Diskusia o nabozenstve
Re: Diskusia o nabozenstve
tomy ja nie som liberal, uz som to tu napisal asi 3x.. zato ze ma niekto v istych temach liberalne nazory neznamena ze je liberal.. rozhodne ja nie som referecny libera, ani nahodou, neviem z kade to mas... su veci kde som zas totalny konzervativec..
druha vec.. tiso bol vrcholny predstavitel katolickej cirkvi na slovensku.. je to cierna smuha v jej dejinach.. jedna zmnohych.. postoj minimalne neutralny, v niektorych pripadoch dokonca aj mierne pozitivny k tisovmu slovenskemu statu je na slovensku zjavny u 2 komunit - nackovia a vrcholny predstavitelia RKC.. len konstatujem fakty, zavery nech si z nich spravi kazdy sam..
ten citat je tam ako ilustracia, ako nechutne zvrhlym sposobom je mozne zneuzit nabozenstvo..
prosim uved mi priklad ked niekto obhajoval holocaust ideami liberalizmu... nejaky konkretny citat ked nejaky predstavitel liberalizmu pouzil idei liberalizmu na ospravedlnenie vrazdenia... v tomto alebo minulom storoci prosim, samozrejme mozeme ist hlbsie do dejin ale ked vytiahnes francuzku revoluciu ja vytiahnem inkviziciu a sme na zaciatku..
je to v ludoch. ano.. a v ideologiach ku ktorym sa hlasia.. nikto ma nepresvedci ze existuju viac skodlive, a menej skodlive.. hadzat vsetky do 1 vreca a relativizovat je to najhorsie co moze byt, to je cesta do "pekla".. zredukovat to len na jednoduche "je to v ludoch" je alibizmus..
druha vec.. tiso bol vrcholny predstavitel katolickej cirkvi na slovensku.. je to cierna smuha v jej dejinach.. jedna zmnohych.. postoj minimalne neutralny, v niektorych pripadoch dokonca aj mierne pozitivny k tisovmu slovenskemu statu je na slovensku zjavny u 2 komunit - nackovia a vrcholny predstavitelia RKC.. len konstatujem fakty, zavery nech si z nich spravi kazdy sam..
ten citat je tam ako ilustracia, ako nechutne zvrhlym sposobom je mozne zneuzit nabozenstvo..
prosim uved mi priklad ked niekto obhajoval holocaust ideami liberalizmu... nejaky konkretny citat ked nejaky predstavitel liberalizmu pouzil idei liberalizmu na ospravedlnenie vrazdenia... v tomto alebo minulom storoci prosim, samozrejme mozeme ist hlbsie do dejin ale ked vytiahnes francuzku revoluciu ja vytiahnem inkviziciu a sme na zaciatku..
je to v ludoch. ano.. a v ideologiach ku ktorym sa hlasia.. nikto ma nepresvedci ze existuju viac skodlive, a menej skodlive.. hadzat vsetky do 1 vreca a relativizovat je to najhorsie co moze byt, to je cesta do "pekla".. zredukovat to len na jednoduche "je to v ludoch" je alibizmus..
zatial to vyzera , ze slovaci maju rozum .. http://www.volbysr.sk/sk/tab01.html
jj
a ako poznamenal kamos trefne... "tak. a teraz referendum o odluke cirkvi od statu"
a ako poznamenal kamos trefne... "tak. a teraz referendum o odluke cirkvi od statu"
co by znamenala odluka cirkvi od statu ? kto sa v tom vyzna ?
@dendy: tiso bol kokot a nebol vrcholny predstavitel cirkvi na sk. bol zhodou okolnosti prezident a knaz. to je secko. blba kombinacia to co urobil nielen on bolo zverske a vysoko manipulativne. ale taka bola taktika nacistov celkovo...
@pytkin: dufam, ze to, ze prestane stat prispievat na chod cirkví na slovensku.
@pytkin: dufam, ze to, ze prestane stat prispievat na chod cirkví na slovensku.
Predpokladal som, že najcitlivejšia otázka pre účastníkov referenda bude tá o možnosti adopcií. Ale podľa výsledkov vyzerá, že viac ľudí v referende podporilo "tradičné" definovanie manželstva, menej sa vyjadrilo proti možnosti adopcií. To ma trochu prekvapuje...
Bolo by to fajn, ale teraz platis 6 eur rocne dan cirkvi. Co neni moc. Odluka by znamenala, ze by cirkev nemohla zasahovat a podielat sa na politickom diani. Dostava cast penazi z rozpoctu atd.Pytkin píše:co by znamenala odluka cirkvi od statu ? kto sa v tom vyzna ?
Otazne je, a preto sa to furt nejak extra neriesi a myslim, ze najblizsich 20-30 ani nebude, ze na Slovensku to momentalne nie je realne. V roku 2000 Dzurindova vlada podpisala zmluvu so Svatou stolicou, cize dalsi bod - stat sa sam k tomu zaviazal.
Idealny by bol polsky model. Polski veriaci sa dobrovolne rozhodnu ci prispeju alebo nie.
pytkin jo .. z dani na cirkvi nejde vela, ale ide o princip.. aspon pre mna je to principialna otazka.. samozrejme ono by to chcelo aj zdanenie majetkov a prijmov cirkvi... alebo aspon zo zakona povinnost detailne evidovst majetky a financie - lebo teraz si ta banda robi fakt co sa im zachce... neplati na nich nic.. vid machinacie v Trnavskej diecezy na ktore dosiel Bezak..
a vypovedanie zmluvy zo svatym hovnom by mala byt dalsia otazka referenda podla mna je ta zmluva protiustavna, cudujem sa ze to este niekto nedal na ustavny sud...
Ustava SR, Prva Hlava, Cl.1:
(1) Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo.
je absolutna nehoraznost aby tu existovala zmluva z inym statom na nabozenskom principe, na zaklade ktorej moze napriklad lekar odmientnut zakrok pacientovi ktory si plati zdravotne poistenie..
a vypovedanie zmluvy zo svatym hovnom by mala byt dalsia otazka referenda podla mna je ta zmluva protiustavna, cudujem sa ze to este niekto nedal na ustavny sud...
Ustava SR, Prva Hlava, Cl.1:
(1) Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo.
je absolutna nehoraznost aby tu existovala zmluva z inym statom na nabozenskom principe, na zaklade ktorej moze napriklad lekar odmientnut zakrok pacientovi ktory si plati zdravotne poistenie..
btw Senec, ucast 17% lol som hrdy na svoje mesto )
A ako sa pozrieť na otázku kultúrnych pamiatok v prípade odluky cirkvi od štátu? Napríklad len rímskokatolícka cirkev vlastní podľa odhadov štvrtinu všetkých kultúrnych pamiatok.. Kto bude rekonštruovať/reštaurovať?
..každý rok je to viac ako 37 miliónov eur, z čoho sa rímskokatolíckej cirkvi ujde čosi vyše 21 miliónov..tomy45 píše:Bolo by to fajn, ale teraz platis 6 eur rocne dan cirkvi. Co neni moc. Odluka by znamenala, ze by cirkev nemohla zasahovat a podielat sa na politickom diani. Dostava cast penazi z rozpoctu atd.
kulturne pamiatky by mal mat vo vlastnictve stat podla mna .. to je jedna z mala veci kde podla mna ma vyznam stat ako taky .. zaujemcom o uzivanie ich prenajimat - a z prenajmu financovat udrzbu .. uplne jenoduchy a hlavne spravodlivy model ..klingáč píše:A ako sa pozrieť na otázku kultúrnych pamiatok v prípade odluky cirkvi od štátu? Napríklad len rímskokatolícka cirkev vlastní podľa odhadov štvrtinu všetkých kultúrnych pamiatok.. Kto bude rekonštruovať/reštaurovať?
inak suhlasim aby ovecky mohli dobrovolne z dane nejakym percentom prispiet .. ale nielen na cirkvi ale obecne proste na lubovolnu neziskovku ..
a to zdaleka nieje ich cely prijem.. obrovske zisky maju z prenajmu nehnutelnosti ktore vlastnia - a opravte ma ak sa mylim ze z toho neplatia ziadne dane .. plus samzorjeme nemalo penazi vyzbieraju od "ovečiek" a to su tiez nikym nesledovane a nezdanene zisky ..klingáč píše: ..každý rok je to viac ako 37 miliónov eur, z čoho sa rímskokatolíckej cirkvi ujde čosi vyše 21 miliónov..
jednoznacne absolutna netransparentnost majetkov a financnych tokov cirkvi, najma RKC, je obrovsky problem.. Ved este raz, nechcem sa opakovat vid kauza ktoru odhalil Bezak .. a ako za to dopadol.. a verim ze to je len spicka ladovca
Hej to je pravda, ale problem je toto -> http://www.sme.sk/c/3835964/sokol-sluzi ... -tisa.html a to nieje ojedinely pripad, ale viacmenej neoficialny postoj k Tisovi zo strany velkej casti funkcionarov RKClavender píše:@dendy: tiso bol kokot a nebol vrcholny predstavitel cirkvi na sk. bol zhodou okolnosti prezident a knaz. to je secko. blba kombinacia to co urobil nielen on bolo zverske a vysoko manipulativne. ale taka bola taktika nacistov celkovo...
Rozmyslam ako daleko by RKC este mohla zajst a ovecky by to stale tolerovali a nasli nejake ospravedlnenie na to.. omsa za Hitlera ? Stalina ? MaoCeTunga ??
Hm, tak znárodnenie?dendy píše:kulturne pamiatky by mal mat vo vlastnictve stat podla mna .. to je jedna z mala veci kde podla mna ma vyznam stat ako taky .. zaujemcom o uzivanie ich prenajimat - a z prenajmu financovat udrzbu .. uplne jenoduchy a hlavne spravodlivy model ..klingáč píše:A ako sa pozrieť na otázku kultúrnych pamiatok v prípade odluky cirkvi od štátu? Napríklad len rímskokatolícka cirkev vlastní podľa odhadov štvrtinu všetkých kultúrnych pamiatok.. Kto bude rekonštruovať/reštaurovať?
Ano.dendy píše:inak suhlasim aby ovecky mohli dobrovolne z dane nejakym percentom prispiet .. ale nielen na cirkvi ale obecne proste na lubovolnu neziskovku ..
klingáč píše: ..každý rok je to viac ako 37 miliónov eur, z čoho sa rímskokatolíckej cirkvi ujde čosi vyše 21 miliónov..
Hej, sú aj iné príjmy a tiež myslím, že nezdanené..(nemusia sa priznávať ani zdaňovať)dendy píše:a to zdaleka nieje ich cely prijem.. obrovske zisky maju z prenajmu nehnutelnosti ktore vlastnia - a opravte ma ak sa mylim ze z toho neplatia ziadne dane .. plus samzorjeme nemalo penazi vyzbieraju od "ovečiek" a to su tiez nikym nesledovane a nezdanene zisky ..
z článku: Plus 7 Dní/Peter Gettingdendy píše:jednoznacne absolutna netransparentnost majetkov a financnych tokov cirkvi, najma RKC, je obrovsky problem.. Ved este raz, nechcem sa opakovat vid kauza ktoru odhalil Bezak .. a ako za to dopadol.. a verim ze to je len spicka ladovca
Aj hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik nám potvrdil: „Základná zmluva medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou predpokladá prijatie čiastkovej zmluvy o financovaní cirkvi. Oceňujeme iniciatívu ministerstva kultúry, ktoré vytvorilo prostredníctvom expertnej komisie vhodné prostredie na dialóg k tejto náročnej téme.“
Hoci nám opakovane povedal, že „majetok cirkevných právnických osôb je verejne prístupný každému občanovi prostredníctvom katastra“, realita je úplne iná. Obrovské majetky cirkví sú dnes absolútne neprehľadné - najprv prešli znárodnením počas socializmu a následne reštitúciami.
Napríklad rímskokatolícka cirkev v katastri figuruje pod množstvom rôznych subjektov s rôznymi menami, v praxi je teda nemožné vyhľadať, aké majetky dovedna vlastní aj v najmenšom okrese. Prehľad nám nevedeli poskytnúť ani samosprávy. Navyše, ďalšie financie získavajú cirkvi z kostolných zbierok či cirkevných úkonov, pričom tieto príjmy nemusia priznávať ani zdaňovať.
Z cirkví sa tak stáva akýsi štát v štáte - napríklad len rímskokatolícka cirkev vlastní podľa odhadov štvrtinu všetkých kultúrnych pamiatok, okolo tritisíc nehnuteľností a viac než stotisíc hektárov pôdy a lesov, vďaka čomu sa dnes pokladá za jeden z najmajetnejších subjektov v štáte.
Ked je raz nieco v niekoho vlastnictve nemozes mu len tak "znarodnit". Cize ak ma cirkev nejaku kulturnu pamiatku (stary kostol, budova, atd.) nemozes predsa robit to iste co komancovia... Potom budes despota ako aj oni. Toto nikam nevedie.
Koniec koncov ofce by si zas stvoril ty sam, len ineho typu.
Dendy, pises kokotinu, s tou RKC a omse za Hitlera. Ved si v tom vyjadreni taky isty ako ti proti, ktorym "bojujes". Populizmus najvacsieho zrna. Ak chces raz presadzovat svoje principy, presadzovat tym istym sposob ako aj "nepriatel", vzdy budes mat proti sebe supera. Touto taktikou sa vidno to doteraz, len ludia rozdeluju a nie spajaju. Cize mas radikalny nazor hraniciaci s extremizmom.
Takisto je dementne a padle na hlavu, ked politicka strana dostane od statu peniaze za to kolko volicov ma. Cize kto je ofca? vsetci, aj ty. Ci sa ti to lubi alebo nie.
Momentalne najspravodlivejsou cestou su volby, politicke strany su odrazom ludi, co ich tam zvolili. Cize ak chces nieco zmenit, vies co mas robit. Ale dokym budes v mensine a tvoj nazor bude zdielat mensina si v riti. Lebo ostatnym to vyhovuje ako je to teraz.
Koniec koncov ofce by si zas stvoril ty sam, len ineho typu.
Dendy, pises kokotinu, s tou RKC a omse za Hitlera. Ved si v tom vyjadreni taky isty ako ti proti, ktorym "bojujes". Populizmus najvacsieho zrna. Ak chces raz presadzovat svoje principy, presadzovat tym istym sposob ako aj "nepriatel", vzdy budes mat proti sebe supera. Touto taktikou sa vidno to doteraz, len ludia rozdeluju a nie spajaju. Cize mas radikalny nazor hraniciaci s extremizmom.
Takisto je dementne a padle na hlavu, ked politicka strana dostane od statu peniaze za to kolko volicov ma. Cize kto je ofca? vsetci, aj ty. Ci sa ti to lubi alebo nie.
Momentalne najspravodlivejsou cestou su volby, politicke strany su odrazom ludi, co ich tam zvolili. Cize ak chces nieco zmenit, vies co mas robit. Ale dokym budes v mensine a tvoj nazor bude zdielat mensina si v riti. Lebo ostatnym to vyhovuje ako je to teraz.