Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
Uz jsem dlouho do tohodle threadu nepsal a prekvapilo me, potesilo, ze pořád se to tu řeší. Já sem ted na tom taky tak, že po dvou letech klasického veganství jsem 7 měsíců na vitarianství, raw vegan, syrové kytky. A lepší zdraví, energii, pocity, vervu a sebevědomí jsem v životě neměl. Resi se to tu, tak me napadlo sem postnout příspěvek, co jsem psal ve vegetarianskem auditku na nyxu pred mesicem, jako vlastní zkušenost.
Ja sem na raw přes půl roku, tak z 90% procent (předtim 2 roky vegan klasik) a běžná vega strava už mi přijde jako zbytečná ztráta času, energie a zdraví. Pořád něco ohřívat, jíst tovární věci, nebo si to denaturovat doma. Pro mě osobně by to byl krok zpět ve vývoji těla i ducha vrátit se zase k vaření. Navíc ta praktická věc... U nás je hodně malá nabídka konvenčních veganských potravin. Ale stánek se zeleninou a ovocem je všude.
Vegansky jsem zacal jist kvuli moralce a bylo mi celkem jedno jestli to je zdravé nebo ne. Pak jsem videl film http://www.csfd.cz/film/267508-na-jidle-zalezi/ tady je online http://dokumentarni.tv/zdravi/na-jidle- ... od-matters a zacal jsem si o raw zjistovat info, číst všechno možné, treba knihy Normana walkera http://sk2.goo.cz/download/index.htm , koukat na videa soucasnych raw veganu a prislo mi fajn to aspon zkusit, kdyz tolik lidí vypadá skvěle a cítí se skěle na raw, tak je i možnost, že to celé nemusí být úplně blbost a preci si kdykoliv v budoucnu muzu dojit koupit třeba topinkovač.
No a mam daleko vice energie, necitim se unavenej, spím méně, jídlo strávené hned. Navíc po detoxikaci, pročištění těla, se jídlo zužitkuje víc, nepřijde mě ze bych daval nejak znatelne vic penez za jídlo. A me osobne takovej energizující vybrující pocit v těle, celodení nabuzení na nějakou činost vyhovuje víc, než si po obede dát oraz a tu energii dávat na trávení vařených věcí.
Ty benefity me prijdou daleko vetsí nez vklady. Proste není problem, at si kazdej, kdo myslí ze by na tom neco mohlo být, zjisti dostatecny info, zkusí to třeba na dva mesice a pak se klidne zase vrátí ke svému, kdyz to nebude ono. Nebo si může říct, že je to blbost, nebo že by to nezvládl a předem to zavrhnout, aby nemusel menit svoje stravovaci navyky. a nebo to taky skutečně může být blbost, třeba to funguje jen někomu, nebo všichni lidi na raw kecají. Jak uz bylo zmineno, na kazdou vec existuje deset protinázorů. Me osobne vyhovuje se o vecech presvedcit a pak je zavrhnout, nebo praktikovat.
Ja sem na raw přes půl roku, tak z 90% procent (předtim 2 roky vegan klasik) a běžná vega strava už mi přijde jako zbytečná ztráta času, energie a zdraví. Pořád něco ohřívat, jíst tovární věci, nebo si to denaturovat doma. Pro mě osobně by to byl krok zpět ve vývoji těla i ducha vrátit se zase k vaření. Navíc ta praktická věc... U nás je hodně malá nabídka konvenčních veganských potravin. Ale stánek se zeleninou a ovocem je všude.
Vegansky jsem zacal jist kvuli moralce a bylo mi celkem jedno jestli to je zdravé nebo ne. Pak jsem videl film http://www.csfd.cz/film/267508-na-jidle-zalezi/ tady je online http://dokumentarni.tv/zdravi/na-jidle- ... od-matters a zacal jsem si o raw zjistovat info, číst všechno možné, treba knihy Normana walkera http://sk2.goo.cz/download/index.htm , koukat na videa soucasnych raw veganu a prislo mi fajn to aspon zkusit, kdyz tolik lidí vypadá skvěle a cítí se skěle na raw, tak je i možnost, že to celé nemusí být úplně blbost a preci si kdykoliv v budoucnu muzu dojit koupit třeba topinkovač.
No a mam daleko vice energie, necitim se unavenej, spím méně, jídlo strávené hned. Navíc po detoxikaci, pročištění těla, se jídlo zužitkuje víc, nepřijde mě ze bych daval nejak znatelne vic penez za jídlo. A me osobne takovej energizující vybrující pocit v těle, celodení nabuzení na nějakou činost vyhovuje víc, než si po obede dát oraz a tu energii dávat na trávení vařených věcí.
Ty benefity me prijdou daleko vetsí nez vklady. Proste není problem, at si kazdej, kdo myslí ze by na tom neco mohlo být, zjisti dostatecny info, zkusí to třeba na dva mesice a pak se klidne zase vrátí ke svému, kdyz to nebude ono. Nebo si může říct, že je to blbost, nebo že by to nezvládl a předem to zavrhnout, aby nemusel menit svoje stravovaci navyky. a nebo to taky skutečně může být blbost, třeba to funguje jen někomu, nebo všichni lidi na raw kecají. Jak uz bylo zmineno, na kazdou vec existuje deset protinázorů. Me osobne vyhovuje se o vecech presvedcit a pak je zavrhnout, nebo praktikovat.
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
hezky napsany.. ale moc me zajima, jakej mas treba jidelnicek, ja si to popravde neumim vubec predstavit se takhle stravovat dlouhodobe. pripravujes si nejaky jidla, nebo jis vsechno tak jak je?
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
Tak to je skvělé, gratuluju ... půl roku se mi to zatím nepodařilo, i když je jasné že je to ideální stav ...
biscuit: možností co jíst je nepřeberně , v nejrůznějších variantách, kombinacích, jednodušších i složitějších úpravách ...
návodů, receptů, tipů je nekonečně mnoho, námatkou třeba:
http://www.thebestofrawfood.com/
nebo české receptíky: http://vitakucharka.blog.cz/
atd.
Fakt je, že když člověk nějakou chvíli jí přirozené živé jídlo, jednak se cítí jako nikdy předtím a když se náhodou dostane k něčemu "normálnímu", k nějaké běžné průmyslové nebo vařené pochutině, tak naplno cítí jak je to uzemnující, umělé, neživé ... všechny teoretické diskuse stranou, vlastní zkušenost je něco úplně jiného ...
biscuit: možností co jíst je nepřeberně , v nejrůznějších variantách, kombinacích, jednodušších i složitějších úpravách ...
návodů, receptů, tipů je nekonečně mnoho, námatkou třeba:
http://www.thebestofrawfood.com/
nebo české receptíky: http://vitakucharka.blog.cz/
atd.
Fakt je, že když člověk nějakou chvíli jí přirozené živé jídlo, jednak se cítí jako nikdy předtím a když se náhodou dostane k něčemu "normálnímu", k nějaké běžné průmyslové nebo vařené pochutině, tak naplno cítí jak je to uzemnující, umělé, neživé ... všechny teoretické diskuse stranou, vlastní zkušenost je něco úplně jiného ...
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
me ale hlavne zajima, jestli resite nejaky veci ohledne slozeni stravy - myslim vyzivove hodnoty (bilkoviny, tuky..)
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
jo jo .. tez sme boli v sobotu na prirodzenej husacine .. a vsetci sme sa citili , ako nikdy pred tym ..
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
Sonority: Gartuluju, ze takhle drzis. Taky me zajima to co Biscuita. Ale hlavne jaky mas denni rezim stravovani, nejaky priklad denniho jidelnicku. Delal jsem dva tydny detoxikaci a ted asi tyen pokracuju v konzumaci syroveho, ovoce ani moc nejim spis zeleninu. To uz jsem ale skoro vyhradne jedl syrovou tak dva roky. Kombinuju to ale s varenyma bramborama nebo ryzi aspon jednou denne.
Stezejni vec mi prijde, jestli se u toho da treba sportovat nebo nejaky narazovy stres zvladat, kdyz prijde, jestli mi rozumis. Proste kdyz musis vybocit ze zabehaneho rezimu.
Stezejni vec mi prijde, jestli se u toho da treba sportovat nebo nejaky narazovy stres zvladat, kdyz prijde, jestli mi rozumis. Proste kdyz musis vybocit ze zabehaneho rezimu.
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
Podle mého názoru jsou všechny tyhle teorie kolem bílkovin, tuků atd a jejich předepsaných dávkách jen čistě akademické "vědecké" spekulace, které nemají s reálným životem moc společného ... a nad kterými se příroda a tvorové v ní mohou jen pousmát (pěkně to bylo vystiženo v citátu z Lysebethovy knížky co sem před časem dával Peteness). Osobně bych se tím nějak moc nezatěžoval ... podstatné jsou vnitřní vjemy a pocity, které se navíc velmi prohlubují a zjemnují, čím více přirozené stravy člověk přijímá ..
Tyhle hry s bílkovinami atd se objevují občas i raw stravě, nejznámější je asi dieta 80/10/10 (podle Dr. Douglase Grahama) 80% sacharidů, 10% bílkovin 10% tuků
http://foodnsport.com/shop/books/the-80-10-10-diet.php
http://www.everydiet.org/diet/80-10-10-diet
Atleti, vytrvalci a spol si nad touto dietou velmi libují
Tyhle hry s bílkovinami atd se objevují občas i raw stravě, nejznámější je asi dieta 80/10/10 (podle Dr. Douglase Grahama) 80% sacharidů, 10% bílkovin 10% tuků
http://foodnsport.com/shop/books/the-80-10-10-diet.php
http://www.everydiet.org/diet/80-10-10-diet
Atleti, vytrvalci a spol si nad touto dietou velmi libují
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
biscuit: Já ten jídelníček nějak moc neřešil. Základem je u mě hodně ovoce, protože tělo jede na cukr a pak zelenina. Máme tady v holešovicích tržnici, vlastne nakupuju nejvíc tam. Delam hodně saláty, hodně čertsvý štávy, hodně smoothie, polévky. A taky namočený/naklíčený semínka, oříšky. Sem tam samozřejmě i nějaký ty vařený věci, hlavně když je v tom sociální aspekt, přátele a tak. A taky občas alkohol a při hraní na podiu cigára/tabák. Nutno ale říct, že právě tabák mě po dvou měsících na syrovém přestal sám od sebe chutnat a už teda kouřím jen při hraní.
Většinou jím ale věci jen tak, ono to po čase aspon u me prislo uz jako samozrejme a chutné. A tech receptů je vsude hodně. Treba jsem chtel nejakou rajcatovou polívku, zadal jsem na youtube raw tomato soup a hned me vyjelo tohle http://www.youtube.com/watch?v=Oj6p2v5-Hus vitálni, energií nabitý chlapík, hodně i motivační aspekt v tech videích má. Po nějaké době mě už začala chutnat třeba jen samotná, pár hodin namočená nevařená pohanka, bez čehokoliv ostatního. Treba v mléce je nějak 3 gramy bílkovin, v mase 25g a ve slunecnicovém semínku nebo čočce 25g taky.
Pete ness: Obecne se takhle stravují sportovci, kulturisti, viz treba tohle http://www.youtube.com/watch?v=_IlgWnwgEak ale zda jen tak nárazově má člověk energii a sílu na něco, to nevím. Já třeba bez jakéhokoliv cvičení zvádnu 10 shybů na hrazdě (tady todle http://www.youtube.com/watch?v=5HY9UkgwNY0 mimochodem tenhle chlapik je taky vitarian). A když to trénuju, tak třeba po týdnu zvládnu během půl hodiny 3 série po 14ti shybech. Spíš to poznám tak nějak bezprostředně, na vařeném jídle se mi jede na kole nějak normálně jak dycky a po syrovém se mi jede daleko líp, samo od sebe zrychluju a neunavím se do kopce a tak, subjektivne to poznam, mám chut jet rychleji.
Pytkin: prirodzenej husacine? Husacina ja husa? Mozna to jen spatne chápu, me by osobne ve spojitosti s vitarianstvim prislo, ze by se taková husa mela jíst tak, ze proste jen tak jde po svete husa, dělá si co se jí zrovná zlíbí, žije si přirozeně (idealne bez domestikace) a ted přijde clovek a rekne si, mam chut/hlad na husu, skočí po ní, nebo ji nějak prostě uloví a sní, zakousne se do ní, to co mu chutná sní rovnou a to co mu nechutná, tak nechá mrchožroutům. Mě to tak napadlo, že pakliže je člověk opravdu masožravec a ne mrchožrout, tak by to takhle mohlo fungovat. Ale vetsinou se to jí tak, že je to tepelně zpracovane, úhledně naporcované, bez známky původu, osolené, okořeněné. A syrové, právě zabité, bez soli, bez koření, to právě moc lidem nechutná, idkyž to nedává smysl. Když si dám rajče tak mi chutná tak jak je, naopak po utržení je nejčerstvější a i z pohledu klasické stravy je to to nejvíc hodnocéné lidma, ta čerstvost. Ale tohle je jen taková bezprostřední úvaha.
Většinou jím ale věci jen tak, ono to po čase aspon u me prislo uz jako samozrejme a chutné. A tech receptů je vsude hodně. Treba jsem chtel nejakou rajcatovou polívku, zadal jsem na youtube raw tomato soup a hned me vyjelo tohle http://www.youtube.com/watch?v=Oj6p2v5-Hus vitálni, energií nabitý chlapík, hodně i motivační aspekt v tech videích má. Po nějaké době mě už začala chutnat třeba jen samotná, pár hodin namočená nevařená pohanka, bez čehokoliv ostatního. Treba v mléce je nějak 3 gramy bílkovin, v mase 25g a ve slunecnicovém semínku nebo čočce 25g taky.
Pete ness: Obecne se takhle stravují sportovci, kulturisti, viz treba tohle http://www.youtube.com/watch?v=_IlgWnwgEak ale zda jen tak nárazově má člověk energii a sílu na něco, to nevím. Já třeba bez jakéhokoliv cvičení zvádnu 10 shybů na hrazdě (tady todle http://www.youtube.com/watch?v=5HY9UkgwNY0 mimochodem tenhle chlapik je taky vitarian). A když to trénuju, tak třeba po týdnu zvládnu během půl hodiny 3 série po 14ti shybech. Spíš to poznám tak nějak bezprostředně, na vařeném jídle se mi jede na kole nějak normálně jak dycky a po syrovém se mi jede daleko líp, samo od sebe zrychluju a neunavím se do kopce a tak, subjektivne to poznam, mám chut jet rychleji.
Pytkin: prirodzenej husacine? Husacina ja husa? Mozna to jen spatne chápu, me by osobne ve spojitosti s vitarianstvim prislo, ze by se taková husa mela jíst tak, ze proste jen tak jde po svete husa, dělá si co se jí zrovná zlíbí, žije si přirozeně (idealne bez domestikace) a ted přijde clovek a rekne si, mam chut/hlad na husu, skočí po ní, nebo ji nějak prostě uloví a sní, zakousne se do ní, to co mu chutná sní rovnou a to co mu nechutná, tak nechá mrchožroutům. Mě to tak napadlo, že pakliže je člověk opravdu masožravec a ne mrchožrout, tak by to takhle mohlo fungovat. Ale vetsinou se to jí tak, že je to tepelně zpracovane, úhledně naporcované, bez známky původu, osolené, okořeněné. A syrové, právě zabité, bez soli, bez koření, to právě moc lidem nechutná, idkyž to nedává smysl. Když si dám rajče tak mi chutná tak jak je, naopak po utržení je nejčerstvější a i z pohledu klasické stravy je to to nejvíc hodnocéné lidma, ta čerstvost. Ale tohle je jen taková bezprostřední úvaha.
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
To je myslím dost podstatná otázka: věci , které jsou v původní podobě člověku odporné, v podstatě nejedlé (např. husa) a jsou poživatelné jen po intenzivních a extrémních komplexních upravách (s ne moc dobrými druhotnými efekty na zdraví) - je to (prostou úvahou) potrava vhodná a přirozená pro člověka ?Sonority píše: Pytkin: prirodzenej husacine? ze proste jen tak jde po svete husa, dělá si co se jí zrovná zlíbí, žije si přirozeně (idealne bez domestikace) a ted přijde clovek a rekne si, mam chut/hlad na husu, skočí po ní, nebo ji nějak prostě uloví a sní, zakousne se do ní, to co mu chutná sní rovnou a to co mu nechutná, tak nechá mrchožroutům. Mě to tak napadlo, že pakliže je člověk opravdu masožravec a ne mrchožrout, tak by to takhle mohlo fungovat. Ale vetsinou se to jí tak, že je to tepelně zpracovane, úhledně naporcované, bez známky původu, osolené, okořeněné. A syrové, právě zabité, bez soli, bez koření, to právě moc lidem nechutná, idkyž to nedává smysl. Když si dám rajče tak mi chutná tak jak je, naopak po utržení je nejčerstvější a i z pohledu klasické stravy je to to nejvíc hodnocéné lidma, ta čerstvost. Ale tohle je jen taková bezprostřední úvaha.
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
sonority: s tim varenim je to ale podle me trochu slozitejsi.. kdyby to zvirata umela, urcite by si taky varila a az po urcitym case by zase prisla na to, ze mozna na tom jidle cerstvym a syrovym neco je..
ivo: to neni uplne pravda, je to o zvyku. jim syrove maso a nemyslim, ze treba zrovna u ryb bych potreboval nejaky extremni dochucovani.. btw. jsme zas u toho, tu rejzi si taky uvarim, i kdyz chapu, ze se muze nechat dat namocit a naklicit.
ivo: to neni uplne pravda, je to o zvyku. jim syrove maso a nemyslim, ze treba zrovna u ryb bych potreboval nejaky extremni dochucovani.. btw. jsme zas u toho, tu rejzi si taky uvarim, i kdyz chapu, ze se muze nechat dat namocit a naklicit.
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
jo mne prisla absolutne prirodzena , ked lezala na tanieri ..Sonority píše: Pytkin: prirodzenej husacine? .
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
Jak tam dela tu raw polivku, vypada to pekne, ale tohle asi neni moje cesta. Vic mi chutna dat si rajce, poradne rozkousat, rozzvykat a pak zas to dalsi. Tomuhle moc sanci nedavam. Ale mas pravdu, ze nektere potraviny staci namocit. Treba cervena cocka je docela dobra a vyzivna. Nebo kdyz se mi chce, tak ji dam namocit tak na hodku a polovinu z toho uvarim (cervene cocce staci 5 minut vareni) a s micham to s tou jen namocenou. Bezvadne jidlo. K tomu samozrejme staci chroupat slunecnice a obcas zobnout mandle nebo vlasaky (ale ne moc).
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
jj, to beru, ze to s tim varenim nemam nejak podchycene, podložené, psal jsem to jako momentalni uvahu, svuj pocit. tyhle veci, zda je to přirozené či ne, zda maso clovek potřebuje či ne a podobně, to nějak v absolutní rovině neřeším. To je subjektivní, mluvím jen za sebe, žá já cítím, že ho nepotřebuju, ač vařené, tak syrové. Ale je možné že ho někdo jiný potřebuje, to nevylučuju, vím že nic nevím.
Pytkin: ok, beru, osobne me prijde, jako by ses temito prispevky sam jakoby chtel shazovat, ale muze to byt jen muj pocit, neber to prosim jako urážku, to určite nechci aby to tak vyznelo,
Pytkin: ok, beru, osobne me prijde, jako by ses temito prispevky sam jakoby chtel shazovat, ale muze to byt jen muj pocit, neber to prosim jako urážku, to určite nechci aby to tak vyznelo,
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
Není to jen tvůj pocit ...Sonority píše:
Pytkin: ok, beru, osobne me prijde, jako by ses temito prispevky sam jakoby chtel shazovat, ale muze to byt jen muj pocit, neber to prosim jako urážku, to určite nechci aby to tak vyznelo,
biscuit: obojí je cesta - jíst věci jak jsou, nebo i trochu "komponovat". A + B + C není prostým součtem těchto tří věcí ... vznikají úplně jiné "skladby"
Jednoduchý příklad: když třeba rozmixuješ, banán, jablko, trochu máku nebo oříšku, případně hrst rozinek, kapku citronové štávy apod. , tak je to ve výsledku (chutovém a pocitovém) něco uplně jiného než kdyby sis ty věci dal vedle sebe na talíř (což by taky bylo moc fajn). Apod.
Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA
sonority : ja ? zhadzovat ? vy tu pisete nazor jednej strany .. ja tej druhej .. ja tu len s udesom citam , a pozeram obrazky a nestiham sa divit , co vsetko su ludia schopny jest a tvaria sa , ze im to chuti .. tak sa snazim dialog trosku vyvazit .. nazov temy je X vs.Y .. neni to oslavna oda na pazitku ..