Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
Sonority
Příspěvky: 209
Registrován: 06 led 2005 11:50

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Sonority »

On ale ted Pytkin nic nepsal o tom, ze by to tak podle nej melo byt, jen se ptal na muj pocit a vyjadril svuj, ze mu to studene nechutna, nic vic. já když jsem poprvé měl polevku Gaspacho (studena syrová polevka z rajčat a dalších věcí) v době kdy jsem jedl zcela běžným způsobem, tak mi na tom nejvíc vadilo to, že je to studené. A že polévka má být přece teplá. Bylo mi to podáno klasisky pred hlavním jídlem. a možná kdyby mi bylo řečeno, že je to rajčatové smoothie jen tak prostě, tak by mi to nevadilo.
Jinak obecne mi teplé jídlo sem tam chybí, ta jeho teplota. Spíš ale ta rozmanitost, chut. Ale je to u mě asi o zvyku, že už to nejak neřeším. Nicméně závislost na vařeném jídle, tu pořád mám silnou a roste s chutí, beru vařené jídlo jako drogu, podobně jako alkohol, na které vzniká závislost, videl jsem i různá videa a teorie toto tvrzení podporující, ale chápu že takový postoj se už zdá hodně extrémní a vlastně je.

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Ivo »

To ano, je to určitá umělá závislost ...

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

Ivo píše:Podle mého názoru jsou všechny tyhle teorie kolem bílkovin, tuků atd a jejich předepsaných dávkách jen čistě akademické "vědecké" spekulace, které nemají s reálným životem moc společného ... a nad kterými se příroda a tvorové v ní mohou jen pousmát (pěkně to bylo vystiženo v citátu z Lysebethovy knížky co sem před časem dával Peteness). Osobně bych se tím nějak moc nezatěžoval ... podstatné jsou vnitřní vjemy a pocity, které se navíc velmi prohlubují a zjemnují, čím více přirozené stravy člověk přijímá ..

Tyhle hry s bílkovinami atd se objevují občas i raw stravě, nejznámější je asi dieta 80/10/10 (podle Dr. Douglase Grahama) 80% sacharidů, 10% bílkovin 10% tuků

http://foodnsport.com/shop/books/the-80-10-10-diet.php

http://www.everydiet.org/diet/80-10-10-diet

Atleti, vytrvalci a spol si nad touto dietou velmi libují :wink:
tady bych nesouhlasil -- zminujes vytrvalce. behavam maratonsky vzdalenosti a tam je "10" za tuky malo. vytrvalec potrebuje o hodne vic zasob tuku, protoze po vycerpani energie ze sacharidu (a to v maratonu urcite prijde) se bere energie z nich.

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

Ivo píše:Jak vlastně můžou všichni ti ostatní tvorové na zemi žít a mohli žít stamiliony let, když jim někdo neohříval jídlo ? :) Mně to přijde jen jako věc našeho zvláštního moderního (zlo)zvyku, ale jinak v podstatě docela nepřirozené a nesmyslné ... proč před jezením ohřívat jídlo na vysokou teplotu ? Začalo to v době ledové, kdy by to jinak nerozmrazili, ale pak se to nějak zvrhlo :)
mne v souvislosti s timhle a sonoritym napada otazka tahle: proc cinska medicina trva na tom, aby clovek nepozrel nic syrovyho. tohle je primer rozpor s 'raw', pricemz oba pristupy, aspon mi to prijde, si nesou podobnou nalepku uber-zdravyho zivotniho stylu.

Sonority
Příspěvky: 209
Registrován: 06 led 2005 11:50

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Sonority »

Brooklyn / juanita juarez píše:
Ivo píše:Jak vlastně můžou všichni ti ostatní tvorové na zemi žít a mohli žít stamiliony let, když jim někdo neohříval jídlo ? :) Mně to přijde jen jako věc našeho zvláštního moderního (zlo)zvyku, ale jinak v podstatě docela nepřirozené a nesmyslné ... proč před jezením ohřívat jídlo na vysokou teplotu ? Začalo to v době ledové, kdy by to jinak nerozmrazili, ale pak se to nějak zvrhlo :)
mne v souvislosti s timhle a sonoritym napada otazka tahle: proc cinska medicina trva na tom, aby clovek nepozrel nic syrovyho. tohle je primer rozpor s 'raw', pricemz oba pristupy, aspon mi to prijde, si nesou podobnou nalepku uber-zdravyho zivotniho stylu.
a to já právě uznávám, ten rozpor. Jedl jsem celej zivot normálně vařené a cítil jsem se normálně. Ted jím syrové a cítím se daleko lépe, tak v tom pokračuju a mluvím o tom. A je možné, že někdo jiný to má přesně naopak, je možné že právě vařené je to Ono, jak se to má dělat, alespon podle někoho jiného. To tak klidně může být. Píšu ty zkušenosti jen za sebe.

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Ivo »

Nechce se mi věřit že by "čínská" medicína odpírala lidem ovoce, čerstvou zeleninu atd. ...

Brooklyn: k tomu maratonu: http://www.loving-it-raw.com/eating-raw-food.html

http://www.rawrunner.co.uk/raw-food-8.htm

http://rawmarathon.blogspot.com/

http://vanboughner.com/2007/11/29/starting-a-log/
atd,

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22153
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Pytkin »

Ivo píše:Proč myslíš že by jídlo mělo být teplé ? (kromě toho že to tak jíš)
no ved uz som to pisal , ze som zistil , ze mi studene jedlo nechuti .. konkretne trebars to susi .. ryza mi nechuti studena .. i ked trebars dobry riezok s fajnovym chlebom a uhorka .. to je fajn ..


Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22153
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Pytkin »

sonority : takze si si zvykol na studene , a uz ti to nevadi ?

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Ivo »

Pytkine, ty mluvíš o uvařených vystydlých jídlech ... to je něco uplně jiného ... já mluvím o normálním jídle , tak jak ho najdeš v přírodě a jak ho všichni tvorové nacházejí ...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22153
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Pytkin »

ja sa povazujem za normalneho tvora a pecene kuratko ani husicku , pripadne reznik nenachadzam v prirode .. takze ho vyzadujem teple .. nemam dovod sa vzdavat tychto dobrot ..

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

Sonority píše:
Brooklyn / juanita juarez píše:
Ivo píše:Jak vlastně můžou všichni ti ostatní tvorové na zemi žít a mohli žít stamiliony let, když jim někdo neohříval jídlo ? :) Mně to přijde jen jako věc našeho zvláštního moderního (zlo)zvyku, ale jinak v podstatě docela nepřirozené a nesmyslné ... proč před jezením ohřívat jídlo na vysokou teplotu ? Začalo to v době ledové, kdy by to jinak nerozmrazili, ale pak se to nějak zvrhlo :)
mne v souvislosti s timhle a sonoritym napada otazka tahle: proc cinska medicina trva na tom, aby clovek nepozrel nic syrovyho. tohle je primer rozpor s 'raw', pricemz oba pristupy, aspon mi to prijde, si nesou podobnou nalepku uber-zdravyho zivotniho stylu.
a to já právě uznávám, ten rozpor. Jedl jsem celej zivot normálně vařené a cítil jsem se normálně. Ted jím syrové a cítím se daleko lépe, tak v tom pokračuju a mluvím o tom. A je možné, že někdo jiný to má přesně naopak, je možné že právě vařené je to Ono, jak se to má dělat, alespon podle někoho jiného. To tak klidně může být. Píšu ty zkušenosti jen za sebe.
zajimaly me spis vychodiska obou pristupu: kazdy smer ten svuj pristup (vsechno raw vs. vsechno tepelne upraveny) bere hodne rezolutne, a tak by me zajimala motivace -- proste cim to obhajuji a vysvetluji.

jinak gratuluju k dodrzovani raw, verim, ze to je energizujici.

Sonority
Příspěvky: 209
Registrován: 06 led 2005 11:50

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Sonority »

Ivo, Pytkin: já to tak pochopil, že mluví jen o teplotě jídla, ne o tepelné úpravě jako takové. Je pravda, ze už dřív mi třeba chutnala uvařená čočka odležená a studená. A ted bych třeba asi taky nejedl zelí, nebo jinou omáčku s knedlíkem studené, kdybych si ho dal, ale určitě teplé. Ale spíš už na to nemám ani chut, našel jsem si a zachutnalo mi spousta jídla syrové a protoze jsem je nikdy dřív ani nejedl vařené/teplé, tak mě nenapadá ani, že bych je měl jíst teplé.

Brooklyn / juanita juarez: Já to právě nemám stoprocentě, někdy si ujedu, nevydržím, ale v zásadě těch 90% syrového jo. Je pravda, ze tomu taky nerozumim, tomu ze dva tábory říkají dejme tomu neco úplně jiného a stojí si za tím. Moc o čínské medicíně nevím, vlastně nic. A je i třeba možné že kdybych o ní věděl tolik co o vitarianstvi a naopak o vitarianstvi nevedel nic, tak bych obhajoval cinskou medicinu a hanil vitarianstvi.
Konkrente duvody pro vitarianstvi jsou treba tady http://www.vitarian.cz/search.php?rsvel ... omhlmenu=3 v tech odkazech pod odstavcem. A zda je to fakt pravda to nevim, ale me je na tom dobre a verim v tomhle období zivota, ze to u me funguje.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22153
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Pytkin »

sonority : samozrejme som hovoril len o teplote jedla ...

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od Ivo »

Takže když si chceš dát třeba jabko, banán, rajče, oříšky, hrozny, nebo se napít vody, vína apod. tak si to ohřeješ ?

Odpovědět