Diskusia o nabozenstve

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
Hammond

Re: Diskusia o nabozenstve

Příspěvek od Hammond »

bassline: OK, ja neviem, co tym presne Dendy myslel, ale od malicka diatata su situacie, kedy musis dietatu povedat, ze takto ano a takto nie. V podstate takmer akukolvek situaciu by mohol niekto nazvat, ze deformujes dieta na svoj obraz. Ja s Dendym suhlasim, ze ulohou rodica je vychovat samostatne kriticky mysliaceho jedinca.

Hammond

Příspěvek od Hammond »

lavender píše:@hammond: zavisi od veku, ale ked sa decko zacne namotavat na drogy, je na case urcit pravidla (co si robil dovtedy vsakano). ak ich porusi, von z domu. koniec. ziadna pomoc. nic ine nefunguje - paradoxne. vsetky vypiplavacky za neho, riesenie kokotin, ospravedlneni nema zmysel. ale ono sa to deje vacsinou prave preto, lebo decku nenecha rodic zodpovednost.
Tu s Tebou nesuhlasim. Podla mna dobry rodic nenecha vlastne dieta napospas osudu v nijakej situacii. Ja som to zazil vo vlastnej rodine. Bratranec sa namotal na gembling, prehral neskutocne peniaze, rodine vyhrazali mafiani z kasina, stryko musel predat auto, aby vyplatil dlhy atd.... proste velmi zle to bolo. A cela siroka rodina ho z toho vsemozne tahala a pomahala sa mu postavit opat na nohy. Bolo to tazke, ale dostal sa z toho aj ked nasledky bude niest on aj rodina navzdy. Ale presne takto vnimam funkcnu rodinu. V akychkolvek podobnych problemoch sa na Teba stat a okolie vykasle a ak Ta nepodrzi rodina, tak neviem. Mozno potom este ludia ako Kufa su poslednou nadejou.

dendy

Příspěvek od dendy »

Hammond píše: V podstate takmer akukolvek situaciu by mohol niekto nazvat, ze deformujes dieta na svoj obraz.
akukolvek situaciu nie.. neda sa toto zovseobecnovat.. bavime sa vyhradne o nabozenstve a viere... dieta na zakladnej skole este nema sancu zorientovat sa vo veciach viery, urobit si vlastny nazor, pochopit veci... proste zobere veci tak ako sa mu povedia, a kedze ich dostane od ludi ktore su pre neho najvyssia autorita (rodic, ucitel) ani len nedostane sancu v zivote kriticky o tejto teme mysliet.. lebo nabozenstvo detom naozaj nieje podavane sposobom aby bol priestor pre kriticke myslenie, to je ten problem.. len naozaj vinimocne odolny jedinec takto dokaze odolat a spravit si vlastny nazor.. vacsina proste ostane cely zvysok zivota v tejto otazke nastavena podla toho co im "vstepili" rodicia a pripadne skola...

to je oblast ktorou by nikto nemal dieta ani len trochu zatazovat.. to je tak citliva a zlozita tema, ze som presvedceny ze kazdy jeden clovek by si k nej mal najst cestu UPLNE sam, a hlavne az v dospelosti, ked dokaze viac taketo veci pochopit a precitit... viera je vec iracionalna, pocitova.. stale dokola sa budem opakovat.. kazdy by si k nej mal najst cestu sam, a nie ze ho to niekto "nauci"... ja si myslim ze to potom ani neni prava viera.. voera je ked mas na vyber aj neverit.. a napriek tomu veris.. decko ktoreho ucia vieru od 1 stupna v skole a doma rodicia na vyber nema

alebo ked uz - tak by sa nabozenstvo malo vyucovat vecnou formou.. povedzme v nejakej 7-8 triede.. spomenut hlavne svetove nabozenstva - krestanstvo, islam, budhizmus, hinduizmus, atd.. ich historicke pozadie, fakty.. proste ako dejepis.. spomenut aj ciernu stranku nabozenstiev (inkviziciu, dzihad) aj tu svetlu (pomoc trpiacim, misijna cinnost) a hravou formou vysvetlit zaklady.. ale nie ze ucit sa deti modlit, ucit ich "verit".. to je v 21 storoci uplne sialene...

Hammond

Příspěvek od Hammond »

Dendy lenze to tak nefunguje. K nabozenstvu sa aspon v nasich koncinach neda prinutit, co je spravne. Ty povazujes kazdeho, kto je vychovany podla nejakych zasad za zmagoreneho? Sak keby do mna rodicia cokolvek od malicka hudli, pokial to ja neprijmem za svoje, tak im to v puberte obucham o hlavu. Mozno su jedinci, ktory sa chovaju ako pises, ale to potom vobec niesu veriaci ludia. O tom sme tu uz kedysi diskutovali. Taktiez mam z Teba pocit, ze vobec nevies, co je vlastne predmetom vyucovania nabozenstva a totalne precenujes vplyv tohto predmetu. Ja co si pamatam, tak sme to na zakladnej vnimali ako taku nejaku polo-volnu hodinu, kde chodili s oblubou neveriaci spoluziaci. A rozhodne ma tam nedokazal a ani neskusal nikto zmanipulovat, ani nikoho z mojich spoluziakov.
Naposledy upravil(a) Hammond dne 31 led 2015 16:12, celkem upraveno 1 x.

lavender

Příspěvek od lavender »

Hammond píše: Tu s Tebou nesuhlasim. Podla mna dobry rodic nenecha vlastne dieta napospas osudu v nijakej situacii. Ja som to zazil vo vlastnej rodine. Bratranec sa namotal na gembling, prehral neskutocne peniaze, rodine vyhrazali mafiani z kasina, stryko musel predat auto, aby vyplatil dlhy atd.... proste velmi zle to bolo. A cela siroka rodina ho z toho vsemozne tahala a pomahala sa mu postavit opat na nohy. Bolo to tazke, ale dostal sa z toho aj ked nasledky bude niest on aj rodina navzdy. Ale presne takto vnimam funkcnu rodinu. V akychkolvek podobnych problemoch sa na Teba stat a okolie vykasle a ak Ta nepodrzi rodina, tak neviem. Mozno potom este ludia ako Kufa su poslednou nadejou.
musel sam chciet. inak by to nebolo mozne. ako dlho abstinuje? navstevuje nejaku terapiu? jeho rodina navstevuje nejaku terapiu? od odpovedi na tieto otazky zavisi ako sa prejavi jeho zavislost dalej...

lavender

Příspěvek od lavender »

Hammond píše:Dendy lenze to tak nefunguje. K nabozenstvu sa aspon v nasich koncinach neda prinutit, co je spravne. Ty povazujes kazdeho, kto je vychovany podla nejakych zasad za zmagoreneho? Sak keby do mna rodicia cokolvek od malicka hudli, pokial to ja neprijmem za svoje, tak im to v puberte obucham o hlavu. Mozno su jedinci, ktory sa chovaju ako pises, ale to potom vobec niesu veriaci ludia. O tom sme tu uz kedysi diskutovali. Taktiez mam z Teba pocit, ze vobec nevies, co je vlastne predmetom vyucovania nabozenstva a totalne precenujes vplyv tohto predmetu. Ja co si pamatam, tak sme to na zakladnej vnimali ako taku nejaku polo-volnu hodinu, kde chodili s oblubou neveriaci spoluziaci. A rozhodne ma tam nedokazal a ani neskusal nikto zmanipulovat, ani nikoho z mojich spoluziakov.
hammond - neviem kolko mas rokov, ale vedz ze doba sa zmenila ;)

Hammond

Příspěvek od Hammond »

lavender: Abstinuje vyse desat rokov, ma dve deti a ma za sebou dost slubnu profesionalnu karieru v zahranici. Samozrejme, ze zavislost je trvala, takze sa veci este stale mozu zvrtnut. To je prave ta trauma, s ktorou musi on aj okolie zit. Moja mama je inak dvojatestovany detsky psychiater s dlhorocnou praxou u nas aj vo francuzku, takze od nej pocuvam vseljake pripady.

lavender

Příspěvek od lavender »

hammond: ok, takze nenavstevuje. prajem mu aby mu to vydrzalo co najdlhsie.
ps: psychiatria sa venuje porucham a lieceniu medikamentami (v skratke). nie vztahom v rodine, spoluzavislosti a pod.
Naposledy upravil(a) lavender dne 31 led 2015 16:21, celkem upraveno 1 x.

Hammond

Příspěvek od Hammond »

lavender píše:hammond - neviem kolko mas rokov, ale vedz ze doba sa zmenila ;)
Mam plus minus tolko co Dendy :) No ved praveze podla mna sa zmenila v tom, ze nabozenske nadsenie, ktore tak trochu nastalo po pade komunizmu coraz viac slabne a moznost niekoho manipulovat tymto smerom je coraz mensia.

dendy

Příspěvek od dendy »

tak potom aky je vlastne vyznam takej hodiny.. tak nech sa zrusi duplom a radsej nech sa ucia etiku a humanizmus ... alebo nech maju o hodinu viac telesnej vychovy, specialne dnesnym detom by to prospelo ovela viac...

ano je to o ludoch, suhlasim.. problem je ked ze zneuzitelnost nabozenstva je obrovska, a specialne pri detoch, takze ked to vyucovanie dostane do ruk nejaky blbec (vid lavenderova skusenost ktoru tu spominal), moze deti zblbnut poriadne.. kdezto pri klasickych predmetoch magor maximalne vyvola nechut k danemu predmetu (co tiez neni vyhra ale well, nie kazdy ucitel je naozaj Ucitel)

hlavny problem nabozenstva je ze je plne metafor, clovek musi strasne vediet citat medzi riadkami.. nemoze to brat doslovne (schvalne kto z vas krestanov by zil doslovne napriklad podla stareho zakona :-)) ak hej, asi by ste uz pisali z basy :-))

deti toto nevedia.. oni to beru doslovne.. preto je velmi dolezite davat im len take informacie, ktore su falsifikovatelne, ktore je moze podrobit kriticke u mysleniu (to nabozenstvo nieje ani nahodou, bud veris alebo neveris), ktore JE MOZNE BRAT DOSLOVNE. Ktore su pochopitelne aj bez abstrakcie a metafor.. arirodoveda, zemepis, dejepis, matematika, fyzika, etika... nabozenstvo na zakladnu skolu, alebo aspon na prvy stupen, nepatri v ZIADNEJ forme a je moje presvedcenie ze rodicia ktori decku < 10r rozpravaju o viere mu skodia..

Hammond

Příspěvek od Hammond »

lavender píše:hammond: ok, takze nenavstevuje. prajem mu aby mu to vydrzalo co najdlhsie.
ps: psychiatria sa venuje porucham a lieceniu medikamentami (v skratke). nie vztahom v rodine, spoluzavislosti a pod.
Neviem Ti povedat, ci navstevuje momentalne terapiu. Proste zije v zahranici a nemam taketo informacie. Presiel ale terapiou na Slovensku a myslim, ze to malo velky vyznam. Jasne, ze psychiater nelieci zavislosti, ale casto u neho koncia napriklad ludia, na ktorych podobne socialne patologie vplyvaju.

Hammond

Příspěvek od Hammond »

Dendy: To by sme mohli povedat o mnohych hodinach na nasich klasickych skolach. Ja s Tebou samozrejme v mnohych veciach suhlasim, ale nechapem postoj Teba a podobne liberalne orientovanych ludi, ze ste presvedceny o svojej pravde a kto s vami nesuhlasi, ten je asi zmanipulovany, zmagoreny, nesvojpravny, archaicky a ja neviem co este. Proste su veci, ktore Ty povazujes za dobre a ja zas za zle. A kto z nas ma pravdu? Ja svoju pravdu nikomu nevnucujem a udivuje ma ta kontradikcia liberalizmu ako takeho, ze ktokolvek ma iny nazor, tak by ste ho v zuboch roztrhali. Nevidim lepsi priklad metafory "vodu kazat, vino pit" ako ked niekto kaze o slobode prejavu a potom chce zakazat nabozensky vychovavat vlastne deti. Pisal si, ze ako programator sa riadis cistou logikou. Ja som vedec fyzik a riadim sa tiez cistou logikou. Staci obcas mala nelogickost a moze sa mi zadymit z meracieho zariadenia za miliony svajciarsky frankov a ani ziaden kompilator ma nestopne. Ak mam v zivote priklady ludi, ktory zili a ziju stastny zivot vdaka istym zasadam, co je nelogicke na tom, ze za tym idem taktiez? A ze tymto smerom chcem nasmerovat aj svoje deti?

dendy

Příspěvek od dendy »

.
Naposledy upravil(a) dendy dne 31 led 2015 17:55, celkem upraveno 2 x.

Hammond

Příspěvek od Hammond »

Ze kaslime na to som Ti pisal v piatok na skype :) ale Ty ne a ne prestat :)

dendy

Příspěvek od dendy »

jaaj ked ja mam dovolenku stvrtok piato .. niesom na skype .. dobre zmzazal som ten svoj siahodlhy prispevo.. konec debaty na tuto blbu temu :mrgreen:

Odpovědět