Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3278
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Oxyygen »

PELF píše:
Oxyygen píše:Pokud je kdekoliv spina fleky, bordel, je to pro me spatny podnik. Pokud maj tyhle zasadni nedostatky v restauraci, nechci ani domyslet jak vypada kuchyne. Dle myho je cistota to prvni co by podnik s jidlem mel splnovat a pokud ne je to jasny dukaz, ze se o to nestaraj, nemaj uctu ani k hostovi ani k jidlu. A rozhodne to neni o penezich, ale o pristupu.
tak ono se stačí podívat třeba na pořad Ano šéfe!, tam je krásně vidět, jak se kdejakej špinavej pajzl vydává za nóbl podnik http://www.iprima.cz/videoarchiv/165786
Taky bordel v kuchyni se okamzite projevi na kvalite jidla. Ktery kdyz stoji za hovno, tak ho vracim. Ale prvni co chci, tak jist v cistote. Respekive to by snad mela bejt naprosta samozrejmost.
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

biscuit
Příspěvky: 9624
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od biscuit »

mne se strasne libi, jaky maj hygienici podminky, kdyz se kolauduje novej podnik. hazej tim klacky pod nohy malejm provozum, ktery maj absolutne nesmyslne nasazeny pozadavky podle stejny sablony jako megaprovozy. misto toho by spis meli chodit po podnicich davno zkolaudovanejch a resit ten chliv, kterejch v kuchynich v tyhle zemi panuje! je to podle me vizitka ceskyho restauraterstvi i naroda jako takovyho. kdyz obcas na pohlreicha kouknu, docela se mu divim, ze jim tu kuchyn nepodpali, ja bych to asi udelal...

oxy: maitrea: to asi ano, ale je to na urovni.. bohuzel ty remaky jsou asi nejakej ceskej kolorit a je v tom asi i ta snaha o to upoutat ty masozravce na neco "co znaj", ja psal ivo - uznavam ze je to skoda, ale zijeme v extremne konzervativni a lehce zaostale zemi.
ohledne toho ze je to asijsky orientovany - to je dany majitelem, kterej je timhle smerem pootocenej.
ale to ze jsem zminil tyhle dve sestersky restaurace je hlavne proto, ze je tam solidni a klidne prostredi, jidla jsou podle me profesionalne pripravena a servirovana a je tam cisto, jak by v restauraci melo byt - zadna usmudlana hippie jidelna. to samo o sobe v cechach staci na primat!

Uživatelský avatar
BS
Příspěvky: 992
Registrován: 23 kvě 2006 12:17

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od BS »

biscuit píše: jinak si myslim, ze to ze lidi tolik konzumuji maso, je zpusobeno i jejich neschopnosti bez nej varit. a taky neschopnost pouzivat treba i ty "nahrady". a to se myslim tyka jak domacnosti, tak restauraci. proste nedostatek fantazie a vule..
Ivo píše:Já myslím že to je často určitá vsugerovaná bezmyšlenkovitá mechanická rutina, implantovaná sugesce že maso je základ jídla a jídlo bez masa je cosi méně hodnotného (absurdní) atd., n
demagog jeden jak druhej. :]

napadlo vas, ze treba lidi konzumuji maso protoze jim chutna? protoze ho maji radi, radi z nej vari, ji ho a chteji ho jist i dal? coz apriori vubec nemusi byt o tom, ze clovek ji maso 3x denne 7 dni v tydnu nebo 1x zamesic. stejne tak jako vase domnenjka, ze kvalita vseho masa, co masozrout kupuje musi byt hned apriori shit z lidlu z nejakejch malomocnejch krav z nucenyho vyseku nekde z ukrajiny.

nezamenoval bych "neschopnost" za "nemit potrebu". kdyz si udelam kohoutka na vine, nebo treba nejhaky dobry maslovy kuratko s bramborem, tak skutecne, ac to muze prijit divne, chci jist toho kouhoutka na vine, nebo maslovy kuratko, nezajima mne zadna soja, seitan nebo tofu. neni to nescohpnost, s tim varit, ale je to nechut nedostatek pocitu potreby tyhle nahrazky pouzivat. maso je maso. kdyz ho jist nebudu, tak ho jist nebudu, nice se mne nestane. ale rozhodne mne nenapdne to narhazovat tema siditkama. to uz radsi vyziju na zelenine, a nejakych lusteninach atd.

Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3278
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Oxyygen »

takze muj dojem nebyl mimo. Zatim je tady vegetarianska kultura na urovni jidelen, hippie bufetu a jediny cemu muzou konkurovat, jsou zavodky. Problem je v cene, protoze ze 140-220 korun si dam v kvalitni restauraci jidlo z mnohem drazsich surovin, jidlo ktery uz se musi umet udelat a neni to prdel, vyzaduje to nejaky um, kvalitni zazemi a praxi. Jenze penize jsou jen jedny a ja platim, kde to umi lip.

V pripade, ze zavitate nekdy na jih, tak velmi doporucuji tuto restauraci. Nekuracka, kuchari vi co delaji, naprosta cistota, kvalitni suroviny - akorat ten vrchni je nejakej divnej.:) (to pochopite, az tam budete)

http://www.restaurantsymbiosa.cz/

pro me priklad, jak ma restaurace vypadat a pritom byt financne unosna. Jidelni listek, ktery tezi z mistnich surovin, je moderni a nejsou tam nejaky blaboly s rasama, tofu, spaldou apod.

Dendy: jinak ja byl na svatebni ceste na mauriciu a musim rict, ze v blbym 4 hvezdickovym hotelu, kde byl defakto jen bufet to bylo uplne neuveritelne. Pestry vyber, kvalitne a logicky udelany jidlo. Za den jsem snedl treba 8 chodu + vina drinky a pritom jsem se necitil prezrane nebo ze by mi bylo tezce. A jak ty pinglove kmitali, meli o vsem prehled..Pritom na koruny stalo 8 dni i s letenkou 35 000 (20 000 letenka), takze to zase o penezich neni.
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

biscuit
Příspěvky: 9624
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od biscuit »

bs: ja maso jim, jen si vybiram jeho kvalitu. ale jelikoz se snazim o jidle premejslet, i protoze mam problemy s vahou, snazim se mit jidelnicek co nejpestrejsi. zaroven jsem gurman a bavi me i poznavat nove chute. proto jim maso, seitan, tofu.. vsechno, ale proste velmi dbam na kvalitu surovin i pripravu tech jidel. jsem presvedcenej o tom, ze je jedno jakej typ suroviny je k dispozici, protoze ze vseho (kvalitniho) se da s dostatkem umeni a fantazie vykouzlit uzasny jidla. pripadam ti stale jako demagog?
Naposledy upravil(a) biscuit dne 21 zář 2011 12:42, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Ivo »

BS: To není demagogie, to je bohužel realita ... Ano, 90% lidí jí maso 2-3x denně 7 dní v týdnu. Obědy, večeře = brambory s hnědou omáčkou + kus masa, případně brambory řízek a podobné varianta. Zelenina 0 nebo symbolicky 20g v podobě nějaké sterilovaného hnusu. Párek rohlík. Kuře chleba. K tomu sem tam nějaký koláček, káva, sladkost. Pivo, cola nebo další chemické přeslazené nápoje. Snídaně rohlík s džemem/salámem sladký čaj. To je dnešní převažující dlouhobý jídelníček většiny lidí ... Což je OK, jejich věc :) Jen se mi vždycky strašně líbí pak ty výkřiky jak to vegetariánství atd musí být strašně monotonní :) Monotonnější a fádnější stravu než je ta dnešní "normální" si opravdu těžko představit (o účincích nemluvě). Jinde (na západě apod.) maso nemaso to je jedno, ale je uplně normální, běžné a nepostradatelné mít k jídlu velikou porci čerstvého zeleninového salátu apod. Ono - jídlo bez zeleninyje dost nevyvážená a extrémnně acidická (kyselinotvorná) zátěž a lepidlo pro organismus (nemluvě o jemnějších energiích - je to úplně mrtvé ...uzemnující ...)

Jediná bezmasé jídla známé u nás masám: smažený sýr (ufff), knedlík s vajíčkem, případě omeleta se šunkou (šunka samozřejmě není maso :) , případně buchtičky s krémem. Mít možnost jíst jenom tyhle hnusy - to bych asi nebyl vegetarián :)

Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3278
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Oxyygen »

picovina je prece mit k jidlu oblohu ze syrove zeleniny. Proboha proc?
Salat si dam, kdyz je to salat (jidlo ne surovinu, ta se bez ochuceni jist neda) jako další chod.
Kdo ji (vyzaduje) syrovou zeleninu k jidlu, kde nema co delat, je normalni barbar. Jeste desnejsi jsou "ozdoby" jako rozpulena jahoda v testovinach. Už jsem taky zazil. V normalni kuchyni nema co kreativita delat, pro me je to jen dalsi signal, ze jsou to amateri.
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

biscuit
Příspěvky: 9624
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od biscuit »

oxyygen: symbiosu zkusim ;) i kdyz teda interier neni zrovna podle myho gusta na 100%

Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3278
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Oxyygen »

Ivo píše:Jediná bezmasé jídla známé u nás masám: smažený sýr (ufff), knedlík s vajíčkem, případě omeleta se šunkou (šunka samozřejmě není maso :) , případně buchtičky s krémem. Mít možnost jíst jenom tyhle hnusy - to bych asi nebyl vegetarián :)
Proboha s kym se to potkavas a konfrontujes?..:) Myslis ze je akorat zdevastovany jidelnicek komouskejch socek a devadesatkovejch experimentu, ktery s varenim nemaji vubec nic spolecneho?

Ja tyhle lidi uplne mijim, do podniku kde tohle delaj nechodim a presto nejsem vegetarian. Pokud mas predstavu ze nevegetarianska strava je pouze tohle, tak je slusne receno hooodne omezena a je na stejne urovni jako kdyz "masovy" tvrdi vsude kde neni maso, je trava pro kraliky.
Naposledy upravil(a) Oxyygen dne 21 zář 2011 13:00, celkem upraveno 1 x.
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

Uživatelský avatar
BS
Příspěvky: 992
Registrován: 23 kvě 2006 12:17

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od BS »

biscuit: tak ja predpokladam, ze o dobrou kvalitu nam jde u vsech surovin, ze kterych clvoek vari, resp, jidel, ktera ji. at uz jde o vegetariany nebo masozrouty. ale nejak jsem prave nepobral, proc jsem v tvych ocich zabednenec, kdyz mne vice rrika tradice, tzn. kure = kure, hovezi svickova = hovezi svickova a nikoliv nehake tofu apod.

ja treba rad zkousim nove veci, ale porad v jistych mantinelech, resp v ramci chuti, ktere jsou pro mne osobne prijatelne. nerikam, ze se nekdy nepustim bezhlave do nejakych experimentu, a nedam si jidlo o kterym bych jindy ani nezavadil pohledem v jid. listku. dam, ale porad to ma jiste matinely.

jednak osobne na tech narhazkach nevidim nic gurmanskeho. uz vzhledem jsou vesmes nevabne, samozrejme v hotovem stavu to na tebe treba pusobi jinak, na mne to pusobi nevabne i ve finalnim stavu servirovanem na taliri. proste na to nemam chut, nemam motivaci, nemam zajem ani potrebu do toho jit. ja jim vetsinou akorat ryby a drubez, ikdyz hovezi pusobi lakave tak to defacto vubec nejim, veprove vubec, omacky, knedle, a cesky klasiky taky vubec. jestli jim maso 1x tydne nebo 5x neresim,. dam si kdy mam chut. hodne mne bavi francouzska kuchyne, vzhledem k rodinejm vazbam smerem do francie.klide i vegatrianska jidla, jako ty jejich kolace (quiche), to muzu v jakemkoliv mnozstvi...

teoreticky se s tvoji vetou
biscuit píše:jsem presvedcenej o tom, ze je jedno jakej typ suroviny je k dispozici, protoze ze vseho (kvalitniho) se da s dostatkem umeni a fantazie vykouzlit uzasny jidla. pripadam ti stale jako demagog?
da souhlasit, ale pokud prijde na bohapuste nahrazovani masa prefabirkatem, tak na to uz mam nazor docela jinej.
Naposledy upravil(a) BS dne 21 zář 2011 13:00, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Ivo »

Oxyygen píše:picovina je prece mit k jidlu oblohu ze syrove zeleniny.
Zelenina (salát i tepelně upravená) by měla být součástí každého jídla (nesladkého), má-li být aspon trochu zdravé a stravitelné. Z mnoha důvodů (acidita - zelenina je alkalická, enzymy, vitaminy, podpora trávení atd.). Jídlo bez zeleniny je pro mě nekompletí, nevyvážené. V tom se shodují koneckonců i konvenční lékaři (kolik zeleniny by měl člověk denně jíst, aby se to dalo označit jako zdraví prospěšné). Jinak kreativita v kuchyni - je základ všeho. Vařit podle nějakých receptů (které kdysi někdo vymyslel) je stagnace, otrava, netvůrčí mechanický proces ...

Oxygen: toto je obsahem sekce "bezmasá jídla" u 95% restaurací, které jsem měl možnost u nás navštívit ... tak to prostě bohužel je at se ti to líbí nebo ne.

Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3278
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Oxyygen »

stagnace????
Ty voe (bohuzel si to nemuzu odpustit, neber to jako urazku), umet varit je beh na dlouhou trat a myslim, ze malokomu se podari vymyslet jidlo, ktere je nove a stane se nadcasovym.
Prave jestli nekdo kurvi kucharsky remeslo, tak jsou to ti volove co si mysli, ze "neco vymysli". Vymysli akorat picoviny, ktery se nedaji jist, nici vkus obycejneho cloveka, ktery nevi jak to jidlo ma chutnat doopravdy. Navic to ze ma "fantazii" je akorat jasny priznak, ze nevi, neumi to udelat poradne.
Temhle koumesum s fantazii muzem akorat podekovat, ze je ceska kuchyne za poslednich 50 let totalne zkurvena.

Jak by se ti libilo, kdyby stejnou fantazii meli treba doktori. Vymyslet novej postup, princip se povede jen par vyvolenejm. Dobry doktor musi zvladnout jiz vymslene - to je na cely zivot.

Oxygen: toto je obsahem sekce "bezmasá jídla" u 95% restaurací, které jsem měl možnost u nás navštívit ... tak to prostě bohužel je at se ti to líbí nebo ne.

to ze chodis do nejvetsich pajzlu je tvuj problem, mozna by stalo za to si rozsirit obzory.:)

A co se tyce zeleniny: Opravdu znam naprosty minimum jidel kde neni. ted me ani zadny nenapada
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

Wohma
Příspěvky: 1655
Registrován: 05 říj 2007 08:30

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Wohma »

E-zone je skvelej vzorek internetu - kazdej je tu expert na vsechno :D

biscuit
Příspěvky: 9624
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od biscuit »

bs: hele to si me ale spatne pochopil. ja jestli jsem mluvil o nejaky zabednenosti, tak jsem vubec nemel na mysli tebe :-) vychazim z toho co vidim, co jsem zazil na vlastni kuzi, ve vlastni rodine - napr. pristup otce, kterej o vsem novem doma ve spajzu a v lednici mluvil pohrdave, ackoliv to nikdy neochutnal. kdyz casem vymeknul a ochutnal neco co jsem uvaril, tak si verim pochutnal a dal to i najevo, ale nikdy nezmenil svoje navyky u vareni - tzn. ze v kazdym jidle pouzil maso - byl tam z jeho strany jasnej pocit toho, ze by mu jidlo bez masa prislo neuplny a chudy a mozna i strach, ze by to proste nedokazal udelat dobry. to je to o cem mluvim a vim, ze to neni moje domnenka, ale fakt, kterej se tyka velky skupiny lidi, nejen starsiho data vyroby...

jeste pridam jeden nazor.. kdyz se udela tradicni kapustovej karbanatek (bez masa), nemam pocit, ze si tim nejak vytvarim nahrazku za maso - vypada to podobne, ji se to se stejnejma prilohama, ale myslim, ze to neni ta krec. stejne tak to mam i kdyz pouziju sojovy maso, tofu, smakouna apod. (proste nahrazky - ja se ani tomu oznaceni nebranim - jsou to proste potraviny s vyssim obsahem bilkovin vhodne pro ty co nejedi maso) podobne jako se pouziva maso, nemam z toho pocit, ze si tim nahrazuju maso z nejakyho abstaku, protoze ja to maso normalne konzumuju, kdyz mam potrebu. jdu, koupim si kus bio angus svickovy a udelam si tatarak, ale pak jindy jdu a udelam si gulas ze sojovyho masa. oboji udelam svobodne, pochutnam si na tom a z obojiho mam dobrej pocit. cejtim to tak, ze to pro me nejsou dva svety, ktery mam potrebu nejak oddelovat. beru z obojiho to co me na tom bavi a neresim to z toho pohledu, co je nahrazka ceho. pro me jsou to vsechno plnohodnotny suroviny a zachazim s nima jak zrovna potrebuju a chci. samozrejme, ze ja si nikdy neudelam svickovou se seitanem, ale vzdycky s tim nejlepsim masem z bejka. na druhou stranu treba takovouhle "zvrhlost" pochopim u cloveka, kterej maso prestal jist z etickejch duvodu a proste mu to maso a svickova jako jidlo chybi, ale nechce si ho dat za tu cenu, ze porusi sve zasady. premejslite nad tim nekdy takhle? mne to prijde naprosto pochopitelny a prijde mi to stokrat mensi barbarstvi (kdyz se to udela poradne), nez to co s potravinama dela prumysl a prodava to pak jako mainstream v obchodech. seitan svickova je proti tomu z mojeho pohledu na stravovani uplne v pohode.
Naposledy upravil(a) biscuit dne 21 zář 2011 14:18, celkem upraveno 1 x.

jackies

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od jackies »

Kdybyste věděli, jak já tomu Kyslíkovi rozumím, ale už nemám sílu mu v téhle diskuzi helfnout :wink: Sorry Oxy.
Těžko vysvětlit někomu, kdo se stravoval ve školní jídelně, v závodní kuchyni a v putykách pod Jednotou nebo RaJem jak má vypadat a chutnat deklarované JÍDLO. I z toho možná pramení jakási nechuť jíst maso. Takový suchý, tvrdý podpatek hovězího opravdu není nic pěkného a chutného :wink:
Tyhle praktiky, které přetrvávají dodnes z minulých let se budou vyhlazovat hodně, hodně dlouho.

btw:
Je to nedávno, co jsem na půdě objevil stoh mých "normalizačních pomocníků" před 30 lety.
Normy teplých pokrmů, normy studených pokrmů ........
Jsem si sedl, chvilku listoval a smál se z toho jak blbej :)

Odpovědět