Zacal bych zesiroka. Kdo nema cas, preskocte odstavec.
Kdysi davno sem na verby uplne kaslal a kdyz sem je pouzival (to byla doba trackeru), tak jen a jen dlouhe jeskyne... jako efekt. V ambientu to bylo fakt fuk, vsechno melo byt v jeskyni. Jenze v "tanecni muzice", kdyz se tam zacaly obevovat normalni nastroje a uz tam byly i veci, ktery mely hrat blizko, tak me zarazelo proc to furt hraje tak divne. Nejhur na tom asi bylo spousta veci okolo michani, ale vec, ktera mi trvala zjisti nejdyl byto to, ze veci hodne prida, kdyz ji NEKAM UMISTIM a nebude neurcite plavat ve vzduchu. Zni trivialne, co? No nebylo moc sanci, pocitac byl rad, ze stihal par EQ, takze to skoncilo vetsinou u jednoho kratkyho verbu, kam sem to vsechno nejak naposilal. Ale to az po tom co by Dusan Lipert rek, ze mam vsechno strasne suchy a ja netusil o cem mluvi, protoze sem tam obcas neco projety verbem mel a dost ;-))).
Vec planu:
No vicemene sou dve extremni situace, jedna je, ze si to clovek pusti a nevi vubec jak tu vec rozhodit do hloubkovejch planu nebo je to strasne jasny. U me je to tak, ze vetsinou kdyz nevim kam ty veci dat v hloubkovejch planech, tak nevim ani kam to dat do sterea. A to je hodne pitomy, chtit aby bylo vsechno na ksichtu. V tomhle neporadim.
"Mokra hala" varianta je, ze veci ve predu maj malo verbu (v nem velkej pomer early odrazu) s tim, ze verb ma vetsi predelay. Pokud plugin neumi tyhle dve veci nezavisle posouvat, tak to udelejte dvema, jeden na early (to se hodi) a druhej s dlouhym predelayem malicko malicko. Pak ty veci vzadu prichazej uz hodne overbovany, zaexperimentujte se zpozdenim celku, ale to neni uplne nutny ty by mely prichazet s co nejmensim predelayem, "dlouhym" verbem a malym mnozstvim early.Nejlepsi je, kdyz je to od zacatku na prvni poslech jasny.
Stredni vrstvy sou nekde mezi, zpravidla stacej celkove 3 plany.
"Sucha" produkce... moderni vec, ty dozvuky sou minimalne slyset ale sou v tom dobre skryty a bez nich by to nebylo ono. Vetsinou de o x ruznejch ruzne opanovanejch verbu s prevahou early (ale ne nutne), hodne kratky casy 0,1-0,3... ktery maj dost charakter podobnej rezii studia ;-). Ba ne maji svoje barvy a tim se od toho lisej. Jak se hodne pouziva "kompilovani" jednotlivejch uderu z vice ruznejch veci (snare slozenej i z vice nez 10 veci), tak se ty ruzny soucasti ruzne rozhodej do panoramy a ty verby se s ruznejma zpozedickama posilaj presne na opacnou stranu atd atd. aby se cela vec vyvazila a ziskala "ten" zvuk.
Hodne se pouzivaj delaye - malo feedbacku a pomerne rychly do tempa veci... dost pomahaj treba zpevu. Chce toho mit na fx savlich nahazeno haaafo a hodne si s tim hrat.
Samozrejme to neni vycerpavajici, je dost veci mezitim, ja nejsem v tyhle problematice moc nasrocenej a vypracovanej, takze prenecham na doplneni jinejm. Co se ale ukazalo hodne dulezity, je ta predstava, jak by to melo znit. Takovyto, ze tam hodim par verbu a delayu, zapnu na nich presety a pak to do nich budu zkouset ruzne posilat se mi moc neosvedcila. Na nekterejch vecech fakt delam docela intenzivne, tak abych to tam dostal (zpev, bici treba... ale cokoli jinyho podstatnyho) a zbytek uz pak umim usadit do spravnejch poloh tim, ze to rozesilam ruzne do obou dvou sytemu (jak na ten hlas tak na ty bici).
Tak se cinte pani prostorari. Obzvlast sem zvedavej na pany od dubu a jejich drevnimi nastroji. Zkuste se tady rozepsat o ruznejch technikach, at uz tak obecnejch jak sem napsal ja, tak i o nejakejch specialitkach az do podrobnosti.... casem si taky asi na neco vzpomenu.