ja sem ale pil coke zero. rikam, ciste subjektivni zkusenost: dve plechovky coke zero: pri jidle me z precitlivelosti boli zuby. kofola bez cukru: nic. jestli se v pozadi deje x reakci, ktery v danou chvili fyzicky nepocitim, to je mozny.kexik píše:brooklyn: citronka, ktora je v kofole nici zuby rovnako ako fosforecna, nejde o nic ine ako o to ze bakterie zubneho kazu maju radi kysle. naopak fosfaty su nutne pre VZNIK zubnej skloviny. pH kofoly aj coly je zhruba rovnake, keby tie napoje boli menej kysle, chutili by strasne. tym nechcem propagovat colu, je to sracka, len konstatujem fakty. skor v tvojom pripade zubom pomaha ze pijes nesladenu kofolu, druha vec ktoru tie bakterie potrebuju je potrava, cize cukor. ovsem, zdaleka nevyhravas, umele sladidla maju zas zly vplyv na ine veci... najzdravsia je cista kojenecka voda, no ale kto by to pil...
Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
-
- Profesionál
- Příspěvky: 3559
- Registrován: 06 úno 2005 01:03
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
-
- Profesionál
- Příspěvky: 3559
- Registrován: 06 úno 2005 01:03
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
samozrejme, ze z ovoce se da bez problemu ztloustnout (nebo nam vysvetli, proc to nejde; uprimne bych rad vedel proc, ne na zaklade fotek hubenejch lidi) -- glukoza je cukr a urcite je zdravejsi v podobe ovoce, kde dostanes navic balastni slozku (vlakninu), vitaminy a spousta dalsich veci. ale prece porad plati, ze pokud prijimas vic energie, nez vydavas, tak se nekam ulozi. magicky se nevypari. to, ze je po internetech spousta fotek hubenejch ovocnaru, prece vubec nic neznamena -- je to typickej priklad zameny korelace a kauzality. ze sou hubeny, vubec nemusi zpusobovat, ze jedi ovoce, ale spis to, ze takovej clovek celkove inklinuje ke zdravymu ziv. stylu, tj. vic se hejbe a celkove ji treba min tucny jidla a tak dal. kdybychom vzali nejakyho couch potato a jen mu zamenili jeho pravidelne prijimany rychly cukry za ovoce a stejny mnozstvi cukru, magicky by nezhubl...Ivo píše:
První článek je krátkou zmínkou o tom, že jedna autorka si myslí že z ovoce se tloustne nebo že nemá dost živin/bílkovin atd - nezbývá než jí doporučit setkání s lidmi, kteří se tak živí celá léta .. včetně dokumentů a fotografií jak na tom byli předtím a jak ted ... Můžeš mi na světě ukázat jednoho, jediného obézního tlouštíka, který ztloustl z jablek a banánů ?To jsou docela hlouposti, sorry ... (a odkud získávají bílkoviny zvířata živící se převážně rostlinnou stravou ? (lidoopi atd)
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
Ono "cukry" není jedna kategorie a je podstatný rozdíl mezi např. řepným rafinovaným cukrem nebo ovocným cukrem, zejména je-li součástí celého ovoce - tj. ne extrahovaná fruktoza (ve složení i v efektech) . Podobné uvahy ale předpokládají že efekty jsou stejné ... Že tomu tak (ani teoreticky) není, o tom bylo napsáno už více studií, ale nemám je ted po ruce, musel bych dohledat ... Ale troufl bych si přesto tvrdit že 99,9999% silně obézních lidí na světě ztloustlo z jezení jiných věcí než ovoce 

-
- Profesionál
- Příspěvky: 3559
- Registrován: 06 úno 2005 01:03
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
jasne, nezpochybnuju, ze rafinovanej cukr je neco jinyho, ale porad energeticka hodnota je absolutni udaj, kterej se zdravym ucetnictvim neda nejak obejit. s ovocem dostane clovek balastni latky, diky kterejm je dyl sytej a tak dal -- ale energie je porad energie a porad nikde nevidim kauzalitu - jim ovoce -- stanu se / zustanu hubenym. zatim tu mame jen kauzalitu odvozenou anekdoticky ('jeste jsem nevidel, ze by...'), pripadne silou presvedceni ('troufl bych si tvrdit, ze...'). no a to jak vis v krutoprisny debate ezone neobstoji.Ivo píše:Ono "cukry" není jedna kategorie a je podstatný rozdíl mezi např. řepným rafinovaným cukrem nebo ovocným cukrem, zejména je-li součástí celého ovoce - tj. ne extrahovaná fruktoza (ve složení i v efektech) . Podobné uvahy ale předpokládají že efekty jsou stejné ... Že tomu tak (ani teoreticky) není, o tom bylo napsáno už více studií, ale nemám je ted po ruce, musel bych dohledat ... Ale troufl bych si přesto tvrdit že 99,9999% silně obézních lidí na světě ztloustlo z jezení jiných věcí než ovoce
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
Ked uz ste nacali priberanie, mam vysku 1,92 m, vzdy som bol pomerne sportovo zalozeny, no kedze pracujem 16 rokov za pocitacom tak som zacal malinko priberat, mozno aj z piva. Clovek si to ani nevsimne, no za zopar rokov som pribral zopar kilo, mal som pred dvoma rokmi v zime aj 96 kil. Kedze som ale dost vysoky nikdy mi to nejako nevadilo, nemyslel som si, ze som tucny alebo co.
Casom mi ale prestalo pivo chutit (asi rok po tom co som prestal fajcit) a nejako som mal vnutornu potrebu zacat byt aktivnejsi, tak som zacal chodit bajkovat, ale nie nejake bezne vikendove celodenne pohodove tury, ale fakt ze dvojhodinovu makacku kazdy druhy den do miestneho lesika (Zelezna studienka). Takze tak som chodil (minimalne 3x za tyzden) od minuleho aprila az do tusim 10ho decembra, a tohto roku pocitam ze podobne.
Co bolo ale u mna bolo prelomove pri stravovani, tak to bola bryndza. Dobre bryndzove halusky si da clovek obcas, no kolega (prekonal nabeh na rakovinu hrubeho creva) vravel, ze lekari mu vraveli o tom, ze bryndza je biologicky zazrak a ze pravidelna konzumacia neuveritelne zlepsuje travenie. Tak asi posledny rok si kupujem domov jedno alebo dva tie klbka zabalene v drievku za tyzden, a travi mi neuveritelne, citim sa lahko. Je to asi najlepsia vec co sa tyka stravy za posledne roky.
A co sa tyka vahy, od tohtorocneho maja som uz aj zacal bike striedat s behanim (kedze za rok islo dole 10 kilo, tak som si to uz mohol dovolit na moje kolena), a mam asi najlepsiu kondicku aku som kedy mal, a zaroven mam pocit, ze toho sa uz budem drzat asi navzdy. Povedal by som aj to, ze ked si clovek zvykne chodit aj ked je chladnejsie, tak sa mu aj dost zlepsi imunita.
Este co sa tyka temy, neviem preco, ale v lete mi maso moc nechuti, takze cez leto jem malo masa a skor si robim obrovske salatove misy, do ktorych vymackam jeden alebo dva citrony. Toto jem velmi casto aj teraz bezne ked pridem vecer domov, takze po siestej uz ziadne prezieranie, skor take jednohubky.
Casom mi ale prestalo pivo chutit (asi rok po tom co som prestal fajcit) a nejako som mal vnutornu potrebu zacat byt aktivnejsi, tak som zacal chodit bajkovat, ale nie nejake bezne vikendove celodenne pohodove tury, ale fakt ze dvojhodinovu makacku kazdy druhy den do miestneho lesika (Zelezna studienka). Takze tak som chodil (minimalne 3x za tyzden) od minuleho aprila az do tusim 10ho decembra, a tohto roku pocitam ze podobne.
Co bolo ale u mna bolo prelomove pri stravovani, tak to bola bryndza. Dobre bryndzove halusky si da clovek obcas, no kolega (prekonal nabeh na rakovinu hrubeho creva) vravel, ze lekari mu vraveli o tom, ze bryndza je biologicky zazrak a ze pravidelna konzumacia neuveritelne zlepsuje travenie. Tak asi posledny rok si kupujem domov jedno alebo dva tie klbka zabalene v drievku za tyzden, a travi mi neuveritelne, citim sa lahko. Je to asi najlepsia vec co sa tyka stravy za posledne roky.
A co sa tyka vahy, od tohtorocneho maja som uz aj zacal bike striedat s behanim (kedze za rok islo dole 10 kilo, tak som si to uz mohol dovolit na moje kolena), a mam asi najlepsiu kondicku aku som kedy mal, a zaroven mam pocit, ze toho sa uz budem drzat asi navzdy. Povedal by som aj to, ze ked si clovek zvykne chodit aj ked je chladnejsie, tak sa mu aj dost zlepsi imunita.
Este co sa tyka temy, neviem preco, ale v lete mi maso moc nechuti, takze cez leto jem malo masa a skor si robim obrovske salatove misy, do ktorych vymackam jeden alebo dva citrony. Toto jem velmi casto aj teraz bezne ked pridem vecer domov, takze po siestej uz ziadne prezieranie, skor take jednohubky.
Naposledy upravil(a) demsky dne 15 říj 2011 10:40, celkem upraveno 1 x.
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
Tak jasně že když toho budeš jíst metrák tak se to někam vejít musíBrooklyn / juanita juarez píše:
jasne, nezpochybnuju, ze rafinovanej cukr je neco jinyho, ale porad energeticka hodnota je absolutni udaj, kterej se zdravym ucetnictvim neda nejak obejit. s ovocem dostane clovek balastni latky, diky kterejm je dyl sytej a tak dal -- ale energie je porad energie a porad nikde nevidim kauzalitu - jim ovoce -- stanu se / zustanu hubenym. zatim tu mame jen kauzalitu odvozenou anekdoticky ('jeste jsem nevidel, ze by...'), pripadne silou presvedceni ('troufl bych si tvrdit, ze...'). no a to jak vis v krutoprisny debate ezone neobstoji.


Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
Ak mas zdravy zivotny styl, tak chleba/rizky/zakusky nie su ziadnym problemom (pokial sa stravujes vyvazene), pretoze telo energiu spali a potrebne ziviny si necha. Zvysok sa z tela vyluci v podobe velkej a malej potrebyIvo píše: Tak jasně že když toho budeš jíst metrák tak se to někam vejít musíNo ale když porovnáme objemový energetický obsah třeba kila jablek a kila zákusků/řízků/šlehačky/koláčků/chleba apod., tak to moc podobné není

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
jen poznamenam, ze u sacharidu a bilkovin plati jedno, ne tolik znamy pravidlo, tykajici se pocitani prijmu / vydeje energie. jestlize telo prijatou energii z bilkoviny nebo sacharidu nevyuzije, pri transformaci na tuk pak spali nejakou procentualni cast z toho mnozstvi ukladany energie (myslim, ze je to hodnota nekde kolem 20%). bohuzel to nemuzu nikde dohledat. myslim, ze se tomu rika slepe kalorie, nebo tak nejak.
zminuju to proto, abych upresnil, ze kdyz nekdo bude cerpat dejme tomu 2MJ energie jen z cukru, ze to neni to samy, jako kdyz bude cerpat 2MJ z tuku, v pripade, ze tu energii nespotrebuje.
zminuju to proto, abych upresnil, ze kdyz nekdo bude cerpat dejme tomu 2MJ energie jen z cukru, ze to neni to samy, jako kdyz bude cerpat 2MJ z tuku, v pripade, ze tu energii nespotrebuje.
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
bassline: problem tech rizkzü a zakusku neni, ze by je clovek nestravil nebo z nich nutne tloustnul. Pokud sportujes tak mas rychlejsi metabolismus a rychle vstrebas vsechno. Problem je pri traveni techhle jidel dostava telo vic zabrat - jatra, plice, ledviny, zaludek.....v kloubech, slachach se ti uklada odpad - pomalu a nenapadne. Tohle ve triceti nepostrehnes, ale v padesati jo.
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
peteness: ale v malych (primeranych) mnozstvach je to vdaka dobremu zdravotnemu stylu zanedbatelne si myslim.
Podla mna je ale celkom dolezite aj pocuvat svoje chute. Nemyslim teraz chorobnu zavislost na nejakom jedle. Ale v pripade vyvazenej stravy neignorovat to, na co ma tvoje telo prave chut. Ak citis potrebu si dat z nejakeho druhu jedla (kludne aj nieco co je podla Iva "nezdrave") a s tym jedlom to neprehanas, tak to podla mna tvojmu telu len pomoze. V letnych mesiacoch mam ja osobne viacej chut na lahku stravu - vela stavnateho ovocia, zeleninove salaty, ryza, atd.. Citim sa sviezejsie a vitalnejsie. Zaroven sa telo zasobi vitaminmi na zimne krizove obdobie. Naopak, v zimnych mesiacoch mam chut skor na "tazsiu" stravu, v ktorej je viac tuku a viacej zasyti. Ak by som mal jest celu zimu len zeleninu a ovocie, citil by som sa slaby a bez energie.
Ja myslim ze tymi vedeckymi faktami, co ake jedlo obsahuje sa zaoberate az moc. Sami vedci v tom nemaju rovnake nazory a mnohokrat sa to lisi. Su urcite fakty nezpochybnitelne, ktore proste platia. Ale je aj vela takych, kde sa nazory rozchadzaju.
Nacuvat svojej chuti, vyvazene sa stravovat a zdravy zivotny styl. Toto je podla mna cesta ku zdraviu.
Viac uz nemam co k tomuto tematu povedat, takze koncim s diskusiou a vela stastia
Podla mna je ale celkom dolezite aj pocuvat svoje chute. Nemyslim teraz chorobnu zavislost na nejakom jedle. Ale v pripade vyvazenej stravy neignorovat to, na co ma tvoje telo prave chut. Ak citis potrebu si dat z nejakeho druhu jedla (kludne aj nieco co je podla Iva "nezdrave") a s tym jedlom to neprehanas, tak to podla mna tvojmu telu len pomoze. V letnych mesiacoch mam ja osobne viacej chut na lahku stravu - vela stavnateho ovocia, zeleninove salaty, ryza, atd.. Citim sa sviezejsie a vitalnejsie. Zaroven sa telo zasobi vitaminmi na zimne krizove obdobie. Naopak, v zimnych mesiacoch mam chut skor na "tazsiu" stravu, v ktorej je viac tuku a viacej zasyti. Ak by som mal jest celu zimu len zeleninu a ovocie, citil by som sa slaby a bez energie.
Ja myslim ze tymi vedeckymi faktami, co ake jedlo obsahuje sa zaoberate az moc. Sami vedci v tom nemaju rovnake nazory a mnohokrat sa to lisi. Su urcite fakty nezpochybnitelne, ktore proste platia. Ale je aj vela takych, kde sa nazory rozchadzaju.
Nacuvat svojej chuti, vyvazene sa stravovat a zdravy zivotny styl. Toto je podla mna cesta ku zdraviu.
Viac uz nemam co k tomuto tematu povedat, takze koncim s diskusiou a vela stastia

Naposledy upravil(a) bassline dne 14 říj 2011 13:20, celkem upraveno 1 x.
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
na rafinovanej sacharoze nie je nic zleho, prakticky okamzite sa rozlozi v zaludku na glukozu a fruktozu, co su perfektne neskodne cukry... na cukre vadi kvantita, nie kvalita. ze mame v riadnej strave oblubene vyrobky, ktore su NECHUTNE presladene oproti prirodnym zdrojom jednoduchych cukrov. trebars kava s 2 lyzickami cukru subjektivne vobec nechuti sladko, ale pritom obsahuje skoro tolko isto cukru ako hroznovy must, ktory chuti extremne sladko, koli obsahu organickych kyselin, ktore zosilnuju sladku chut. cize staci vynechat cukor v kave ako takmer zbytocne vylepsenie a hned je o 10g cukru menej.
-
- Profesionál
- Příspěvky: 3559
- Registrován: 06 úno 2005 01:03
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
biscuit píše:jen poznamenam, ze u sacharidu a bilkovin plati jedno, ne tolik znamy pravidlo, tykajici se pocitani prijmu / vydeje energie. jestlize telo prijatou energii z bilkoviny nebo sacharidu nevyuzije, pri transformaci na tuk pak spali nejakou procentualni cast z toho mnozstvi ukladany energie (myslim, ze je to hodnota nekde kolem 20%). bohuzel to nemuzu nikde dohledat. myslim, ze se tomu rika slepe kalorie, nebo tak nejak.
zminuju to proto, abych upresnil, ze kdyz nekdo bude cerpat dejme tomu 2MJ energie jen z cukru, ze to neni to samy, jako kdyz bude cerpat 2MJ z tuku, v pripade, ze tu energii nespotrebuje.
jj, ale v tomhle pripade se bavime o monosacharidech - ivo tvrdi (aspon tak to chapu), ze ty prijaty z ovoce jsou nejakym zpusobem zdravejsi (dokonce ze po nich nemuzes ztloustnout) oproti rafinovanejm monosacharidum treba v zakuscich. a doklada se to anekdotickym dukazem, ze ovocny raw foodari nejsou nikdy tlusty. takze vytvareni neexistujicich souvislosti.
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
jo tomu rozumim
ja to dal jen na okraj diskuze..
problem tech zakusku navic, oproti tomu ovoci, je dle me hlavne tuk. samozrejme, ze cukru tam bejva nekdy kvanta, ale precejen tuk je dvakrat kalorictejsi nez sacharid a kdyz si predstavim kolik masla, nebo oleje se dava do sladkosti, tak se mi dela soufl

problem tech zakusku navic, oproti tomu ovoci, je dle me hlavne tuk. samozrejme, ze cukru tam bejva nekdy kvanta, ale precejen tuk je dvakrat kalorictejsi nez sacharid a kdyz si predstavim kolik masla, nebo oleje se dava do sladkosti, tak se mi dela soufl

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
oj oj - to je asi jediná věc, na které se shodují úplně všichni lékaři, odborníci na výživu atd. , že totiž sacharoza (v podobě rafinovaného řepného cukru atd.) je jednou z nejvíce devastujících ingrediencí pro člověka vůbec, v mnoha v směrech ... nebudu to ted rozvádět, to snadno najdeš všudekexik píše:na rafinovanej sacharoze nie je nic zleho, prakticky okamzite sa rozlozi v zaludku na glukozu a fruktozu, co su perfektne neskodne cukry...
http://www.globalhealingcenter.com/refi ... f-all.html
http://naturalbias.com/how-sugar-can-ruin-your-life/
atd atd
Kromě toho je bílý cukr jedna z nejsilnějších návykových drog vůbec ... (vím i z vlastní zkušenosti...)
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
v tom je prave hacik, lekari. lekar nie je odbornik, na biochemii spal a o molekularnej biologii vie len to co mu navravia predavaci liekov. a najhanebnejsi lekari zo vsetkych su ti co sedia vo who. odtial pochadzaju tazkey stravovacie klamstva ako
1. stuzene tuky su zdrave a podporuju znizenie pocetnosti infarktov, lebo neobsahuju cholesterol. realita: obsahuju parafiny (ktore vznikaju uplnou redukciou mastnych kyselin), ktore sposobuju ucpanie ciev daleko spolahlivejsie ako cholesterol. tiez obsahuju stopy hydrogenacnych katalyzatorov, cize niklu, rodia a paladia
2. sol zvysuje krvny tlak. realita: sol je pre cloveka so zdravymi oblickami, ktory pije vodu, uplne neskodna, bez ohladu na jeho tlak ci stav kardiovaskularneho systemu. NaCl ma renalnu clearance nulteho poriadku a vsetka sol ktora je navyse oproti fyziologickemu obsahu, sa okamzite vyluci bez spotreby energie. zariadi to stary dobry kamarat osmoticky tlak
3. tuky su nebezpecna sucast stravy, lebo sposobuju obezitu. realita: kilo slaniny obsahuje polovicu kalorii oproti kilu sucheho chleba.
4. zivocisne tuky su najnebezpecnejsia potrava vobec. realita: eskimaci jedia IBA zivocisne tuky a bielkoviny a patria k najzdravsej populacii vobec. to ani nehovorim o pretlstlych grekoch, ktori akosi napriek vsetkym stravovacim zlozvykom odmietaju podliehat infarktom podla zabehnutych tabuliek v usa
5. surova zelenina je zdrava. realita: spusta zeleniny obsahuje v surovom stave toxicke latky (brokolica, kalerab, fazula, nedozrete paradajky), ktore sa varom rozkaldaju. karoten zo surovej mrkvy je pre telo nestravitelny, takisto z uvarenej, pokial sa varila bez tuku.
a tak sa da pokracovat do aleluja
zaklad zdraveho zivota nie je v strave, ale v tom, ako zijeme.
1. stuzene tuky su zdrave a podporuju znizenie pocetnosti infarktov, lebo neobsahuju cholesterol. realita: obsahuju parafiny (ktore vznikaju uplnou redukciou mastnych kyselin), ktore sposobuju ucpanie ciev daleko spolahlivejsie ako cholesterol. tiez obsahuju stopy hydrogenacnych katalyzatorov, cize niklu, rodia a paladia
2. sol zvysuje krvny tlak. realita: sol je pre cloveka so zdravymi oblickami, ktory pije vodu, uplne neskodna, bez ohladu na jeho tlak ci stav kardiovaskularneho systemu. NaCl ma renalnu clearance nulteho poriadku a vsetka sol ktora je navyse oproti fyziologickemu obsahu, sa okamzite vyluci bez spotreby energie. zariadi to stary dobry kamarat osmoticky tlak
3. tuky su nebezpecna sucast stravy, lebo sposobuju obezitu. realita: kilo slaniny obsahuje polovicu kalorii oproti kilu sucheho chleba.
4. zivocisne tuky su najnebezpecnejsia potrava vobec. realita: eskimaci jedia IBA zivocisne tuky a bielkoviny a patria k najzdravsej populacii vobec. to ani nehovorim o pretlstlych grekoch, ktori akosi napriek vsetkym stravovacim zlozvykom odmietaju podliehat infarktom podla zabehnutych tabuliek v usa
5. surova zelenina je zdrava. realita: spusta zeleniny obsahuje v surovom stave toxicke latky (brokolica, kalerab, fazula, nedozrete paradajky), ktore sa varom rozkaldaju. karoten zo surovej mrkvy je pre telo nestravitelny, takisto z uvarenej, pokial sa varila bez tuku.
a tak sa da pokracovat do aleluja
zaklad zdraveho zivota nie je v strave, ale v tom, ako zijeme.