Profi záznam zvuku

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
orbis
Příspěvky: 206
Registrován: 05 zář 2007 14:45

Profi záznam zvuku

Příspěvek od orbis » 06 zář 2007 15:46

Ahoj.
Vím, že se asi ptám na věc, která se řešila zřejmě už často, ale zajímalo by mě, jak kdo nahrává své hračky a je-li s výsledkem v závěru spokojen? Řeším také omýlaný problém, jestli koupit yamahu 01v96v2 a spoléhat na FXs a EQ v mixu nebo to řešit uplně jinač, např. pomocí powercoru a SW mixu.. nahrávání pomocí ADAT do PC se mi zatím jeví jako ideální a zvukově kvalitní způsob. Pokud se mýlím, rád se poučím. Teď používám pro nahrávání firewire zvukovku ESI QuataFire 610 a pořád mi ve výsledku něco chybí. Cením si každé rady. Dá se říci, že skutečně v hudbě se začínám šťourat zřejmě od teď. Ještě jednou děkuji moc za rady a odpovědi. Díky. :wink:

Uživatelský avatar
nathanael
Příspěvky: 707
Registrován: 07 úno 2007 16:19

Příspěvek od nathanael » 06 zář 2007 15:51

Hmm, já ti moc v tomhle asi neporadim. Ale dělal bych to tak, že bych si normálně nahrál nástroje/vokály přes kvalitní mikrofony do PC, bez jakýchkoliv efektů, tedy se suchým zvukem. No a potom už si tam ty efekty můžu dát jaké chci, když mám výsledné wavko. Že by na ty efekty byl nutný zrovna a jedině powercore, to nevim, bude lepší než vst, ale s vst efekty uděláš také pěkný zvuk. Osobně bych nahrával bez efektů, protože ty se tam dají vždycky přidat, ale když to je nahrávané již s nimi, tak odebrat už nejdou.

Uživatelský avatar
freecoolin
Příspěvky: 264
Registrován: 25 lis 2004 09:53

Příspěvek od freecoolin » 06 zář 2007 15:53

já používám interní mikrofon ve svém usb flash mp3 přehrávači

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril » 06 zář 2007 15:54

Tak ted nevim, jestli se ptas na zaznam, nebo na mixaz... pokud resis ciste to, jak dostat svoje nastroje/zdroje zvuku do jednicek a nul, pak je to ono obligatni: co nejlepsi zdroj zvuku, co nejlepsi mikrofon/preamp/di-box, co nejlepsi prevodniky a v neposledni rade co nejlepsi poslech, abych vedel, co delam :) Co k tomu rict... vitej na ezone :)
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

orbis
Příspěvky: 206
Registrován: 05 zář 2007 14:45

Příspěvek od orbis » 06 zář 2007 15:55

Jojo, tomuhle já rozumím. Ale jak už jsem na to časem přišel, pokud není základ dobrý (tím myslím to wavko bez efektů), tak většinou se dá už málo zachraňovat VST plug-inama. Ale díky.

orbis
Příspěvky: 206
Registrován: 05 zář 2007 14:45

Příspěvek od orbis » 06 zář 2007 15:59

to Cyril: aha. asi přesně to jsem chtěl slyšet:) teď jen najít co nejvýhodnější způsob jak něco takového poskládat... Spíš to je asi myšleno tak, jak by se dalo za slušné peníze docílit co nejlepšího zvuku.. A jestli je 01v96 rozumná volba.. děkuju

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 06 zář 2007 16:00

pokud ten mix fakt nepotrebujes, tak na nej kasli, dulezity jsou:

super muzikanti
kvalitni nastroje
kvalitni mikraky + clovek co s nima umi
kvalitni preampy
kvalitni prevodniky
karta s dobrejma ovladacema
rozumnej soft
rozumny procesy + clovek co s tim umi


asi v tomhle poradi (+ bych zduraznil toho cloveka) ;-)


pro min chytrolinsky rady budes muset asi napsat, co presne chces nahravat/delat...

orbis
Příspěvky: 206
Registrován: 05 zář 2007 14:45

Příspěvek od orbis » 06 zář 2007 16:05

matucha: jojo rozumím. nadanej člověk je asi nejdůležitější položkou. Takže se dá říct, že trošku riskuju, ač ještě nevím, co ve mě vězí:) můžu se zeptat, co je přesněji myšleno kartou s dobrejma ovladačema? thnx

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 06 zář 2007 16:11

to je karta jejiz ovladace nezlobi a nabizej nizkou latenci... to je obcas problem s FW nebo USB kartama... ale taky jak u koho... no proste kdo by chtel prskance a vypadky v nahravkach kam nepatri (tj nemyslim clicks'n'cuts ;-) )

orbis
Příspěvky: 206
Registrován: 05 zář 2007 14:45

Příspěvek od orbis » 06 zář 2007 16:16

to matucha: jo asi rozumim. takže jaké je Tvé doporučení pro takový dobrý základ, ke kterému by se už ty kvalitní preampy a mikrofony dokupovaly?;)

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 06 zář 2007 16:20

orbis: napis co chces nahravat, kolik potrebujes vstupu, jestli potrebujes mobilitu... Bez toho ti nikdo neporadi.

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 06 zář 2007 16:23

jo a kolik na to mas...

orbis
Příspěvky: 206
Registrován: 05 zář 2007 14:45

Příspěvek od orbis » 06 zář 2007 16:31

Kermitak: OK. takže mám bohužel zatím jen skromnou sbírku:) 2ks Synths, z toho jeden je vícevýstupový Kurzweil. Ač bych si "sbírku" doplnil časem rád, teď mi to funguje spíše jako takový dopněk. Rád bych nahrával i akustické nástroje a zpěv, přes nějaký hezký mikrofon(např AKG C414;)). Jen mi přijde celkem důležité, aby ten základ tam byl. Hodně času jsem ztrávil experimentováním pouze ze SW, pak nahrávání přes analogový mix behringer do te ESI quatafire a uz to asi temito metodami vzdavam. proto jen prosim o radu, která mi dopomůže k nějaké zásadní revoluci, byť nejlépe cenově jakžtakž dostupné.. děkuji moc

orbis
Příspěvky: 206
Registrován: 05 zář 2007 14:45

Příspěvek od orbis » 06 zář 2007 16:35

matucha: když nepočítám preampy, mikrofony, nastroje, jen proste nejaky system, kterym bych mohl dostat kvalitne do PC bych tech 50-60tis investoval. Do toho základu, na kterém by se dalo potom stavet. dik

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 06 zář 2007 16:50

hm z toho stejne plyne, ze nepotrebujes ultra moc analog vstupu

jestli ma ten tvuj kurzweill optickej vystup (adat), tak to urcite ukazuje na nejakou ADAT kartu a k tomu pridat nejakej 8in/8out prevodnik a jeden peknej mono ci stereo preamp a mas vystarano... vic toho za ty penize asi nepude

karta: RME HDSP? je neco levnejsiho a dobryho s 2x adatem a midi?

prevodnik: nejakej rozumnej 8 kanal za cca 20tis existuje? ja znam nejlevnejsi rozumnou rosettu 800 a ta je lehce drazsi... koukal jsem na Lynx a ten taky neni v 8 kanalech pod $2000... tak nevim mozna nejaky RME z 2 ruky a nebo proste jit do RME Fireface 400

preamp: DAV? v monu se do 20tis urcite vejde, ve stereu uz nevim, ale moh by. Mozna by poslouzil i apogee minime, ted je za 22tis, neni to nejlepsi vec na svete, ale je tam rozumnej preamp i AD (DA v nem stoji za starou belu)


taky to cely muzes vyresit RME Fireface800, to neni uplna spicka v nicem, ale je to dobry kombinovany reseni, kde zadna z jeho casti neni pod psa (v ramci kombinovanejch reseni je to asi spicka)
Naposledy upravil(a) matucha dne 06 zář 2007 17:00, celkem upraveno 2 x.

Odpovědět