Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
EXCOM

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři VERSUS SLEPIČÁRNA

Příspěvek od EXCOM »

monoque píše:
cize aj ovce na salasi su podla tej tvojej definicie z ktorou sa ztotoznujes tyrane.. tiez su tyrane sliepky, prasce o ktore sa cely zivot stara farmarka na svojom dome, povolava veterinara ak su chore aby ich osetril, krmi ich atd.
o tomhle tady nikdo nemluvi, tady jde o velkochovy a masokombinaty..atp...
samozrejme ze ide podla definicie tyranie.. je ciernobiela a dogmaticka, naco sa tu budeme hrat..

takze tie zvierata ak teda vravis, ze tam nespadaju su spravodlivo zabite a zjedene..
mohol by si nam vysvetlit aky mas vlastne meter? respektive kolko?
lebo uz mam z tohoto tu naozaj gulas( sojovy )..

Adam

Příspěvek od Adam »

EXCOM píše:bolo by fajn ak by si si este raz precital, kto to napisal.. dendy to rozhodne nepisal, a to ze zle citas prispevky nie je nikoho chyba ale len tvoja...
Ale Dendy to tim Chuckem oštemploval, takže je to snad jeho názor ! A já odepisoval Dendymu, kvuli tomu sushi atd. :? Tomu Reaktoplazma nebylo na
jeho názory do zdi co napsat...

Jinak je fakt, že sem na Dendyho zbytečně vyjel , takže se omlouvám a beru zpět.

monoque

Příspěvek od monoque »

EXCOM píše:
monoque píše:
cize aj ovce na salasi su podla tej tvojej definicie z ktorou sa ztotoznujes tyrane.. tiez su tyrane sliepky, prasce o ktore sa cely zivot stara farmarka na svojom dome, povolava veterinara ak su chore aby ich osetril, krmi ich atd.
o tomhle tady nikdo nemluvi, tady jde o velkochovy a masokombinaty..atp...
samozrejme ze ide podla definicie tyranie.. je ciernobiela a dogmaticka, naco sa tu budeme hrat..

takze tie zvierata ak teda vravis, ze tam nespadaju su spravodlivo zabite a zjedene..
mohol by si nam vysvetlit aky mas vlastne meter? respektive kolko?
lebo uz mam z tohoto tu naozaj gulas( sojovy )..
nic takoveho sem nerekl,ale je rozdil, kdyz zvire beha po loukach, po dvorku a nebo je 30-40 dni sveho zivota na prostoru A4, lamou se ji nohy, protoze neunese svoji hmotnost, 2dny pred koncem ji odeberou ledviny a celych tech x dni nespi(snad citis ten rozdil)...popripade jsou hned zkraje zivota zabity v plynove komore se 100kami dalsich a umiraji treba 10,20 minut....

domaci chov je preci jen ohleduplnejssi,ale jak se tu jiz zminolo, nic to neresi...

Sonority

Příspěvek od Sonority »

EXCOM: jak jsem psal, vidim to podobne, jako v te definici co jsou postnul. Prave proto jsem napsal, ze to vidim podobne, aby jsi nemusel psat, ze te nezajima definice nekoho jineho, ale moje. Dava to snad uz tedy smysl, mozna jsem to nedostatecne vyjadril.

U zvirat ve velkochovech a v domacich chovech je situace odlisna to je pravda, ale v obou neni idealni.

sliepky, prasce o ktore sa cely zivot stara farmarka na svojom dome, povolava veterinara ak su chore aby ich osetril, krmi ich atd. - to je mozna malinko sentimentalni, nebo zidealizovane, nevim presne jak to nazvat, kdyztak pardon. Ale farmar se stara o zvirata a osetruje je jen pro to, aby je nakonec snedl, mel z nich nejaky prospech. Zvirata se dokazi v prirode uzivit sama prece. Dokazi zit bez zasahu cloveka, mnohdy jim zasah cloveka do jejich zivota neprospiva. Ale k tomu zda je i tohle tyrani, nechci z te otazky utikat. Muze se zdat pro cloveka s urcitym kvantem infa, vzdelanim, kulturou, filzofii, geografickou lokaci, vyznáním atd. atd (proste vliv okoli a tak) ze na urcite veci se dívá jinak. To je jasny. Nekomu nemusi pripadat omezovani svobody jako forma týrání. Ale ikdyby nebylo omezování svobody bráno jako týrání, pořád je to omezování svobody, coz je dle mého pohledu hodne špatná věc, zase si to muzeme predstavit na sobe, jak by nám bylo, kdyby jsme cely zivot byli zavreni v chlivku jako prase, nebo jako kralik v kleci, ktera by mela jen nekolikanasobek nasi plochy, ze by jsme mohli udelat dva kroky a dal uz cely zivot ne, prislo by nam ze nas nekdo tyra? U lidi bylo hloubeji v historii formou muceni! drzeni v male kleci, kde nemohli ani mit prirozenou polohou, nemohli vstat, nebo si lehnout. A kdyz je slepice v kleci, kde si nemuze ani roztahnout kridla, tak mi to prijde jako minimalne týrání, spíše tedy mučení. představte si sebe v té kleci, je to tak těžké? Povězte, jak by jste se opravdu cítili? kdyby vám nekdo navíc rikal, ze je to váš úděl, že máte chutné maso a tem kterí by se vás snazili hájet by se vysmíval?

Pokud ani tohle ti neprijde jako týrání, tak co obvyklé a zcela legální praktiky, jako sekání ocasů, rohů, zobáků, stříhání křídel, znásilnovani kvuli umelemu oplodneni, odebírání mládat matkám ihned po porodu, krádež mléka kravám která mají pro jejich telata (i ženy mají mléko pro své děti a jiste by technologicky nebyl problem z nich vyslechtit ženské masné či mléčné plemeno, které bude místo 800ml mléka denně vyrábět 4 litry denně a nebude schopno se ho samo zbavit!), zaziva rozsekání ci zplynování kohoutků a postizenych kurat?

demsky
Vybavení

Příspěvek od demsky »

ja si myslim aj to, ze je to aj o zivotnom style. napriklad som toho nazoru, ze moji stari rodicia, ako aj rodicia
zili nezdravo. dedo bol napriklad veduci potravin a maso udenin, chodil som s nim obcas aj na bitunok,
ked som to uvidel nazivo ako keby som sa presunul do stredoveku. ludia sa prezierali klobasami, kurcatami,
jedli same "kardiovaskularne" jedla.

myslim, ze teraz su ludia podstatne kultivovanejsi, kto chce, nech si kludne da kazdy den velku porciu masa
ale je toho podstatne viac na vyber, tak preco neskusit aj nieco ine?

kazdopadne by som ale napriklad kazdemu odporucal nieco ako ryzovu dietu aspon raz za 10 rokov,
aby potom v 50ke neplakal ze ma nalez na hrubom creve.

( http://leteckaposta.cz/578730675 )
Naposledy upravil(a) demsky dne 08 črc 2010 16:22, celkem upraveno 1 x.

rastis

Příspěvek od rastis »

Sonority píše:...znásilnovani kvuli umelemu oplodneni, odebírání mládat matkám ihned po porodu, krádež mléka kravám která mají pro jejich telata (i ženy mají mléko pro své děti a jiste by technologicky nebyl problem z nich vyslechtit ženské masné či mléčné plemeno, které bude místo 800ml mléka denně vyrábět 4 litry denně a nebude schopno se ho samo zbavit!...
Sonority - ked to cele takto chces hrotit, tak ak by si bol dosledny, nemal by si vobec co jest podla mna... alebo len synteticku laboratorne pripravenu potravu :)

Axerathix

Příspěvek od Axerathix »

Sonority a ostatny vegetariani: Takze vam ide o to aby sa tie zvierata netyrali. To je pekne, to sa mi paci a je tu humanne. Ale zvalovat to na vsetkych ludi, tak to nie je podla mna normalne a ak chcete este k tomu aby vsetci prestali jest maso, tak to je to iste ako prinutit prasa aby bolo v ohrade a atd.. Lenze je rozdiel to robit zvieratu a cloveku. Ja si myslim ze clovek je viac nez zviera, ale nehovorim ze by sa malo zvieratam ublizovat. Ale to neznamena ze ich teraz nebudem jest. Tie rastliny som spomenul preto, lebo ak by sme prestali jest maso tak spotreba rastlin bude este vacsia ako je teraz a to je to iste ako so zvieratami a sme tam kde sme skoncili. Zato ze sa nevieme vzit s rastlinami ako k zvieratam este neznamena ze necitia bolest, strach atd.. mimochodom v tom linku to je vsetko popisane.

dendy

Příspěvek od dendy »

ked ma raz niekto tuhy koren moze jest hocico (kuracie srcia, krky - jedny, kolienka s hribama) fajcit, pit, rozculovat sa a nervovat a nevyhynie.. vid nesmrtelny Majster Melisko :-)))

Sonority

Příspěvek od Sonority »

Je to prave ten vliv okoli. Pokud odmalicka zijeme v tom, ze to co delame kravam je spravne, je tezke si uvedomit, ze na to muze byt i jiny pohled. Je to mimo tema, ale otroctvi lidi taky pripadalo lidem dlouhou dobu jako samozrejmost. Ze zeny nemohli vlastnit majetek take. A za jiny nazor, kteremu pak v budoucnu bylo dano za pravdu, se i upalovalo. Argument ze je lepsi hodně zla protoze nejde pachat vůbec žádné zlo me neprijde jako efektivni. Kdyz je treba k zivotu potreba zlo, tak je prece vzdy lepsi méně zla než více zla.

tomy45

Příspěvek od tomy45 »

Sak sme ludia, ne?

Tvorime spicku potravinoveho retazca, a to nie je moj vymysel. Clovek odkedy existuje je masozravec, tudiz konzumuje ine tvory /zvierata/. Ked mu nechuti moze sa ist napast na luku, kazdeho vec... Ale rozhodne sa nebudem proti sebe vlastnemu rysu - crte branit. Luds. traviaci system je tomu prisposobeny, co sa mu zoberie, to sa mu neskor vrati v podobe choroby, nejakej malfunkcnosti pripadne psychickej poruche. Ano, je faktom, ze maso a v nom kreatin a ine latky sposobuju do urcitej miery vplyv na testosteron a s nim spojene i agresivita v cloveku, ale od toho sme predsa ludia, ze mame najvacsi mozog a vedomie, cize sa vieme (podaktori :-) ) kontrolovat. A praludia, ci iny homo sapiens, kvoli lovu potrebovali viac svalovej hmoty, agresivity aby nepokapali od hladu pripadne dokazali ubranit svoju skupinu a pod. Dnes... chcel by som vidiet nejakeho vegetariana ci nebodaj vegana kopat s krompacom alebo inak fyzicky makat, sak by sa pototo... :) u ludi co fyzicky makaju, robotnici ci inak vykonni ludia, ja u nich nepoznam ziadneho vegetariana ci vegana. Len znami co maju sedavu pracu a 12h denne sedia na zadku.
Ale raz som na VS bol na brigade, dosiel chalan, ze bude so mnou prehadzovat vrecia s cementom... 25kg/vrecko. Ja som akurat dojedol bagetu :) a chalanisko dojedlo nejake bylinky ci co to bolo a odkvacol po pol hodine... Funny priklad, ale je to mozno ukazka - fakt, ze urcite drviva vacsina veganov, vegetarianov nemaju vela fyzickej aktivity, nemaju fyz. pracu. Mozno sa mylim, ale pre mna pokym mi tento fakt niekto nevyvrati, je logicky.

Vegetarianov chapem, ok, nechuti im maso, nejedia ho. Vegani... to je pre mna 13ta komnata luds. mysle. To je podla mna nezdrave.

Tyranie zvierat, to je velmi tazke. Urcite odsudzujem ak ich testuju na deodoranty alebo ich ako kanadania utlcu na plazi. No ak sa na zvieratach testuje vakcina, nie som proti.
Toto personifikovanie a prenasanie luds. vlastnosti na zviera je podla mna prehnane... Nenarodil som sa ako kurca, takze si nemusim predstavovat ze ako mi je za tymi mrezami v klietke. Okrem toho, sliepka ci kura to nevnima. Brojler - kurca je vychovane za 3 tyzdne a ide na porazku, cpu do nich hormony aby rastli ano. Prenasanie luds. vlastnosti na chovne zvierata - t.j. prasce, byky, kravy, kurcata a pod., ale zvierata uzitkove, strazne, spolocenske a pod., tak tie si uz "zasluzia" viac-menej nejake prirovnania, a urcite i pravom, pretoze su inteligentnejsie a to je aj hlavny dovod preco su uzitkove, spolocenske atd.

Moj dedo u neho na chalupe chova byka. Uz asi 5x som bol vzdy na zabijacke. Zucastnil som sa toho a prilozil ruku k dielu, ako sa hovori. Prvy krat som bol vyvaleny... rozmyslal ako sa asi musel byk citit ked nas tam videl okolo neho... Odpoved je nijak, byk ci podobne zviera to nevnima ako my, ludia. Urcite znepokojene je, ale urcite to bytostne neriesi :-)
Taliani zeru kone, konske klobasky... tak to by som nejedol, kone nie. Tie maju u mna ako zvierata akysi druh respektu, vnimaju o poznanie inak ako byk, krava, prasa a pod.

tomy45

Příspěvek od tomy45 »

dendy píše:ked ma raz niekto tuhy koren moze jest hocico (kuracie srcia, krky - jedny, kolienka s hribama) fajcit, pit, rozculovat sa a nervovat a nevyhynie.. vid nesmrtelny Majster Melisko :-)))
JOOOO

Prestan fajcit, prestan pit, budes K-k-t ale FIT!!!! :mrgreen:

kurcacie srdcia mozem, fajcim, sem-tam pijem, rozculujem sa, nervujem - ale telo ma ist do hrobu zhumplovane, nie? : :wink:

Tudy

Re: Mrchožrouti versus pažitkáři

Příspěvek od Tudy »

dendy píše:hold vegetariansvto je urcita forma nabozenstva a tak ako kazde nabozestvo (casto vyrazne prepojene na new age dogmy) aj toto ma svojich fanatikov a extremistov... nic proti nikomu, proste konstatujem a tato debata mi to len potvrdila.
No vidíš a mě zase přijde, že byzznys s masem jiných obyvatel země, než je člověk, je jako hodně krutý náboženství...
Navíc hodně úspěšný, když si většina lidstva myslí, že je to tak v pořádku.
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

monoque píše: o tomhle tady nikdo nemluvi, tady jde o velkochovy a masokombinaty..atp...
Tak jak to je ? bojuje sa tu za prava zvierat ? alebo proti velkochovom a masokombinatom .. To je zasadna otazka ..

Tudy

Příspěvek od Tudy »

Pytkin píše:
monoque píše: o tomhle tady nikdo nemluvi, tady jde o velkochovy a masokombinaty..atp...
Tak jak to je ? bojuje sa tu za prava zvierat ? alebo proti velkochovom a masokombinatom .. To je zasadna otazka ..
Můžeš tu otázku upřesnit a rozepsat jak nesouvisí práva zvířat s jejich týráním???
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

tudy : no ci zabit slepicku na dvorku je v poriadku .. alebo aj to je tyranie ?

Odpovědět