22 led 2011 20:15

Studio One je úplně jiná liga než C6 a L9 ... tím myslim jakože horší , dle mého je to DAW v plenkách.

Cubase má lepší možnosti editace audia oproti Logicu . Logic má zas super pluginy a má komplexnější GUI.
Cubase na MACu je naprosto bezproblému, to že měl někdo problémy , tak to je minulostí (někdy když vyšel C4, to pak doladili) .

Můj odobní názor je , že Cubase je o chlup lepší jak Logic a kort C6.
Naposledy upravil(a) Ondra P. dne 22 led 2011 20:19, celkem upraveno 1 x.

zazz
Příspěvky: 177
Registrován: 09 říj 2007 10:55

Re: Logic 9 vs. Cubase 6 Vs. Presonus Studio One

Příspěvek od zazz » 22 led 2011 20:17

Ja mam C4 na Macku a pracuju s nim i na Windowsech.

Hlavni problem, co pocituju na Macku je video a ten jejich pitomy Quicktime. Daleko casteji se to se zasekava pri beznem zoomovani, nebo premistovani kurzoru.

Ciste s audiem je to v klidu. Rekl bych ze je s tim i mene problemu nez na Windowsech...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Logic 9 vs. Cubase 6 Vs. Presonus Studio One

Příspěvek od Pytkin » 22 led 2011 20:35

ties som mal referenciu, ze nuendo lepsie chodi na windowse ako na MACku .. ale to uz je dost davno .. povedal by som , ze dnes uz to snad chodi na oboch platformach rovnako ..

Uživatelský avatar
JohnyDeza
Příspěvky: 130
Registrován: 17 říj 2010 11:36

Re: Logic 9 vs. Cubase 6 Vs. Presonus Studio One

Příspěvek od JohnyDeza » 22 led 2011 21:51

Díky za informace, tímto vypadává Presonus Studio One, doteď jsem si hrál demem, ale je opravdu jak píšete - DAWko v plenkách. A já chci opravdu komplexní DAW, se kterým mám co nejširší záběr působnosti...

Takže bod pro Cuabase, jestliže jsou tytu meziplatformní problémy či jak to nazvat minulostí.

Můžete někdo porovnat editaci MIDI a automatizaci v Cubase a Logicu (z pohledu Cubase, s Logicem mám přehršel zkušeností)? Co se Logicu týče, tak mi přijde geniální (až na některé featury z FL či Albetonu, ale to už jsou velmi specifické záležitosti).

Dále... Podporuje Cubase sidechain? A je u něj možnost něčeho jako jsou MIDI efekty v Abletonu? (V Logicu jsem je nenašel...)

A ještě u toho Cubase - licenci mám teda na USB klíči a tedy můžu jí používat, na kolika počítačích chci, akorát vždy jen na jednom? Trošku se těch HW klíčů bojím - mám jen dvě usb (sice používám USB hub, ale i tak...) Co když klíč přestane fungovat?

A ještě otázka na Cubase demo - bez zakoupení toho klíče jej není možné vyzkoušet? (A nehledám try befor you buy verze, ty na Mac navíc snad ani nejsou a navíc jsou údajně docela zabugované, protože Cubase prý s tímto ochranným prvkem "komunikuje" docela často)...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Logic 9 vs. Cubase 6 Vs. Presonus Studio One

Příspěvek od Pytkin » 22 led 2011 22:02

cubase sidechain ma .. MIDI efekty tiez ..
licencia je na kluci .. nainstalovat to mozes kam chces .. kde je kluc , tam to ide ..

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Re: Logic 9 vs. Cubase 6 Vs. Presonus Studio One

Příspěvek od Kermitak » 22 led 2011 22:06

Kdyz se ti klic rozbije, normalne si koupis novej a licenci ti na nem prodejce/Steinberg/nekdo (netusim, kdo to dela) obnovi, jen ho nesmis ztratit.

Uživatelský avatar
JohnyDeza
Příspěvky: 130
Registrován: 17 říj 2010 11:36

Re: Logic 9 vs. Cubase 6 Vs. Presonus Studio One

Příspěvek od JohnyDeza » 22 led 2011 22:19

Bod pro Cubase, v Logicu jsem MIDI efekty prostě nenašel, anebo jsou skryté někde v Environment, se kterým zatím neumím... Jak v Cubase fungují? Normálně se zařadí do slotů v mixu určených pro MIDI efekty, či jinak? (Tak nějak to funguje v Abletonu)

Aha, takže ten klíč by nemusel být až tak velký problém... Není to doufám nějaký křehký kousek elektroniky...

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Re: Logic 9 vs. Cubase 6 Vs. Presonus Studio One

Příspěvek od Ondra P. » 22 led 2011 22:44

Environment je velká síla logicu , jsou tam i různý midi efekty ,ale v cubase jsou uživatelsky příjemnější. Environment je hlavně pro MIDI routování , ovládání MIDI HW a atd...
Co se týče automatiace, tak bych řekl, že to je 1:1 , Logic má dobrý to , že si můřeš křivku tvarovat , to Cubase má předem daný (parabola , square atd. )... Co se je dobrý v Logicu , že můžeš vkládat automatizaci do jednotlivých regionů-takeů , v Cubase se zas lépe kreslí .
Cubase má mnohem lepší MIX v logicu jsou ty šavle malý a hodnoty skáčou po několika desetinách a i více, v Cubase je to citlivější.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Logic 9 vs. Cubase 6 Vs. Presonus Studio One

Příspěvek od Pytkin » 22 led 2011 22:48

JOhnyDeza : jo .. normalne ich insertujes na midi stopy , ako insertujes pluginy na audio stopy ..

Uživatelský avatar
JohnyDeza
Příspěvky: 130
Registrován: 17 říj 2010 11:36

Re: Logic 9 vs. Cubase 6 Vs. Presonus Studio One

Příspěvek od JohnyDeza » 22 led 2011 23:20

Moc vám děkuju! Tak teď jsem na vážkách, každý má něco do sebe... U Logicu je zase plusový bod za obsah (synťáky a zvukové banky)... Jak je na tom vůbec Cubase s obsahem? Snažím se tím nějak prokousat na ofiká stránkách, nicméně ocením zhodnocení někoho, kdo Cubase používá...

Máte někdo, nebo znáte někoho, kdo má navíc ten Steinberg klíč a mohl by mi jej případně zapůjčit, abych si mohl zkusit demo Cubase?

Odpovědět