kdyz jste se bavili o standardu vegetarianske restaurace, tak pro me je to jednoznacne lehka hlava a maitrea - takhle by to podle me melo vypadat (alespon, kdyz to vemu z pohledu hodnotitele z michelinskeho pruvodce

)
jinak obecne mi nevadi, kdyz je vegetarianske jidlo postavene jako nahrada za jidlo s masem - samozrejme to nesmi bejt krec, i kdyz je bez diskuzi, ze originalni vegetariansky jidlo je "hodnotnejsi" z hlediska remesla. problem u toho je hlavne ten, ze to jidlo casto pripravuje clovek, kterej treba tu, tady uz dost provarenou, svickovou zna jen z obrazku a nebo si ji matne pamatuje z detstvi. vsadim se, ze kdyby ji varil opravdu zdatnej kuchar zvyklej pracovat s masem i jeho alternativami, dokaze dosahnout opravdu perfektnich vysledku a muze jit o vybrouseny jidlo - nemyslim to ve smyslu vyrovnat se chuti svickove (masu), ale ve smyslu vyroby remeslne dobre zhotovenyho produktu - a to si myslim, ze seitan ala svickova muze klidne byt.
jinak si myslim, ze to ze lidi tolik konzumuji maso, je zpusobeno i jejich neschopnosti bez nej varit. a taky neschopnost pouzivat treba i ty "nahrady". a to se myslim tyka jak domacnosti, tak restauraci. proste nedostatek fantazie a vule.. a mozna se na tom podepisuji i suroviny, protoze napr. vetsina tofu, co se u nas da koupit je dost bidny kvality (a to jsem nikdy nemel moznost ho ochutnavat nekde v asii, kde se na nej specializuji).