ztráta kvality při převodu z 96kHz na 44,1kHz

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
ECSON WALDES
Profesionál

Re: ztráta kvality při převodu z 96kHz na 44,1kHz

Příspěvek od ECSON WALDES »

Pytkin píše:EW : no sak ale skus nahrat 88 a 96 , a porovnaj .. to je najjenoduchsi test .. potom to hod do 44.1 a opat porovnaj ..
Pytkin: no ved to som skusal :D psal jsem tu, ze jsem to ve studiu porovnaval u mejch prevodniku a rozhod jsem se pro 88.2

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

EW : Akoze sa ti zdalo lepsie 88.2 ? alebo ze si medzi 88.2 a 96 nepocul rozdiel , tak si sa rozhodol , ze nebudes plytvat miestom/vykonom a rozhodol si sa pre 88.2 ?

Tudy

Příspěvek od Tudy »

Zábavné téma :)
Pytkine, já to teda pochopil tak, že Jirka zkoušel právě ten vliv na výsledek. Čili, že poslouchal 44,1kHz převedených jak z 88,2kHz, tak z 96kHz nahrávky.

Osobně bych taky dal přednost 88,2kHz, ale je mi to buřt, protože s tím HW co mám, si vystačím s 44,1kHz
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

EW : aha .. cize si nahral nahravku na 88.2k a 96k .. obe si previedol na 44.1 a lepsie bolo to co bolo nahravane na 88 ?

Tudy

Příspěvek od Tudy »

Jo a když už se tu zmínila ta podobnost s grafikou (pixely), tak můj názor je na to takovej, že u zvukovek do 20tis Kč jsou ty vysoký samplovací frekvence něco podobnýho jako 5Mpixelový foťák (kompakt) s plastovou optikou. Prostě bouda na lidi, v praxi nic nezlepšující (i s ohledem na ostatní HW v podobné cenové kategorii)

hombrefeo

Příspěvek od hombrefeo »

to neni podobnost, to je totoznost.

hombrefeo

Příspěvek od hombrefeo »

jak jsi prisel na ten limit 20 tisic kc?
ale docela jsi mi touto uvahou vnukl myslenku, ze by se na testovani vsech karet dal pouzit nejaky programek, ktery by vysledky znazornoval graficky, coz by bylo asi jiste spolehlivejsi nez celkem relativni posouzeni poslechem.

Tudy

Příspěvek od Tudy »

Hmm, jenže tu muziku budou poslouchat lidi a ne programy. Ikdyž... :twisted:

Hele, tu částku jsem plácl. Podle mě to má význam až u hodně solidního HW. Na průměrné zvukovce vidím využití 192kHz jen na to, když ji potřebuju použít jako osciloskop :)
Na standardní vybavení je 44,1kHz/24bit hodně solidní. Maximálně těch 88,2kHz, ale to má podle mě význam až pro špičkově vybavená studia (Ecson, Matucha, Ivo..) a ne pro obyčejné smrtelníky s mikrofonem, preampem a zvukovkou v celkové hodnotě do 50tis Kč.

Kimi
Moderátor

Příspěvek od Kimi »

hombrefeo píše:jasne ze tomu prevodnik prida nejakou "barvu", ale snahou je myslim prave tohle zkresleni omezovat...
To neni nezadouci zkresleni, ale naopak zadouci a nutna interpolace, bez ktery by to vubec nefungovalo.

hombrefeo

Příspěvek od hombrefeo »

Kermitak píše:
hombrefeo píše:jasne ze tomu prevodnik prida nejakou "barvu", ale snahou je myslim prave tohle zkresleni omezovat...
To neni nezadouci zkresleni, ale naopak zadouci a nutna interpolace, bez ktery by to vubec nefungovalo.
nejake zaobleni tam musi byt, to je jasne. ale bez deformace puvodniho signalu je to snad lepsi, ne?

Kimi
Moderátor

Příspěvek od Kimi »

hombrefeo píše: nejake zaobleni tam musi byt, to je jasne. ale bez deformace puvodniho signalu je to snad lepsi, ne?
Ta interpolace je tam prave k tomu, abys ten puvodni signal ziskal, bez ni by podle me nefungoval Nyquist, porad by to byla jen hodne husta pila.

kexik

Příspěvek od kexik »

Kermitak píše:
hombrefeo píše: nejake zaobleni tam musi byt, to je jasne. ale bez deformace puvodniho signalu je to snad lepsi, ne?
Ta interpolace je tam prave k tomu, abys ten puvodni signal ziskal, bez ni by podle me nefungoval Nyquist, porad by to byla jen hodne husta pila.
nie pila ale zuby. prevodnik na vystupe 'drzi' vystupne napatie z predosleho sampla az do zmeny stavu. a ano, prevodnik je ovela dolezitejsi v celom procese ako prepocet samplovacky, chyba nim vnesena je obvykle ta najvacsia. ono vsetko zavisi od toho, cim budes tie zuby filtrovat. filtrov je vela druhov a konstrukcii a aj ked robia vsetky to iste, nerobia to iste. preto je kazdy prevodnik unikat aj ked dva pouzivaju rovnaky ADC chip, vysledok sa moze velmi lisit (a aj sa lisi). ale nie o tom je rec, co chcem povedat je, ze sa sparame v musom hovne, ked hutame o tom ako resamplovat, ked nase produkty budu ludia pocuvat z mp3 na prisernom 14bitovom prevodniku zakoncenom pasivnym 6dB filtrom z jedneho rc clena

Kimi
Moderátor

Příspěvek od Kimi »

kexik: jasne, ja nemyslel pravidelnou pilu, kterou generuje treba oscilator v syntaku, ale proste hranatej signal. S tou hustotou to byl ale ulet, uz mi to nejak nemyslelo.
Co se mp3 tyce - myslim, ze je tu dost lidi, ktery zajima kvalita toho, co od nich pujde, bez ohledu na to, jestli to pak nekdo zmrsi kompresi do mp3 a poslechem pres ipod. Porad se najdou lidi, kteri poslouchaji cdcka nebo flacy pres kvalitni (nebo aspon "kvalitni") poslech a delat neco napul proste nema smysl (aspon z myho pohledu).

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

otazne je co je na pol .. uz sme to tu hovorili 100x .. aj na zlej technike moze vzniknut dobra hudba .. a naopak .. s tych musim hovnom to asi trochu bude suvisiet :)

Kimi
Moderátor

Příspěvek od Kimi »

Pytkin: Nevim proc do toho tahas ty stokrat omylany "moudra" o hudbe. Budes cloveku, ktery micha nebo dela mastering rikat, ze dela veci napul, protoze soucasne neslozil a nenahral tu hudbu? Nebo jakej je smysl toho prispevku? Kdyz jsem mluvil o delani veci napul, myslel jsem samozrejme technickou stranku veci a doufal jsem, ze je to z kontextu jasny. Asi ne vsem.

Odpovědět