Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
Uživatelský avatar
BS
Příspěvky: 992
Registrován: 23 kvě 2006 12:17

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od BS »

biscuit: no jo, tak stara skola, ty nepreucis uz tak nejak ze zasady, protoze jsou na tozvykli, protoze jso na to proste zvykli, ze jo. vime o cem mluvime. :D

mne se "dotklo" to zobecnovani, ktery vypliva tady ze spousty prispevku hlavne od iva, a tedka co vidim ty posledni tak i od tebe. mozna to nebylo mysleno uplne tak doslovne a doslo k nepochopeni, coz je mozny. ok chapu jak to mas, a pokud ti to tak vyhovuje tak fair play.

biscuit
Příspěvky: 9626
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od biscuit »

to zobecneni jsem mozna naznacil, protoze vidim, ze krom starsich lidi se to tyka i mladejch - lenost a hloupost spojena s prebiranim zvyku od rodicu - to funguje, i kdyz se to asi spis tyka nizsich spolecenskejch trid, kde se k tomu casto i prida vymluva ekonomicka. jen si to prosim proboha na sebe nikdo zase nevztahujte. prezentuju veci jak je vidim obecne, ne tady na foru, jo :-D
jinak peace ;)

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 13816
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od dendy »

jo presne tu sa miesaju 2 veci ... maso vs nemaso a kvalitne jedlo vs nekvalitne ... ivo akonahle hovori o mase bere si mustru z pohostinstiev 5 cenovej ale ked hovori o nemasitej strave, hovori o kvalitnych restikach... to je trosku skresleny pohlad... v kvalitnej restauracii dostanes kvalitne a chutne spraveny ako masity tak nemasity pokrm... oba budu rovnako lahodne... v putyke ti zmrsia jak masovy tak nemasovy, obidvoje bude chutitmjak okorenena guma ...

biscuit
Příspěvky: 9626
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od biscuit »

jo dendy - to je velka pravda a problem, kterej je myslim daleko vetsi a dulezitejsi nez maso/nemaso. obecne se to zase klasicky prenasi do roviny blbost/osvicenost (to poradi ani myslenka nesouvisi nijak s predchozi dvojici)

jackies

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od jackies »

jackies píše: Normy teplých pokrmů, normy studených pokrmů ........
Jsem si sedl, chvilku listoval a smál se z toho jak blbej :)
Jsem si neuvědomil, že každý nemusí vědět, co takové Normy byly.
Schválně píšu s velkým N, protože to byla jakási bible kuchaře, kterou musel ctít a chovat se podle ní.

Byly to velké knihy (nejen receptury) podle kterých se MUSELO vařit.
Platili v ČSR všude a hromadu let. Všude ve veřejném stravování.
Nedodržení něčeho z těchto NOREM byl přestupek a trestal se.
Žádné své recepty se používat nesměli.
Podle nich se přesně fasoval materiál, podle nich se počítalo, kdo a nebo jaká profese dostane kolik čeho.
(bylo to rozděleno i na tři kategorie podle kaloriií )
Gramáž masa, způsob podávání ........
Samozřejmě se muselo přesně dodržovat postup přípravy a dodržovat přesné váhy ingrediencí.

Možná jediná kladná věc na nich byla, že když jsi si objednal třeba Bratislavské plecko v Horní Dolní nebo Bratislavě, vypadalo zhruba všude stejně a stejně i chutnala.
Věděl jsi prostě co očekávat a co si vlastně objednáváš.

To jen trochu na obhajobu těch lidí, co to bohužel museli dělat, ale věděli co je to za barbarství.

biscuit
Příspěvky: 9626
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od biscuit »

normy jsou samozrejme dodnes..
jejich nove vydani mi neprijde barbarske a obcas, kdyz jsem chtel udelat klasicke jidlo, jsem je vyuzil k nahlednuti na seznam surovin a postup. pak jsem si to samozrejme uvaril po svym a lip :-) (ne, skutecne nejsem babica :-D )

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Ivo »

Oxygen: to je myslím hodně rigidní a nereálný pohled. Jídlo a potrava nejsou žádné alchymické postupy zjevené tajnými proroky (nebo Magdalenou Dobromilou Rettigovou), neexistuje nic co by se MĚLO přesně tak nebo onak dělat - a ne jinak. To je iluze.

Ve skutečnosti čím komplikovanější postupy, tím větší a nestravitelnější šlichty z toho vznikají. Vycházej z toho, že nejpřirozenější, nejchutnější, neživotodárnější a nejzdravější jsou věci v jejich přirozené jednoduché podobě (a na ně je tělo stavěno). Každý tvor v přírodě si vždycky sežene JEDNU (slovy jednu) věc a sní ji. Ještě jsem neviděl aby si lev ulovil antilopu, naporcoval ji, okořenil, podusil, osmažil, smíchal s 50 dalšími ingrediencemi přidal 3 přílohy, všechno naskládal na hromadu a sežral. Apod. (to by se z toho dokonale po...l) Jiné zvíře sní trávu nebo plody, nebo semena nebo brouka. Konec. A pak, až to stráví zase něco jiného. Nemyslím, že by to celá příroda dělala špatně a jen lidi dobře. Spíš opak je pravdou. Tyhle všechny tzv. "gurmánské" postupy většinou kombinují x vzájemně nekompatibilních ingrediencí, které žaludek vůbec není schopen strávit, protože na každou z nich potřebuje uplně jiné štávy, prostředí atd. (přečti si něco o kombinaci potravin a základní chemii trávení). Všechno se to pak ještě svaří a speče v polomrtvou hmotu, přepálí, přesmaží ... Maximálně to zatíží tělo a trávicí systém a jen minimum se z toho využije. Člověku je pak často akorát těžko a dělá si uvnitř dýmící bahniště ... Mrkni na přírodní národy ... stačí jim pár placek, trochu plodů a ovoce ze stromů. Nepotřebují ničit tělo přeplácanými jídly z 1.cenové skupiny pod vedením sofistikovaných šéfkuchařů pejska a kočičky ...

V jednoduchosti je síla. A přirozené potraviny jsou ty nejlahodnější. Jen lidé jsou už tak přebiti všemi obvyklými umělými, křiklavými, agresivními chutěmi, že už často nedokážou ty přirozené chutě vůbec vnímat. Kreativita by měla být základ - přirozená, čerstvá, jednoduchá (srovnávat přípravu jídla s nějakými přesnými lékařskými operacemi je lehce absurdní) A není k tomu třeba žádné detailní umělecké technologické procesy ... Ano, jsme už dost zkažení vším tím matláním věcí dohromady. Takže ne vždy nás uspokojí mono jídlo - i když by to bylo v podstatě ideální. Ale OK, co takhle například vzít jakoukoliv zeleninu co je po ruce, nakrájet, na troše oleje chvíli podusit - vědět trochu jak at se to nezprasí nebo nepřipálí (případně přidat trochu koření, bylinek - to jsou takové kreativní jemnosti), uvařit jakoukoliv obilovinu (rýži, pohanku, jáhly, quinou atd.), k tomu třeba nějakou luštěninu nebo tofu apod. (není podmínkou) nebo to posypat pomletými oříšky nebo mandlemi atd - a je to dokonalé. A 1000x variabilní podle použitých zelenin, obilovin atd. Nebo tutéž zeleninu ohřát na páře - lahůdka. Udělat z toho "rizoto" atd atd ...(nebo třeba i zapéct), prostě tvořit ...

Nastrouhat mrkev najemnoučko aby byla stavnatá, smíchat s pomletým mákem, oříšky, semínky, pár kapek oleje (a 100x podobně ale jinak, fantazii se meze nekladou) - to už je skvělé plnohodnotné jídlo. Atd atd. Stačí znát přirozené principy, nepatlat dohromady neslučitelné věci - a nechat potraviny žít - a těšit se z toho co vytvořím. Čím jednodušší, přirozenější, tím lepší, chutnější, vitálnější a výživnější ... A pokaždé trošku jinak ... Nebo co bylo třeba předevčírem uplně skvělé - dýně hokkaido - nakrájet na plátky, hodit na plech, dát chvíli zapéct až změkne. K tomu brambůrky, zalít jednoduchou kokosovou omáčkou. Nesní se dýně všechna ? Fajn, nevadí, zítra rozmixujeme, přidáme třeba trochu ovesné smetany, zbytek té kokosové omáčky, trošku bylinek a fajnového koření a máme naprosto úžasnou hustou polívku (takovou snad jedí v ráji ....) Nebo na snídani (jeden příklad z 1000) - mrknout co máme doma za ovoce, nakrájet (třeba hrušky, jabka atd.) , namlet mák, posypat, kápnout trochu citronové štávy, případně dát špetku skořice - jednoduchá výživná lahůdka ... doba přípravy 3 min. atd atd ... Mohl bych pokračovat na 10 stránek ... ale všechno kreativní bez jakýchkoliv měření, návodů, komplikovaných postupů, překombinovávání atd. Vždy čerstvé, chutné a nové ...

Takže tak to zase vidím já (a v praxi provozuju) :wink:

Ne že by něco osvědčeného nemohlo mít svůj postup (s tím že i ten neudělat kreativně variabilní je ustrnutí), no ale přesvědčeně tvrdit že existují jen již dané přesné komplikované postupy ověřené kdovíčím, aby to bylo JÍDLO a cokoliv jiného je podřadný blábol - to je myslím trochu (dost) mimo mísu

jackies

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od jackies »

Já tedy nevidím žádný problém a složitost v dnešní moderní kuchyni který popisuješ :)

Obrázek

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22153
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Pytkin »

ovocie s makom ? pride mi to trochu divna kombinacia ..

jackies

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od jackies »

On IVO zapoměl dodat, že musí být ještě bílý, přímo z makovice :) aby to všechno mozek vyhodnotil jako grilovaná jehněčí žebírka.

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Ivo »

Pytkin píše:ovocie s makom ? pride mi to trochu divna kombinacia ..
A třeba na ovocných knedlících (= uvařená bílá mouka s ovocem) navíc smíchané s bílým cukrem (uff), polité máslem atd (= "klasika") - to ti asi přijde "normální" že ? :)

Cerstvé ovoce (případně zkombinované se sušeným) s oříšky, semínky nebo mákem je nejen uplně v pohodě, ale navíc je to moc dobré a výživné jídlo :wink:

Uživatelský avatar
komasix
Příspěvky: 1075
Registrován: 25 říj 2007 22:52

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od komasix »

jackies: díky díky díky !!! včera jsem aplikoval pečený smažený kuře ft tortila dle tvého receptu a zatim nejlepší uprava co jsem zažil. Lahoda paráda super )

Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3278
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Oxyygen »

Pro pobaveni:.:)
jsem ted dostal zadani vymyslet a vyrobit reklamu do radia. tohle maj na webu.

Těší mne já jsem Pan Párek
Tak abych se Vám představil. Já jsem Pan Párek.Kde jsem se tu vzal? Sám nevím.No ale to není podstatný,ostatně málokdo ví,kde se tady vlastně vzal.

Ty voe ten ani nevi z ceho je a asi to nic hezkeho nebude.:)
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Ivo »

Ještě jak tady bylo zmíněno tofu a nespokojenost s jeho upravou ... Já když už dělám tofu, tak ho beru od Sunfood Dobruška (tahle firma mi přijde jako určitá záruka kvality). Většinou bud natural nebo uzené ... To uzené se dá jít i přímo ... Anebo (obojí) - na pánev trošku oleje, případně trochu sojové omáčky (nebo místo toho nějaké koření), chvilku podusit - lahodné a nic mi tam nechybí ... Ale až tak často to nepoužívám

Uživatelský avatar
BS
Příspěvky: 992
Registrován: 23 kvě 2006 12:17

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od BS »

ivo: je videt, ze uz si z masozroutske kuchyne asi dlouh opryc, a ze ti unikaji soucasne trendy vareni. to co vyse popisujes, je skutecne tak 5.cenova a nikoliv vysoka gastronomie. tam to je predevsim o jednoduchosti a pravych chutich bez tech serepetiocek okolo, jednoducha rychla uprava, kvalitni ingredience, samozrejme zadny cinkrlatka a sracicky okolo.

zajdi si nekam do poradne restiky, a myslim jako fakt poradne, treba k pohlreichovy nebo do la degustation vpraze, v brne, borgo anense, noemova archa, atd.. a pozna co to je moderni kuchyne...

Odpovědět