Do čeho investovat?

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4612
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Do čeho investovat?

Příspěvek od Amorph » 23 dub 2007 15:52

Tak jsem se rozhodl zas po čase investovat do svého vybavení. Můj současný setup je:

HW
Athlon 2500XP, 1GB ram, 160GB SATA,
Presonus Firebox, B2030A, Sennheiser HD280Pro, Sennheiser e845, Korg Wavestation
SW
Cubase LE, Kontakt 2, Siedlaczek Complete Collection, Origins

Dělám většinou soundtracky do her, nebo nějáké jingly, nic moc nenahrávám, takže nový mikrofon zatim neplánuju (na moje pokusy s kytarou mi stačí preampy fireboxe a simulace v compu). Karta mi vyhovuje, monitory už tolik ne, ale nějakou dobu s nima ještě vydržím. Co mě nejvíc pálí je výkon počítače a Cubase.

Počítač bych zatím jako nejlepší poměr cena/výkon viděl na Intel Core 2 Duo E6300. Ale dostal jsem radu počkat do léta, až Q6600 spadne pod 10K. Myslíte, že se to vyplatí? Nebo vidíte ještě jinou alternativu? Rád bych to kupoval tak během jednoho nebo dvou měsíců.

S Cubasem jsem na vážkách. Upgrade z LE na SE 3 by mě vyšel na cca 1500 bez dph, což je skoro zadarmo a vzhledem k tomu, že nepotřebuju external effects a instruments, tak by mi to na práci stačilo. Druhá volba je Cubase 4 Studio, to by vyšel upgrade asi na 7500 bez dph a moh bych si užívat drag'n'drop na efektech, a pár nových plugins. Myslíte, že těch 6K navíc za to stojí? Uniklo mi u Studia 4 něco podstatného, co bych ocenil?

A poslední taková malá položka je, že mě láká NI Komplete 4. Mám Kontakt 2 a upgrade by vyšel na 25K. Kontakt jsem si oblíbil, líbí se mi zvuk interface i interní efekty a pokusy s ostatními produkty mě zvukově taky dost bavily (Absynth bych si koupil každopádně). S timhle bundlem bych měl výbavu skoro na všechno, co si teď dokážu představit (už kvůli reaktoru) a na pár let bych se měl co učit. Máte na to někdo nějáký názor, nebo alternativu?

Lákaly mě i nějaké hw synťáky a hw efekty, ale nakonec když jsem k jejich ceně připočetl nutné investice do nové zvukovky, problém kam to dát a podobně, tak jsem se rozhodl, že půjdu dál cestou sw.

Vím, že je to formulovaný tak trochu obecně a neurčitě. No zkrátka je to pro mě dost peněz, tak než se rozhodnu, bych chtěl slyšet i nějaké cizí názory nebo nápady. Dík.

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 23 dub 2007 16:20

Q6600 z 22 pod 10 ? To se mi skoro az nechce verit... Jinak ja mam E6600 a nejak nevim co si s tim vykonem pocit, byt tebou, poridim Duo a az budes potrebovat Quad, budou stejne 5Ghz za 5 tisic ;)

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4612
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Příspěvek od Amorph » 23 dub 2007 16:28

A na kolik bys videl vykonovej narust oproti tomu athlonu? Aspon orientacne..

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12767
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 23 dub 2007 16:32

http://speedtest.dendy.sk

tu si kukni nejake vykonostne testy ... pripadne si stiahni balik a otestuj a uvidis :-) a pridaj vysledky do tabulky;)

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Příspěvek od biscuit » 23 dub 2007 16:33

kup e6600, budes spokojenej ;) oproti mojemu bejvalymu athlonu 2600 byl narust nekolikanasobnej (kdyz reknu 4 nasobnej, tak to ber s rezervou ;) )

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 23 dub 2007 16:35

Tezko rict, benchmarky jsem nedelal, ale mel jsem XP2000+ a je to nebe a dudy :) Podle specfp2000 (ktere je zavisle na cele sestave, ale pro predstavu to staci) je prumerny vykon E6600 proti XP2000+ ve fp asi ctyrnasobny.

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 23 dub 2007 16:40

A jak pise Dendy, zkus ten jeho benchmark, pro predstavu to staci. A nebo muzes nekdy sebehnout par pater a vyzkouset si E6600 na vlastni kuzi na svych projektech ;)

Uživatelský avatar
nathanael
Příspěvky: 707
Registrován: 07 úno 2007 16:19

Příspěvek od nathanael » 23 dub 2007 16:43

mno tak ted jsem cetl, ze q6600 spadl z ceny pres dvacet na asi trinact s dani...opravdu, asi klesne pod deset...

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Příspěvek od TOM-Thak » 23 dub 2007 16:44

Cubase studio 4: Měl jsem SE3 a ted mam studio 4. Rozdil tam je.. je to pohodlnejsi rychlejsi prace.. veskere vkladni efektu, midi stop apod. se te pta na ruzny kravinky napr. pri vkladani VSTcka se te to pta, zda propojit s midi stopou. I nove efekty se daji pouzit. HLavne chorus a stereo delay.
Ma to jeste detekci ticha, coz tusim SE3 nemelo (jednoduse to trosku usetri vykon). Ja to pouzivam na hudebni produkci VSTcka / virus / Powercore efekty takze CS4 asi vyuziju vic jak ty. Tobe SEcko na par audio stop a naky midi stopy bohate vystaci.

rastis
Příspěvky: 2883
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Příspěvek od rastis » 23 dub 2007 16:46

Pises, ze vidis si limity v monitoroch. Ja by som isiel tou cestou, to je naozaj posun niekde. PC mozes upgradeovat kazde 4 mesiace alebo kazde 4 roky (ja volim radsej viacej k druhej alternative), ale posun vpred to nie je. Mas novsiu (rychlejsiu) technologiu, ale to je vsetko - moj nazor... Ale pokial si to myslel ako dalsiu temu o PC konfiguraciach, tak sorry za OT :)

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4612
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Příspěvek od Amorph » 23 dub 2007 17:00

rastis: urcite jsem to myslel jako tema i pro uvahy tohoto typu.

Ano i o monitorech jsem uvazoval, ale nakonec myslim, ze je pro me momentalne dulezitejsi mit z ceho tezit, z ceho tvorit. Jeste nemam pocit, ze bych mel truthy perfektne naposlouchany a vidim spis rezervy v tom, jak pouzivat efekty a jak michat. Takze jo, urcite casem novy bedny, ale pro moji tvorbu to ted nevidim, jako zasadni.

Upgrade PC je oproti tomu zasadni, protoze skoro na vsech soucasnych projektech bych vyuzil minimalne 2x vic vykonu. Staci jeden konvolucni delsi hall v Kontaktu a uz si to vezme 50%. To se pak clovek misto skladani musi porad zabyvat nastavovanim bufferu a podobne.

Uživatelský avatar
BS
Příspěvky: 992
Registrován: 23 kvě 2006 12:17

Příspěvek od BS » 23 dub 2007 17:26

Priklanim se k ostatnim a navrhuju ti koupi novyho komplu. E6600 je velmi dobra volba. v kombinaci s deskou s poslednim chipsetem + nejaky rychly ramky a nepochopis ten vykon.
Na mym starym komplu (mel jsem Pentium 4 2.4, 1Gb RAM) jsem mel projekt na 90-95% CPU, a kdyz jsem ho loadnul na novym komplu, tak to kmita nekde kolem 30%. takze asi tak.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 23 dub 2007 17:26

myslim ze upgrade pc ti umozni kvalitnejsie miesat... ja to tak rozhodne pocitujem... dam si na kazdu stopu kvalitny eq, lepsi reverb, lepsi kompresor, a aj ked miesam rovnako ako predtym, vysledok je lepsi.

rastis
Příspěvky: 2883
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Příspěvek od rastis » 23 dub 2007 17:42

Amorph - rozumiem a scasti suhlasim :). A co HW efekty ? Tie Ti preziju vsetky OS a zaroven odburaju potrebu stale pazravejsich SW = menise HW PC naroky = odburanie nutnosti castej upgrade PC ? ;)

Uživatelský avatar
nathanael
Příspěvky: 707
Registrován: 07 úno 2007 16:19

Příspěvek od nathanael » 23 dub 2007 17:53

jo e6600 taky můžu jen doporučit...teď ho lze prý sehnat i pod 6 tis kč s dph...no já ho bohužel koupil na začátku tohoto roku skoro za desítku a to za chvíli bude stát q6600, ach jo...

tady je pro zajímavost tabulka se slevama co teď intel plánovaně uvedl:

Obrázek

tady něco k reálným slevám v čr:

Model E6600, který CzC nabízí za 8319 Kč, po slevě pořídíte i pod 6 tisíc. Cena Softcomu je 5925 Kč s DPH. Na jeho původní cenu sklouzlo Core 2 Duo E6700, který Softcom nabízí za 8266 Kč a CzC za 14269 Kč - obě ceny samozřejmě s DPH. Výše uvedené tabulce se přizpůsobil i Core 2 Quad Q6600, takže nejlevnější čtyřjádro nyní pořídíte za 13685 Kč, což už je vskutku rozdíl oproti původní ceně přesahující 20 tisíc korun.

Odpovědět