kytara live i recording

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
peetr1
Příspěvky: 84
Registrován: 07 lis 2005 20:36

Re: kytara live i recording

Příspěvek od peetr1 » 19 črc 2011 21:11

Dobrý večer,
po roce bádání musím žel mnohým z Vás dát za pravdu.
1. 300 W pro live hraní - pro mě nepoužitelné, bojuji s 50W (lampa) a i to je hodně....
2. Můj ideální způsob nahrávání - předzesilovač + simulace repra. Když to potřebuji nahrát super, snímám mikrofonem z Messy......
Takže dík za upřímné rady, snad jsem se pro příště poučil :oops:

Esprit
Příspěvky: 13
Registrován: 09 čer 2013 23:34

Re: kytara live i recording

Příspěvek od Esprit » 13 srp 2013 15:31

1 Ahoj
Chci se zeptat: resi se tu impulzy, simulace aparatu- no mam v tom hokej. Kdyz budu spokojenej s gutar rig, nebo amplitube apod- tak v tech programech je to uz vsechno all in one ne?
2.
A pak jestli to chapu spravne jsou vst pluginy jako lepou, kde mam hlavu- coz je vlastne samotnej efekt- krabicka- i kdyz to ma design jakoze kytarove hlavy a k tomu potrebuju dal simulovat aparat a na to jsou ty impulzy ze?

3.
A pak otazka zni: Kdyz si vytvorim zvuk(y), kterej mi sedne- tak muzu hrat pres PC pres normalni hifi reprobedny. Stejne jak posloucham kytaru nahranou na cd, tak muzu pres hifi hrat takto ja zive.
Chapu to spravne?

4.
Ohledne toho hrani pres hifi mam i trochu strach, protoze vime co vybuzena kytara, kterou tam neco prepnu a najednou se to zesili a urve to repraky, pri nejakym tom experimentovani. To je moje dalsi otazka. Jak oddelitvsechny ostatni zvuky, ktery jdou do monitoru pres zvukovku od zvuku kytary, ktera by sla do jineho zesilovace a znela by tam jen kytara- pres svuj vlastni kytarovej reprak. Jeste jsem si zvukovku nekoupil, ale pokud bude mit jen klasickej stereovystup, tak si asi neskrtnu ne? Nevim jak to uvest lacino do praxe. Pokud to bude drahy, svet se nezbori- holt budu hrat na kytaru pres hifi bedny a tam bude i dalsi mnou vymyslena hudba. Mam omezenej rozpocet, takze jsem rad, ze dnes jde vsechno softwarove, ale jak rikm mam v tom hokej.

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4681
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: kytara live i recording

Příspěvek od Amorph » 13 srp 2013 15:56

1. ano
2. ty pluginy jsou vetsinou simulace preampu nebo zesilovace nebo krabicky nebo ruzne kombinace. Impuls resi simulaci reproboxu - zjednodusene receno reproduktor a box (a mikrofon) vytvari specificky frekvencni filtr a to same v tvem pripade simuluje konvoluce (impuls). Pro aplikaci impulsu potrebujes plugin, do ktereho impuls nahrajes a plugin spocita konvoluci impulsu se signalem kytary a vytvori tak pozadovany filtr. Free je napriklad LeCab http://lepouplugins.blogspot.cz/2010/12 ... ndows.html Impulsy nejruznejsich boxu najdes ruzne na netu, osvedcena sada jsou napriklad Catharsis - dl.dropbox.com/u/4018922/Catharsis.zip
3. ano
4. teoreticky neco odpalit muzes, ale pokud si budes rozumne nastavovat urovne hw vystupu, tak by se ti nic zleho stat nemelo. Pokud budes hrat pres integrovanou zvukovku (ci jinou, ktera ma pouze stereo vystup), tak ti nezbyva nez mit vse dohromady, nebo treba rozdelit levy a pravy kanal. Jinak je vhodna nejaka zvukovka urcena pro praci se zvukem, ktera bude mit vice vystupu.

Dulezite pro live hrani je co nejmensi zpozdeni signalu - latence (idealne max 10 milisekund). Na to potrebujes ASIO ovladac. Pro integrovanou zvukovku se da s uspechem pouzit ASIO4All http://www.asio4all.com/ Zvukovky urcene pro praci se zvukem maji zpravidla vlastni.

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4681
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: kytara live i recording

Příspěvek od Amorph » 13 srp 2013 15:58

starsi navod, ktery by ti ale stale mohl pomoct je treba tady http://hudebniforum.cz/studio-a-recordi ... 14123.html

Esprit
Příspěvky: 13
Registrován: 09 čer 2013 23:34

Re: kytara live i recording

Příspěvek od Esprit » 13 srp 2013 17:58

diky moc. A nemyslis si, ze by kytara neznela lip pres reproduktor urceny pro kytaru? Myslim primo v tom soft zapojeni pres PC. Ale pak se mi tam ztraci ta simulace. Me prijde, ze k simulaci potrebuju basy vysky, stredy- nebo proste specificky repraky. Vlastne ve studiu to taky slysi z monitoru- jak rikas simuluje se mikrofon atd, Nebo ne? Nejak si nedovedu predstavit, ze by jeden reprak na kytaru dokazal ze sebe vyloudit ja nevim engl, marshall atp. To pak nechapu, proc to necpou do komb uplne normalne uz davno (mozna cpou jen ja o tom nevim :)
Cili abych si zahral pres soft nahlas jake bedny, zesak je optimalni? To uz jsme pak ale u hifi a ne u aparatu ze?

2. No a jeste k midi ovladacum. Kazda firma tlaci svuj controler. Existuje navod, jak si postavit svuj nebo nejakej lacinej universalni na vsechny programy?

3. Neexistuje zarizeni, kdy bych si mohl nahrat JAKYKOLI efekt (tak to funguje u klaves zjednodusene ne- si nasampluju co chci) a to si vezmu bez pocitace s sebou? Videl jsem nejaky kontrolery pro ipad, ale to neni ono. Proste vezmu flasku, kde jsem si nahral 5 efektu, hvizdnu to do zarizeni a fertyk. V PC experimentuju a tam si uz nahraju co pouzivam.

jackies

Re: kytara live i recording

Příspěvek od jackies » 13 srp 2013 19:29

Když se ptáš, jak se ptáš je jasno, že je jasno.
Asi bych šel v tvé situaci do malého modelingového kytarového komba.
Je to levné, hraje to okamžitě zapnutím jednoho zapínače, některé mají audio stereo vstup, audio výstup (některé vstup pro flashku nebo SD kartu),
můžeš hrát do sluchátech, některé mají v sobě doprovody na cvičení, nehrají špatně, jsou jednoduše přenosné, některé mají svůj software přes který si ladíš zvuky a mnoho dalšího ....

NAPŘÍKLAD do nich prdneš třeba mobil, pustíš mp3 a hraješ.

Pohledej,a popřemýšlej na jaké použití to vlastně chceš.

Tohle by tě finančně zruinovat nemuselo:

Fender G Dec Fifteen
Line6 SPIDER IV 30
Fender MUSTANG II V2
Peavey Vypyr 30
Roland Cube 40XL

a hromada dalších ...

rastis
Příspěvky: 3005
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: kytara live i recording

Příspěvek od rastis » 13 srp 2013 19:32

Esprit píše:A nemyslis si, ze by kytara neznela lip pres reproduktor urceny pro kytaru? Myslim primo v tom soft zapojeni pres PC. Ale pak se mi tam ztraci ta simulace.
gitarovy reprak ma velmi specificku frekvencnu charakteristiku a tym sa na vyslednom zvuku gitary velmi podiela. gitarovy zosilovac trebars cez hifi bedne bude zniet otrasne a nepouzitelne. tomu asi rozumie kazdy.

v pocitaci mozes simulovat rozne veci. mozes simulovat napriklad len samotne skreslenie respektive zvuk aparatu a to mozes poslat von z PC, zosilit to hocijakym linearnym zosilovacom a pustit to cez gitarovu bednu. ale je to blbost, ked uz tam mas mat tu bednu, tak to mozes mat rovno cely zosik a nepatlat sa s pocitacom

mozes ist na to ale opacne. zvuk dodas do pocitacu uz hotovy zo zosilovacu, respektive nejakeho gitaroveho preampu. v pocitaci nasimulujes len zvuk bedne, pouzijes bud impulzy alebo nejake frekvencne upravy alebo trebars len bedne z Guitar Rihu - tie su super podla mna. vyhoda - mozes nahravat potichu, kedykolvek, nepotrebujes velky neprakticky box, ani mikrofony, atd...

mozes nasimulovat komplet vsetko - zosik, nakopavaciu krabicku, box, cokolvek. a takto mozes kludne aj hravat, pokial mas teda zvukovku s nizkou latenciou, co je dnes uz kazda na trhu. akekolvek aktivne monitory na to bohate stacia. ked ich neodpalis vypeckovanou gitarovou hudbou, neodpalis ich ani gitarou. neni to ten pocit, ako realny box, ale da sa, aj poticchu a ked to riadne vypeckujes, tak aj ten tlak tam trochu bude... nema zmysel takto hrat cez gitarovy reprak, pretoze box uz mas predsa nasimulovany a ucelom je prave vyhnut sa gitarovej bedni.

dufam, ze som spravne pochopil, co sa pytas :)

jazzym
Příspěvky: 922
Registrován: 15 črc 2013 23:34

Re: kytara live i recording

Příspěvek od jazzym » 13 srp 2013 20:30

Esprit píše: 3. Neexistuje zarizeni, kdy bych si mohl nahrat JAKYKOLI efekt (tak to funguje u klaves zjednodusene ne- si nasampluju co chci) a to si vezmu bez pocitace s sebou? Videl jsem nejaky kontrolery pro ipad, ale to neni ono. Proste vezmu flasku, kde jsem si nahral 5 efektu, hvizdnu to do zarizeni a fertyk. V PC experimentuju a tam si uz nahraju co pouzivam.
niečo ako nedavno prezentoval dendy ? :D
hw-mobilni-zarizeni/zoom-ms-100bt-uploa ... ml#p330255

Esprit
Příspěvky: 13
Registrován: 09 čer 2013 23:34

Re: kytara live i recording

Příspěvek od Esprit » 14 srp 2013 06:07

Diky chlapi, je to jasnejsi. Ten posledni odkaz to je vecicka. To je presne ono a dle meho timhle to pujde- to je jasny. az na to, ze si nechci kupovat efekty- ty si vvyrobim a za druhe nemam ios. Porad cekam, ze se android vzpamatuje a zacne ios dohanet. Prej s tou latenci uz je to OK, ale programy zatim moc videt neni, ale cekam, ze se to rozjede.
Takze neco jako universalni nezavislej midi kontroler, kterej by zvladal do sebe nacapat vsechno od guitar rig az po ja nevm co neexistuje ze? Ale midi je prece standart ne? Tak by to nejak melo jit. Vim ze je ta problematika slozita- viz forro a jeho clanky v muzikusu. Nevim jesti kazda z tech firem nepouziva svuj specialni format, ale treba jak dostat na zem do kontroleru veci od Lepou?

jazzym
Příspěvky: 922
Registrován: 15 črc 2013 23:34

Re: kytara live i recording

Příspěvek od jazzym » 14 srp 2013 06:46

:roll: neviem či to Esprit správne chápeš , midi VST instrumenty pracujú na inom princípe ako pracujú Vst efekty pre gitaru ,.. aj ked si môžeš na gitaru namontovať MIDI snímač .. potom by sa snad dali požiť aj klavesove moduly (čo zvladaju VST pluginy).

Gitarove VST moduly pracuju so samplovanym audio signalom , ktory sa procesom upravuju podobne ako analogove krabičky akorát sa to deje v digitalnej forme. MIDI pracuje len s informaciami o hre takpovediac .. (hlasitost tonu druh tonu dlžka tonu a pod.) .. ja som neni uplne odbornik na MIDI a a ni na VST gitarove aparaty tak radšej si to ešte over u niekoho.

Esprit
Příspěvky: 13
Registrován: 09 čer 2013 23:34

Re: kytara live i recording

Příspěvek od Esprit » 14 srp 2013 07:17

jojo v tom propojovani mam chaos. Ja jen si preju stejnou pohodu jakou maji klavesaci. Kytara ma dnes tolik ficur, ze uz by jsme zaslouzili nejakej standart- zarizeni, ktery umoznuje spolupracovat napric platformama- jak je to u klaves.
Co delat pokud chci LEPOU sebou do kusebny a prepinat mezi guitar rig efektem a Lepou efektem. Co ted? Gutar rig ma svuj ovladac- ti maji poreseny- dokonce sebou myslim uz nemusime ani PC tahat- natahne se to do banky jestli se nemilim, coz by bylo super vzhledem k tomu, ze se na rozdil od multiefektu, ten program stale vyviji. Ale co s ostatnima treba free programama. Jak je hardwarove ovladat?
Pravda je, ze s mym rozpoctem mne to tak palit nemusi. Musim koupit zvukovku s midi- mam klavesy, nejakej all in one ovladac s potakama a padama na groove blbnuti a az pak chci poresit nejak hardwarove kytaru s tim, ze nebudu mit desetitisice na efekty a aparaty, takze vsechno softwarove. Ono je to stejne sranda si poustet simulaci mesa boogie pres aparat tesla. Nebo mesa boogie pres revox :) A oboje bude mesa boogie, ale znit bude kazdej jinak :) Jasne chapu, ze tam jde hlavne o ten cistej signal, kterej se nahraje do seqenceru rovnou, ale je to sranda. Pak se muzem hadat, kterej aparat je nejvhodnejsi pro guitar rig a dalsi programy. Ja budu simulovat marshal na tesla Ars 844 a zesaku sansui :) No to jsem zvedavej co z toho poleze. Ale kapely taky poslouchame z repraku a zni to jak kytara, tak co? Nakonec se vracim odkud jsem kdysi zacal- gramofon a bedny- akorat ted mezi to jeste prijde PC. To je bozi.

jackies

Re: kytara live i recording

Příspěvek od jackies » 14 srp 2013 14:23

No, jak myslíš 8)

Uživatelský avatar
dedko
Příspěvky: 855
Registrován: 14 říj 2009 18:55
Vybavení

Re: kytara live i recording

Příspěvek od dedko » 14 srp 2013 14:37

:) Kokso, tak toto nechápem... nie som gitarista... :)

Uživatelský avatar
marylin
Příspěvky: 261
Registrován: 25 bře 2013 15:18

Re: kytara live i recording

Příspěvek od marylin » 14 srp 2013 16:12

:-) pořiď roland cube 40, tak jak ti bylo výše poraděno... Uleví se ti. Anebo našetři na Axe FX a budeš mít na chvíli vystaráno, abys nakonec stejně zjistil, že lampa je lampa :-)
Kytarista v Renewal, vznikající domácí VAMI Sound Studio

rastis
Příspěvky: 3005
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: kytara live i recording

Příspěvek od rastis » 14 srp 2013 19:19

Esprit píše:jojo v tom propojovani mam chaos. ...
cele zle, cely prispevok co si napisal, tak uplne uplne mimo. ani neviem, co presne napisat a kde zacat, aby si chytil aspon sajn o veciach.

ziadny pedal, do ktoreho si natahas efekty neexistuje. ty budes mat vsetky efekty spustene v pocitaci a pekne si ich budes ovladat, prepinat alebo prehadzovat medzi sebou rucne mysou.

ak mas a pouzivas Guitar Rig, tak ten sa da ovladat pomocou MIDI aj externym pedalom, ktory vyrabaju hocijake firmy, napriklad:
http://www.behringer.com/EN/Products/FCB1010.aspx

Guitar Rig je totiz na to stavany, aby siel ovladat externe cez MIDI, da sa tam nastavit na externe ovladanie takmer vsetko.

veci ako Le Pou a podobne ziadnym takymto pedalom ovladat nebudes, vsak co by si na nich vlastne ovladal. prepinat si z pedalu rozne taketo serparatne efekty a zosiky sa teoreticky da - treba ich dostat do jedneho prostredia a potom riesit to MIDI, ale v tomto Tvojom stadiu chapania principov je toto velmi vysoka skola zatial...

to Mesa Boogie cez Revox a Teslu a neviem co - to som sa uz uplne stratil v debate, ale tiez mam pociit, ze to nejako pleties jedno cez druhe...

cize co treba:

- zvukovka s malou latenciou od znameho a overeneho vyrobcu, na tento ucel hocijaka. nie doskova a nie gamesnicka od Creative
- aktivne studiove monitory. ak maju sluzit vyhradne na brnkanie a nie na trebars vazne mixovanie nahravok, tak stacia fakt hocijake. s vacsim basakom je viacej srandy, cize bars aj 8 palcov, nech to dobre duni :)
- software. Guitar Rig je kompletny, viacej k nemu netreba, ale nie vsetky jeho zvuky su podarene. k LePou treba simulovat box, bud pouzit za nim este Guitar Rig so zapnutymi iba bednami alebo sa naucit pracovat s konvoluciou a imulzami...

to je v skratke asi tak vsetko.

Odpovědět