Sak sme ludia, ne?
Tvorime spicku potravinoveho retazca, a to nie je moj vymysel. Clovek odkedy existuje je masozravec, tudiz konzumuje ine tvory /zvierata/. Ked mu nechuti moze sa ist napast na luku, kazdeho vec... Ale rozhodne sa nebudem proti sebe vlastnemu rysu - crte branit. Luds. traviaci system je tomu prisposobeny, co sa mu zoberie, to sa mu neskor vrati v podobe choroby, nejakej malfunkcnosti pripadne psychickej poruche. Ano, je faktom, ze maso a v nom kreatin a ine latky sposobuju do urcitej miery vplyv na testosteron a s nim spojene i agresivita v cloveku, ale od toho sme predsa ludia, ze mame najvacsi mozog a vedomie, cize sa vieme (podaktori
) kontrolovat. A praludia, ci iny homo sapiens, kvoli lovu potrebovali viac svalovej hmoty, agresivity aby nepokapali od hladu pripadne dokazali ubranit svoju skupinu a pod. Dnes... chcel by som vidiet nejakeho vegetariana ci nebodaj vegana kopat s krompacom alebo inak fyzicky makat, sak by sa pototo...
u ludi co fyzicky makaju, robotnici ci inak vykonni ludia, ja u nich nepoznam ziadneho vegetariana ci vegana. Len znami co maju sedavu pracu a 12h denne sedia na zadku.
Ale raz som na VS bol na brigade, dosiel chalan, ze bude so mnou prehadzovat vrecia s cementom... 25kg/vrecko. Ja som akurat dojedol bagetu
a chalanisko dojedlo nejake bylinky ci co to bolo a odkvacol po pol hodine... Funny priklad, ale je to mozno ukazka - fakt, ze urcite drviva vacsina veganov, vegetarianov nemaju vela fyzickej aktivity, nemaju fyz. pracu. Mozno sa mylim, ale pre mna pokym mi tento fakt niekto nevyvrati, je logicky.
Vegetarianov chapem, ok, nechuti im maso, nejedia ho. Vegani... to je pre mna 13ta komnata luds. mysle. To je podla mna nezdrave.
Tyranie zvierat, to je velmi tazke. Urcite odsudzujem ak ich testuju na deodoranty alebo ich ako kanadania utlcu na plazi. No ak sa na zvieratach testuje vakcina, nie som proti.
Toto personifikovanie a prenasanie luds. vlastnosti na zviera je podla mna prehnane... Nenarodil som sa ako kurca, takze si nemusim predstavovat ze ako mi je za tymi mrezami v klietke. Okrem toho, sliepka ci kura to nevnima. Brojler - kurca je vychovane za 3 tyzdne a ide na porazku, cpu do nich hormony aby rastli ano. Prenasanie luds. vlastnosti na chovne zvierata - t.j. prasce, byky, kravy, kurcata a pod., ale zvierata uzitkove, strazne, spolocenske a pod., tak tie si uz "zasluzia" viac-menej nejake prirovnania, a urcite i pravom, pretoze su inteligentnejsie a to je aj hlavny dovod preco su uzitkove, spolocenske atd.
Moj dedo u neho na chalupe chova byka. Uz asi 5x som bol vzdy na zabijacke. Zucastnil som sa toho a prilozil ruku k dielu, ako sa hovori. Prvy krat som bol vyvaleny... rozmyslal ako sa asi musel byk citit ked nas tam videl okolo neho... Odpoved je nijak, byk ci podobne zviera to nevnima ako my, ludia. Urcite znepokojene je, ale urcite to bytostne neriesi
Taliani zeru kone, konske klobasky... tak to by som nejedol, kone nie. Tie maju u mna ako zvierata akysi druh respektu, vnimaju o poznanie inak ako byk, krava, prasa a pod.