Je MAC drahy ?

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
Zamčeno
jackies

Re: Je MAC drahy ?

Příspěvek od jackies »

A mě je to všechno jedno.
Počítač si kupuji takový, který mi výkonem stačí. Takový nebo makový.
A že na normální dělání muziky stačí docela málo.
Nebojím se říct, že většině tu, by stačil na nahrávání, míchání a dělání muziky, s ohledem na dnešní výkonnost, notebook nebo stolní počítač za 20.000.-
Mě ano. A jestli to bude apple ( za ty prachy ) nebo hruška tak je mi to úplně fuk.

Je mi úplně fuk, že si počkám na render audia o 20 vteřin déle než na mašince o 60.000- dražší.
Úplně v klidu, žádný stres a snobárna :wink:

Já mám jeden starý noťas (3-4 roky) ACER LCD 20,1" s core2duo (T7500), 4 GBRAM, GeForce 8600GT a vevnitř 2 rychlé disky, s kompletní výbavou v rozhraní
(DVI, VGA, wifi, 4x USB, bluetoot, exp.card, multičtečku karet, TV, com, firewire, síť, tiskárenský port, dvd vypalovačku, infra rozhraní.....)
Ani raději neodhaduji dnešní cenu proti dnešnímu novému NB :)

Jedou mi na něm XP Pro a to velmi, velmi svižně a bez problémů.
DAW a těch pár VSTFx mi zvládne levou zadní bez zadýchání.
Budu ho mít dále, dokud mi bude stačit a neodejde do křemíkového nebe.
Předpokládám ještě dlouho, protože muzika ( pokud to není symfonický orchestr) nemusí mít 200 stop.
Mě stačí aby hrálo v jednom okamžiku maximálně 15- 20 audio stop.
A vám, většině, taky :D

SoundsFine

Příspěvek od SoundsFine »

Ivo píše:Já jsem měl G3, G4, iBook, Powerbook, MacBook Pro (malý má Macbook Pro 13, manželka Macbook), blahé paměti notebook Hallikan, pár Acerů, Toshibu, pár PC, čili mám myslím na věc docela vyvážený pohled - a můžu zodpovědně prohlásit že na Macu není nic "posvátného", je to to samé co PC v bleděmodrém, akorát je to víc načančané a předražené ... (Powerbook G4 za 180 000, za to by se páni jabkové měli ještě dlouho červenat, já jsem ho koupil za 80k a byl dost hlučný šmejd - takový malý vysavač ...). Většinu doby to bylo nekompatibilní skoro se vším (vzpomínám třeba jak "einsteinovsky" řešilo třeba připojení gprs apod. , na opravu se posílalo do holandska ...

Obojí jsou kusy železa co umějí rychle kombinovat nuly a jedničky ... samy o sobě mechanické stroje bez duše, nic víc, pozlátko je jen předstírané, nereálné, nábožné a skvěle profitové. Lid chce být klamán ... a dělá z hromádky součástek zlaté tele
Tak to se konečně shodneme.
...i s GalaxyS :-)

Když jsem si pořizoval G4... to bylo slávy!
Vzpomínám si, když jsem pak přešel z Mac G4 (Logic 6) za neuvěřitelný peníz - na PC Windows XPspII (Cubase4) asi za třetinový peníz.
Přišla Obrovská úleva a velké možnosti výkonu. Stabilita jako na Mac. Je pravda, že jsem raději nebyl na síti a zavirování tak nehrozilo.
Sice zmizela načančanost Maca, ale výkon, stabilita, možnosti - neshledal jsem problém. Daleko tišší než G4.
Po čase mi začal ale chybět Logic, tak jsem dokoupil Mac mini - to byl hold omyl. Své peripetie s reklamacemi jsem tu již zmiňoval.
Po dvou letech provozu se z Mac mini stal také vysavač, G4 byla celkem hlučná už po první roce, nepomohla ani výměna některých větráků.
Když člověk zainvestuje do pořádné skříně a podpoří pasivní chlazení, tak PC na tom je daleko lépe.

Pro mě je dobrý počítač ten, o kterém nevím.
(dobrá stabilita, žádná hlučnost)
Rozhodně ne ten, který snáší pozlátko na povrchu a načančaný OS.
Vypadá to, že již brzy u audio aplikacích bude požadavek na výkon kompů tak zanedbatelný, že:
i5, i7 se stane standardem z pár tisíc a bude dostačující na vše, 16GB je už dnes za méně než 4 tisíce, na projekty SSD disky za trojku, na archiv tera disky za pusu. Stabilita OS i W7 je už nyní bez problémů.

:?: Prostě nevidím žádný důvod, proč Apple MacPro stále stojí třikrát tolik, co značkové PC (HP, Lenovo)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

No jo .. Uvediem priklad ..

6-Core procesor: 3,33 GHz 6-Core Intel Xeon "Westmere"
8MB zdielaná L3 cache
64-bit data paths and registers
64-bit dual independent systémová zbernica
8GB DDR3 SDRAM 1066MHz ECC (max. 16 GB) 256 bit
1 TB GB HDD Serial ATA, 7200 rpm, 16MB cache (max. 2TB)
18x SuperDrive s double-layer podporou (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW)
ATI Radeon HD 5870 with 1GB GDDR5 memory, two Mini DisplayPort outputs, and one dual-link DVI video output
4 x FireWire 800 porty (dva na prednom paneli, dva na zadnom)
5 x USB 2.0 portov (dva na prednom, tri na zadnom paneli)
Výstup pre slúchadlá na prednom paneli s reproduktorom
Optický konektor TOSLINK vstup aj výstup
Analógový stereo linkový vstup a výstup 3,5mm
3 x open full-length PCI Express rozširujúce sloty
1 x PCI Express 2.0 x16 slot
2 x PCI Express x4 slots
2 x nezávislé 10/100/1000BASE-T Ethernet (RJ-45)
Bluetooth 2.1 + Enhanced Data Rate (EDR) až do 3Mb/s

Obrázek
http://www.studio.sk/apple-mac-pro/mac- ... -xeon-new/
cena 4195 EUR

=====================================================================================================================================
HP Z800 850W 85,Win7 64, Xeon X5660 2,8 12MB/1333 6C CPU, 6GB (3x2GB)DDR3-1333 ECC, No Graphics, 320GB SAS 15k, USB laser scroll mouse, 22-In-1 Media Card Reader, zaruka 3-3-3
Typ procesora
Procesor Intel® Xeon® Quad-Core X5560 (2,80 GHz, 8 MB vyrovnávacia pamäť, 1 333 MHz FSB)
Nainštalovaný operačný systém
Originálny Windows® 7 Professional 64
Počet procesorov
1
Čipová sada
Dual Intel® 5520
Pamäť
Štandardná pamäť
6 GB 1333 MHz DDR3 ECC Unbuffered RAM
Pamäťové sloty
12 slotov pre pam. moduly DIMM
Interné šachty na mechaniky
4 interné 3,5" priestory pre modul
Externé šachty na mechaniky
3 externé 5,25" priestory pre modul (max. 4 eSATA, max. 8 SAS)
Interné jednotky
300 GB 15000 ot./min. SAS
Radič ukladacieho zariadenia
Integrovaný 6 kanálový radič SATA 3 Gb/s s RAID (0, 1, 5 alebo 10), integrovaný 8 kanálový radič SAS s RAID (0, 1 alebo 10), voliteľné LSI 8888 ELP 8-portové SAS zariadenie s RAID (0, 1, 5 alebo 10)
Optické jednotky
16X SATA SuperMulti LightScribe DVD+/-RW
Grafická karta
Bez grafickej karty
Rozširujúce funkcie
Externé v/v porty
Predná časť: 3 USB 2.0, 1 IEEE 1394a, 1 vstup pre mikrofón, 1 výstup pre slúchadlá Zadná časť: 6 USB 2.0, 1 IEEE 1394a, 1 audio vstup, 1 audio výstup, 1 vstup pre mikrofón, 2 PS/2, 2 RJ-45 k integrovanej karte Gigabit LAN, 1 sériový port Interné: 3 porty USB 2.0
Sloty
1 PCI, 1 PCI Express Gen1 (x 8 mechanicky,x4elektricky), 1 PCI Express Gen2 (x8 mechanicky,x4elektricky), 2 PCI Express Gen2 (x16 mechanicky,x8elektricky) 2 PCI Express Gen2x16
Sieťové rozhranie
Integrovaná duálna karta Broadcom 5764, TPM 1.2, voliteľná karta Broadcom NIC, voliteľná karta Intel NIC
Zvuk
Integrovaná zvuková karta High Definition Realtek ALC262, voliteľná zvuková karta Creative X-Fi Titanium PCIe, voliteľné tenké reproduktory s USD napájaním HP

Obrázek
http://online.asbis.sk/hp-z800-xeon-x56 ... 20078.html
cena 4712 EUR

Nemyslim si , ze ani jeden z tych dvoch pocitacov je predrazeny .. Ale ja si vyberiem radsej ten MAC .. Lebo je lacnejsi .. Obrázek

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Příklad ?

http://iseed.cz/apple-e-shop/39-Stolni- ... c-Pro/0-12

Já jsem si před 2 týdny nechal postavit PC včetně OS z relativně nejlepších možných dnešních komponent za 20 k ... Viz ceny MacPro výše ... Není přitom vůbec jisté že ty Macy budou v něčem výkonnější nebo rychlejší ...

Podobné ceny (20-25k) mají podobné už hotové sestavy HP apod.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Ivo : ok .. tak sa pozri na ten priklad co som sem dal .. to su porovnatelne pocitace ..

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Otázka pořád praktická - jak se rozdíl mezi těmito a zmíněným i7 za 20k projeví běžnému uživateli při práci ? (kromě "pocitu") .. Kromě toho za 2-3 roky budou obě zmíněné stotisícové krabice starý nevýkonný šmejd co se prodá možná za 500 EUR ... To samé ten i7, akorát ten stál pár korun už když byl nový

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Ivo : napriklad ze tam mozes mat procesory dva .. tu ale nehovorime o tom , ci je lepsi XEON procesor , alebo i* procesor .. Tu hovorime o tom , ci ze Mac predrazeny , alebo nie .. Prave som uviedol dva porovnatelne workstationy .. MAC je dokonca lacnejsi .. Rozhodne teda neni 3x drahsi .. Proste furt tu pisu ludia hluposti ..

BTW : nedavno som staval do jednej firmy renderfarmu .. je tam 72 fyzickych jadier .. A voslo to do 6U .. zamysli sa nad tym , kolko by to zabralo s i7 procesormi .. Ja to vidim na dalsiu novu serverovnu ..

Vrzalík

Příspěvek od Vrzalík »

Ivo píše:já jsem si před 2 týdny nechal postavit PC včetně OS z relativně nejlepších možných dnešních komponent za 20 k ... Viz ceny MacPro výše ... Není přitom vůbec jisté že ty Macy budou v něčem výkonnější nebo rychlejší ...
Naprostý souhlas. Stačí mi výkon PC. Mac Pro za tu cenu nepotřebuji. :wink: iMac si zase myslím, že ten výkon, který po desktopu vyžaduji prostě v porovnání s PC za tu samou cenu nenabídne.

Ale v případě že chci, aby to dobře vypadalo, bylo to mobilní a subjektivně!!! se mi s tím lépe pracovalo, ( měl jsem z toho zkrátka dobrý pocit, alespoň u mne to tak je) zvolím MacBook Pro 13" :wink:.

Jinak systémy mi funkčně příjdou porovnatelné ( Snow Leopard a Win7). Cenu jsem ochoten akceptovat do cca 35 tis.za počítač.

Zvýše zmíněných důvodů vlastním jak Mac tak Pc. Končím v téhle diskuzi :wink:.
Naposledy upravil(a) Vrzalík dne 11 úno 2011 14:37, celkem upraveno 4 x.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Pytkin: ale Mac "normální" stolní počítač nenabízí, jenom tyhle (trošku myslím samoúčelné) extrémy ... Ale tím že to používá úplně stejné komponenty (procesory, RAM atd.) jako PC, tak už to taky ztratilo jakousi "výlučnost". To, že Mac přešel na procesory Intel (a přestal používat Motoroly atd.) byl v té době pro fanoušky Apple největší šok a nejhlubší náboženská potupa od stvoření universa :wink: (vzpomínám na ty nekonečné nářky v diskusích atd.). Už to tím pro ně ztratilo tu jakousi "elitářskou" a esoterickou výlučnost ... (byť to bylo méně výkonnější) a už se z toho stalo defacto obyčejné PC ... což, přiznejme si, i je ...
Pytkin píše: BTW : nedavno som staval do jednej firmy renderfarmu .. je tam 72 fyzickych jadier .. A voslo to do 6U .. zamysli sa nad tym , kolko by to zabralo s i7 procesormi .. Ja to vidim na dalsiu novu serverovnu ..
Je to možné ... trochu OT: myslím že zanedlouho, se těmto všelijakým "superpočítačům" okupujícím serverovny, případně celé sály budeme usmívat stejně jako se dnes smějeme nad sály plnými točících se pásků a žen pracujících u děrných štítků ... Čas, kdy výkonnost "Deep Blue" nebo 128 Xeon Core bude obsažena v nějakém kapesním tabletu za 100 USD, není myslím velmi daleko :wink:
Naposledy upravil(a) Ivo dne 11 úno 2011 09:05, celkem upraveno 1 x.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Ivo : normalni stolni pocitac od APPLE je iMac .. MAC PRO rozhodne samoucelny neni .. A ako som tu uz uvadzal priklad .. Na PC sme mali graficky system za 8 milionov .. nova verzia na MACku uz stoji 1,2 miliona a da sa postavit aj za menej .. Ja teda radsej volim tu lacnejsiu variantu ..

Ano .. MAC PRO sa zda domacim uzivatelo drahy .. Ale pre profesionala drahy neni .. Ten pocitac , je vzdy zlomkova cena systemu ..

A to , ze presiel APPLE na intel napred bol sok pre uzivatelov , ale velmi rychlo sa spamatali , ked zistili ze software ide 10x rychlejsie .. A nikto uz by sa nechcel vratit spat ..

BS

Příspěvek od BS »

jen mne tak napada,kdyz se tu vse na cem je logo MS devalvuje pod uroven kvality nejake zplivane indicke pobocky loklani bastl it firmy, tak mi reknete jak sirokee je porfolio SW od firmy Apple?? Mac OS, iTunes, iOs, a dal?

Opravte mne pokud se mylim, ale vetsina softu co dela Apple souvisi pouze s jimi vyrabenymi HW. Tzn. sirsi portfolio neexistuje, doplnkove sluzby, knowledge base jako treba Technet, MSDN, taky ne. Pokud se podivame na MS, tak tam je jejich OS pouze spickou ledovce obrovskeho mnozstvi penez, investovanych do vyvoje SW a taky potrebnyho supportu. Kdo chce videt fakta, vidi fakta, komu staci zaklinadla Steve Jobse, ten se spokoji s tim. PR je mocny nastroj, a Apple je v nem skutecne odbornik, na rozdil od vyvoje HW a SW, kde je to spise takovy odbornik junior...

120BPM

Příspěvek od 120BPM »

BS: Jak to souvisi s tim, jestli je Mac predrazeny?
iMac i9 80GB RAM 2TB SSD, Mac OS Mojave 10.4.16, Apollo 8 Duo

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Za hodně peněz málo muziky ? :)

emah

Příspěvek od emah »

ok,
bola tu rec o vykone a podobnych veciach...
ked som si priniesol domov macbookpro, priatelka casto rendruje vizualizacie z roznych 3d programov.
porovnane s toshibou rovnakych parametrov ako ma moj macbookpro. (edit) - na toshibe bezala vista.
render na toshibe - 30 minut
ten isty render rovnaky soft, vsetko - na jablku - 7 minut.
preco?
pretoze aj pre toto nie je mac drahy ani predrazeny...

BS

Příspěvek od BS »

120BPM píše:BS: Jak to souvisi s tim, jestli je Mac predrazeny?
A jak s tim souvisi tvuj prispevek z predchozi strany?

"Ja mel rad tu kolaz kdy v prostredi windows je hlaska:
"Prave jste pohli mysi. Restartujte prosim pocitac, aby zmena nabyla ucinnosti." :lol:
Bylo to nekdy v obdobi ranniho Mac OS X (byl mimochodem docela na prd) kdy u Windows bylo potreba opravdu restartovat temer u vseho."

Zamčeno