Bzuceni v B2031A

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
Odpovědět
Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 17 čer 2005 15:06

nebrumi ti to pac mas tie fazy POHROMADE, tahane jednym stvorzilakom; ale v byte pohromade nie su, su rozlezene, pochop to... posledne miesto kde su spolu je poistkova skrina...

blesk666
Příspěvky: 6
Registrován: 31 kvě 2004 14:33

Příspěvek od blesk666 » 17 čer 2005 15:12

da sa lahko overit kadial lezie brum ci pripojenim na rozdielnu fazu, ci zemnenim. staci v takejto sustave skusit odpojit SKUSOBNE! zemniaci kolik problem by mal zmiznut ak je to zmenenim. druha moznsot ako to overit je pouzit glavanicke oddelenie (trafaciky v ceste signalu, alebo skusobne aj zapojenim maleho keramickeho kondiku cca 100nF (avsak na napatie aspon tych 250V AC!) medzi kostru a zem trojvodicovo pripojeneho spotrebica)

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 17 čer 2005 15:18

blesk666 píše:no mohlo by to byt aj ako popisujes ty, avsak problem nastava aj vtedy ak je faza spolocna (dve zasuvky v jednej izbe zapojene za sebou). Co vlasten je brum pocutelny v reprakoch v pripade zapojenia do dvoch rozdielnych zasuviek (plati u spojeni 2kolikovych pristrojov s trojkolikovymi)? je to vlastne tok vyrovnavajuceho prudu signalovou zemou. Tok vznika ako som pisal predtym z dovodu existencie dvoch rozdielnych referencnych potencialov. Je tu porusena podmienka spajania zeme do jedneho bodu...
ak ti to robia dve zasuvky na jednej faze, krk na to ze mas hlinikovy rozvod a zhnitu zasuvku a je tam prechodovy odpor vo vedeni nulaka... sedliaci elektrikari totiz montuju zasuvky tak, ze priduvsi nulak nasrobuju na zasuvku a z ineho srobu na zasuvke (byvaju tam tri ak si dobre pamatam) zoberu nulak pre dalsiu zasuvku, namiesto toho aby pouzili nedeleny drot na ktorom len oholis izolaciu a spravis ocko... na prechodovom odpore vznikne pri odbere ubytok napatia, co je prave ten rozdiel potencialov, ak ako pises tecie to zemiacim drotom a sposobuje brum... inak ak je rozvod spraveny medenym drotom, tak toto neni casta porucha, med ma pomerne maly prechodovy odpor, ale hlinik oxiduje a oxid hlinity je nevodic (na rozdiel od oxidu mednateho ktory je sice priserny, ale vodic). riesenie je proste ocistit drot, ocistit/vymenit sroby v zasuvke...

jehlar
Příspěvky: 204
Registrován: 25 úno 2005 21:17

Příspěvek od jehlar » 17 čer 2005 15:28

kexik píše:nebrumi ti to pac mas tie fazy POHROMADE, tahane jednym stvorzilakom; ale v byte pohromade nie su, su rozlezene, pochop to... posledne miesto kde su spolu je poistkova skrina...
Dy? přesně to pořád tvrdím, že problém je zemnění a je celkem jedno jestli je zařízení napojená na jednu fázi nebo na více. Záleží vždy na tom zemnění. Stačí samostatně jištěný zásuvkový okruh a i když je na stejné fázi tak se zemnění potkají až v té pojistkové skříni.

jehlar
Příspěvky: 204
Registrován: 25 úno 2005 21:17

Příspěvek od jehlar » 17 čer 2005 15:32

A propo ten čtyřžílák je pětižílák (podle norem nelze jinak) a končí v centrále na pódiu a ostatní 230V rozvody délkami značně překračují délky rozvodů v běžném (i neběžném) bytě.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 17 čer 2005 15:59

jehlar píše:
kexik píše:nebrumi ti to pac mas tie fazy POHROMADE, tahane jednym stvorzilakom; ale v byte pohromade nie su, su rozlezene, pochop to... posledne miesto kde su spolu je poistkova skrina...
Dy? přesně to pořád tvrdím, že problém je zemnění a je celkem jedno jestli je zařízení napojená na jednu fázi nebo na více. Záleží vždy na tom zemnění. Stačí samostatně jištěný zásuvkový okruh a i když je na stejné fázi tak se zemnění potkají až v té pojistkové skříni.
nie, pac zasuvky sa zapajaju jedna od druhej aby sa zjednodusilo tahanie drotov... okrem toho ja nehovorim o faze ako takej ale o prislusiacom nulaku, cize zemiacom drote, to si snad pochopil... a nehovor mi ze na podiu to neni to same... ak potiahnes z rozvodnej skrine napajanie k pixli A a napajanie k pixli B a potom pixle prepojis signalovym kablom dostanes slucku cez zeme. v byte je to to same akurat ked je to cez dve zasuvky tak sa ta slucka zvacsi o celu dlzku drotov medzi zasuvkami a to je to o com tu od zaciatku hovorim. ak su zasuvky na jednej faze tak je medzi nimi kratky drot, ak su na roznych, je tam drot kery skoro isto ide dvakrat cez cely byt.

jehlar
Příspěvky: 204
Registrován: 25 úno 2005 21:17

Příspěvek od jehlar » 17 čer 2005 16:15

Na tom pódiu je to o hodně zábavnější. představ si průměrné pódium široké 12 metrů - někde na boku centrála do které jde přívod. Na jedné straně zesilovače na druhé straně zesilovače- signál do nich přivedený od mixu který je nějakých 40 až 100 metrů dál. Nikoho nebaví upravovat délky kabelů na každou akci, takže se všude válí nějaké ty smotané rezervy, a? silové nebo signálové. Napájecí přívod když už má dostatečné jištění a nepadá tak se často vlivem slabých průřezu sí? příliš rozkmitává a tudíž je nutné koncové zesilovače rozhodit na dvě nebo i tři fáze. Do toho muzikanti se svými aparaturami, semtam i zaprší, nebo nějaký muzikant vylije pivo do zásuvek. Prostě ideální prostředí. Ještě, že mám schopného revizního technika, který je schopen udržet vše v relativním pořádku.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 17 čer 2005 16:31

to musi byt mess... ked si predstavim gitaru s pasivnou elektronikou a nesymetrickym snimacom a dvadsatmetrovym kablom za 5 korun meter ktora vedie do slapky napajanej adapterom z trznice, lebo majster gitarista doniesol vybitu baterku :). potom su uz uvahy o fazach sprosta akademicka debata a brumi to lebo to brumet musi a vzdy to brumet bude :)

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 17 čer 2005 21:54

jehlar píše:symetrický kabel, který má zapojené stínění jen na jedné straně (ta co má být v zesilovači), zvukově jsem ale žádný rozdíl nezaznamenal a? jsem s ji připojil jakkoliv :-).
... fakt ? Ja jsem se tim zase tak moc nezabejval protze se muselo tocit (a ani by me to nenapadlo) ale ... takze kdyz propisknu multimetrem zem na obou konektorech tak nevede ? To teda musim nekdy zkusit az se mi tenhle jednosmernej kabel zase nekdy priplete do cesty ... . BTW vo myslis tim "symetricky kabel" ? Byl to klasickej nastrojovej MONO kabel ... jedna zila a opleteni
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 17 čer 2005 21:56

Kermitak píše:S elektrickym rozvodem to nemusi mit nic spolecneho, me Truthy (bohuzel) zacaly bzucet takovym zpusobem, ze to bude asi uvolnene vinuti v trafu. Ne ze by se s tim nedalo zit, ale je to rusive. Pri me smule mi to ani nevyreklamuji... :-/
... jakto ??
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

jehlar
Příspěvky: 204
Registrován: 25 úno 2005 21:17

Příspěvek od jehlar » 18 čer 2005 08:17

safa píše:
jehlar píše:symetrický kabel, který má zapojené stínění jen na jedné straně (ta co má být v zesilovači), zvukově jsem ale žádný rozdíl nezaznamenal a? jsem s ji připojil jakkoliv :-).
... fakt ? Ja jsem se tim zase tak moc nezabejval protze se muselo tocit (a ani by me to nenapadlo) ale ... takze kdyz propisknu multimetrem zem na obou konektorech tak nevede ? To teda musim nekdy zkusit az se mi tenhle jednosmernej kabel zase nekdy priplete do cesty ... . BTW vo myslis tim "symetricky kabel" ? Byl to klasickej nastrojovej MONO kabel ... jedna zila a opleteni
díval ses do něj dovnitř?? to o čem jsem psal vypadá jako normální mono kabel, na konci mono jacky, akorát signál je veden dvěma vodiči a opletení je připojeno jen na jedné straně. Propísknutím nic nezjištíš. Netuším jestli je to zapojení k něčemu dobré, mě se nezdá.

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 18 čer 2005 14:52


díval ses do něj dovnitř?? to o čem jsem psal vypadá jako normální mono kabel, na konci mono jacky, akorát signál je veden dvěma vodiči a opletení je připojeno jen na jedné straně. Propísknutím nic nezjištíš. Netuším jestli je to zapojení k něčemu dobré, mě se nezdá.
... mmno to jsem fakt nekoukal (navic s nozikem v ruce bych si to k tomu muzikantovi ani nedovolil ;-))) .
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 18 čer 2005 15:16

podobne zapajala tesla kabel k amd 47x (taku tu hnusnu plosku sivu spagetu)
podla mna tym z celeho kabla vznikne velky kondenzator paralelne k zemi (co moze gitare celkom hnusne zmenit zvuk podla mna) no a sipky su uz uplna keketina... co by malo podla mna zmysel je symetricke dvojca ktore ma zem pripojenu len na strane zosika, to by malo fungovat, a dobre, na rozpojenie zemiacej slucky (a mozno pre to vyrobca kabla kresli na kabel sipky; no a niekto si z takeho kabla pozvaral slauch ku gitare a sme zahade na koreni)... ovsem ak ma zosik na vstupe trafo alebo seriozny diferak; ak je tam len invertor tak to najskor rozhuka aparat (?)

ale to je cele len taka uvaha na sobotu

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 19 čer 2005 16:00

safa píše:
Kermitak píše:S elektrickym rozvodem to nemusi mit nic spolecneho, me Truthy (bohuzel) zacaly bzucet takovym zpusobem, ze to bude asi uvolnene vinuti v trafu. Ne ze by se s tim nedalo zit, ale je to rusive. Pri me smule mi to ani nevyreklamuji... :-/
... jakto ??
No, jeste jsem to nezkousel, ale rikam - pri me smule :) Uz jsem reklamoval u ruznych firem nekoliv veci a vzdcky me poslali do haje ze jsem hluchej nebo naopak netopyr a ja nevim co... Proto jsem nejak ztratil duveru v reklamace a nechce se mi to ZBYTECNE vozit tam a zpatky (i kdyz mozna Audiopro by byla svetla vyjimka, nevim)

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 22 črc 2005 15:14


Odpovědět