Ach jo
V zadnym pripade netvrdim, ze jist maso = automaticky dobra strava. To, ze se drtiva vetsina populace "vyspelyho" sveta sveta stravuje blbe, to je bohuzel fakt. Clovek mel po vetsinu svy historie spis hlad, takze mu pochopitelne nejvic chutna vysokoenergeticka strava, aby mel zasoby ne zle casy.
To ze hafo deti neji maso, protoze je o nej (a ostatni bilkoviny)v kraji nouze nechme stranou, pojem kwashiorkor urcite znas. Pokud se koukneme do nasi stredoevropske historie tak maso byvalo u velke casti lidi k nedelnimu obedu a pres tyden hrach a kroupy. A to k zivotu staci vpohode. Zvysenym prisunem bilkovin se, mimo jine, vysvetluje "sekularni trend" - tedy ze lidi jsou vetsiho vzrustu, nez pred sto lety, zvysovani populace se ale zastavuje. Ted se dostavame na pole filozofie, co to vlastne znamena a jestli to je dobre nebo ne.
Jsem clovek, co ma pohled na svet skrz Evidence based medicine a s tim uz nic asi nehne. Ty priklady literatury, na ktery odkazujes vsude zminuji SPRAVNE SLOZENOU veg.stravu. A jsme u toho. Pokud to chces provozovat, tak tomu musis rozumet, jinymi slovy neni to vec pro nejsirsi verejnost. Otazka zdravi deti (nemocnost, alergie, to je komplexni vec, imunologie asi zacina trochu tusit, co a jak). Nadruhou stranu taky urcite najdes i literaturu, ktera vegetarianstvi u deti striktne odsuzuje, s tou jsem se setkaval casto. Nema cenu se navzajem tema stohama knih trumfovat.
Bohuzel kazdodenne sleduju, zodpovednejch rodicu je bohuzel mensina, spis svoje deti cpou sladkym a nasledky napr. na zubech (coz je moje parketa) jsou katastrofalni. Samozrejme masivni tlak reklamy, atd.
Lidsky zdravi malokoho zajima (co se deje treba v zubarine, konkretne myslim v materialech, to je misty des - firma stopi studii, ktera ukazuje, ze jejich matros vubec nefunguje a nekolik let ho vesele za tezky penize prodava...)
Respektuju tvuj nazor, ale mam svuj vlastni odlisnej(zabednenej:lol:). Myslim si, ze maso do stravy ditete proste patri. Pokud svym detem maso nedavas, podle me to proste neni uplne OK. Verim, ze ale rostlinnou/mlecnou bilkovinu jim dporavas v mire bohate. Omlouvam se ti, jestli jsem te nastval. Je to ostatne na dloooouhou debatu. Vegetarianstvi je podle me vec pro uzkou skupinu "hobbystu", ktere svym zpusobem fandim, ale s vyhradami a sam se chovam jinak (podle svyho nejlepsiho vedomi a svedomi)..